ועידת טוקיו"אנחנו מאמינים בשיטה של 'נולד בישראל, מיוצר ביפן'"
ועידת טוקיו
"אנחנו מאמינים בשיטה של 'נולד בישראל, מיוצר ביפן'"
כך אמר איל אגמוני, מייסד צ'רטרד גרופ. יסוהידה נקיאמה, שר החוץ וההגנה לשעבר של יפן, הוסיף כי "ישראל היא המפל הגדול של הידע"
"מרבית היפנים לא מכירים ולא יודעים מה זה ישראל, רבים עדיין שרויים בחשיבה כמו שהיתה בשנות השבעים בתקופת החרם הערבי. אנשי BDS ביפן עדיין מפגינים מול הבית שלי", כך אמר יסוהידה נקיאמה, שר החוץ ושר ההגנה לשעבר ביפן, בכנס של חברת ההשקעות Chartered Groupשהתקיים אתמול בטוקיו. לדבריו, "כשר ההגנה תמיד הסברתי כי אף שיפן קונה F-35 מארה"ב, בפועל מיכל הדלק, הקסדה והכנפיים מגיעים מישראל. לכן אני אומר שסיליקון וואלי הוא לא המקור של הידע והחדשנות. סיליקון ואלי זה הנהר הגדול, אבל המקור, המפל הגדול של הידע הוא ישראל. לכן, לדעתי גם יפן כמדינה יכולה וצריכה ללכת ישירות אל המקור, אל ישראל".
בינואר האחרון, לאחר שלא נבחר לפרלמנט הנוכחי ביפן, נקיאמה נהפך לשותף בצ'רטרד גרופ, שייסד אייל אגמוני. היא אמנם כמעט לא מוכרת בישראל, אך מנהלת מעל 10 מיליארד דולר שאת רובם המכריע היא מגייסת מגופים מוסדיים. יש לה משרדים באירופה ובסינגפור והיא מעסיקה 350 עובדים.
"אני לא מבין איך המוסדיים הישראלים לא פועלים בשוק היפני", אומר איל אגמוני בשיחה עם "כלכליסט". "יפן היא אחת הכלכלות הגדולות בעולם, אבל איכשהו המוסדיים מעדיפים להשקיע ברומניה ומדינות אחרות ולא נחשפים ליפן". צ'רטרד עסקה בעבר בניהול נכסים קלאסי של חברות השקעה פרטיות, אך בשנים האחרונות נכנסה גם לתחום ההשקעות בהייטק עם הקמת זרוע הון סיכון. היא כבר בנתה פורטפוליו של 50 סטארט־אפים, כשבחלקם היא השקיעה ישירות ובאחרים באמצעות היותה אחת המשקיעות המרכזיות בקרן הון הסיכון TAU ונצ'רס של אוניברסיטת תל אביב, שמנוהלת על ידי נמרוד כהן. לדברי אגמוני, עד היום השקיעה הקרן 350 מיליון דולר בישראל. "גם בכל הקשור להשקעה ועבודה שלנו עם הסטארט־אפים אנחנו מאמינים בשיטה 'נולד בישראל, מיוצר ביפן'. בישראל צריכים ללמוד להכיר ולהבין את היפנים", אמר.
לאחרונה מעמיקה צ'רטרד את הקשר שלה עם מערכת הביטחון הישראליות ויוצאיה, מאחר שהעניין בטכנולוגיות בתחום הזה גובר בקרב המשקיעים היפניים. לפני כשמונה חודשים הצטרף לקרן כשותף כללי תא"ל במיל' רמי מלאכי, שהיה מפקד יחידת לוט"ם להתעצמות טכנולוגית־מבצעית בצה"ל. ב-2016 זכה מלאכי, יחד עם צוות מצה"ל, מפא"ת ואלביט מערכות, בפרס ביטחון ישראל.
בכנס שהתקיים אתמול הציגה צ'רטרד בפני מאות משקיעים יפנים את חברות הפורטפוליו שלה, רובן פועלות בתחומי הדיפ טק, כלומר טכנולוגיות עמוקות, שדורשות זמני פיתוח ארוכים ולרוב לא מתאימות לקרנות הון סיכון קלאסיות. בין החברות שהוצגו היו כאלה העוסקות בפוריות, טכנולוגיות שמושכות את העניין הרב ביותר מצד היפנים שחווים ירידה מתמדת בילודה. לדברי מלאכי, יש כיום ביפן 600 מרכזי פוריות, בעוד בארה"ב יש רק 500 מרכזי פוריות. טכנולוגיות נוספות שהוצגו היו של חברת הרחפנים אקסטנד, חברת קוגניפייבר שמפתחת פתרונות לרשתות תקשורת פוטוניות ועוד כ-15 חברות. "אנחנו לא רק משקיעים בחברות האלה פיננסית, אלא גם מפתחים עבורן את השוק העתידי ומביאים להן את המשקיעים היפניים לסבבי המשך", אמר מלאכי.