הוועידה הכלכלית לאומיתאורן סמדג'ה: "הרוסים זלזלו בנו, זה נתן לנו מוטיבציה"
הוועידה הכלכלית לאומית
אורן סמדג'ה: "הרוסים זלזלו בנו, זה נתן לנו מוטיבציה"
כך אמר מאמן נבחרת ישראל בג'ודו בוועידה הכלכלית לאומית של כלכליסט, עם חזרתו מאולימפיאדת טוקיו בה ניצחה הנבחרת את מקבילתה הרוסית וזכתה לראשונה במדליית ארד קבוצתית. לדברי סמדג'ה, הניצחון התבסס לא רק על יכולת אלא גם על אסטרטגיה: "חמש דקות לפני שהעברתי את הרשימה, סימנתי את שגיא מוקי מול מתחרה שהוא עלול להפסיד לו, ג'ודאי עוצמתי. הם גם היו בטוחים שאשים את אורי ששון אבל שמתי את פיטר פלצ'יק"
"השבוע ישנתי 20 שעות בלבד", סיפר אורן סמדג'ה, מאמן נבחרת ישראל בג'ודו. סמדג'ה הגיע לוועידה הכלכלית לאומית של כלכליסט לאחר מנוחה קצרה, עם חזרתו מאולימפיאדת טוקיו, שנחשבת לאחת מהפוריות בהיסטוריה של ישראל.
נבחרת הג'ודו בהדרכת סמדג'ה זכתה באולימפיאדה במדליית ארד בתחרות הקבוצתית, וזאת לראשונה אי פעם. הג'ודוקאים הישראלים לא הצליחו להגיע למדליות אישיות לפני כן, אך יומה האחרון של התחרות הוכיח את איכותה של הנבחרת הישראלית.
"באולימפיאדה הזו לראשונה היתה תחרות קבוצתית וזה היום בו צריך להגיע הכי ממוקד", הוא הסביר. סמדג'ה החליט להעלות בקרב על המדליה שני ג'ודוקאים - שגיא מוקי ופיטר פלצ'יק - להתחרות דווקא בג'ודוקאים כבדים מהם. לדבריו, "במהלך כל שבעת הימים (של תחרויות הג'ודו) הינו מאוד קרובים למדליה. אחרי זה היו הפסדים, להגיע ליום האחרון זה קשה. מצאנו עצמנו מדורגים מול האיטלקים בקרב צמוד וידענו שזה יפול על קרב אחד או שניים. (בהמשך) הפסדנו לצרפתים, מהנבחרות החזקות בעולם. אך ניצחנו את הברזילאים והגענו לקרב מול הנבחרת הרוסית".
לדברי סמדג'ה הניצחון הישראלי מול הנבחרת הרוסית התבסס לא רק על יכולת אלא גם על אסטרטגיה: "מאחורי הקלעים היה זלזול מצד הרוסים בנבחרת הישראלית. הם לא עשו חימום אפילו. מבחינתם אורי ששון מתחרה מול האיש שלהם ששקל 90 קילו והם זלזלו בנו. ואז חמש דקות לפני שהעברתי את הרשימה, סימנתי את מוקי מול מתחרה שהוא עלול להפסיד לו, ג'ודוקאי עוצמתי. הם היו בטוחים שאשים את אורי ששון אבל שמתי את פלצ'יק. התחלנו בבניית קרבות, איך לעשות זאת וכיצד. מי שראה את הקרב של שגיא מוקי מול הרוסי יודע שמה שנדרש זו סבלנות. פיטר ניצח ואנו זכינו גם במדליה".
לדברי סמדג'ה, "היינו אנדר-דוג. הסיטואציה הזכירה במידה רבה את המשחק המפורסם מול צסק"א בשנת 1977, כאשר מכבי תל אביב עלתה למגרש כאנדר-דוג, כקבוצה שמזלזלים בה ולכן לא נערכים לקראתה במלוא הכוחות. כשאתה בא לקרב, כל קרב, בין אם מדובר בחיים ובין אם מדובר בג'ודו אז תמיד יש משחק פסיכולוגי, זה תקף גם בעולם העסקים ואני חושב שהשחצנות של הרוסים נתנה לנו מוטיבציה. כשאתה רואה שמזלזלים בך אז אתה מתחזק, אתה אוסף כוחות כדי להראות ליריב שבך לא כדאי לזלזל. אבל מה שאיחד אותנו, את כל חברי הקבוצה הישראלית וגם נבחרת הג'ודו היה האהבה שבינינו, האהבה למדינה. עצם העובדה שמדינת ישראל צמאה למדליה, זה חשוב, זו מטרה לאומית".
נבחרת הג'ודו הישראלית גם זכתה לביקורת רבה, בעיקר על העובדה שחבריה כאמור לא ניצחו בקרבות האישיים, מה שהיה עלול לייצר תסכול בקרב הג'ודוקאים דווקא לפני הקרב המכריע. לדברי סמדג'ה, "זה לא מתסכל. מי שמכיר אותי יודע שזכיתי במדליה בגיל 22 והדרך בה אתה מאמין בעצמך מאפשרת לך לשים רעשי רקע בצד. מדובר בשדה קרב ובשדה קרב ממדרים את הביקורת. מדברים אל הספורטאי בגובה העיניים. הספורטאים ידעו שיש את היום השביעי. הלב הרחב של הספורטאים שלנו והתמיכה הנרחבת, כל אלה אפשרו לנו להיות עם הספורטאים בקרב".
"הזכייה הראשונה היא אירוע חשוב. חיבקנו, עודדנו וברגע שעזבנו זכינו במדליית זהב. המשפחת האולימפית היא חבורה של אוהבי מדינת ישראל, ספורטאים שמגיע להם כל הכבוד, כל מדליה מדרבנת וכל הישג מעלה. וגם חשוב לייצר המשכיות. המדינה צריכה להשיג יותר מדליות. בשעתו דיברתי על ספונסרים וחשיבותם להצלחה. ספורטאי יש לו מעטפת רחבה הוא ספורטאי שקל לאמן. בעבר היה מחסור גדול בחסויות ואנחנו לא מעצמה. אני מקווה שהספורט יתקדם ונבורך בעוד מדליות. הדברים שאני מנחיל לספורטאים הם עקשנות, סבלנות ועמידה במטרה".
לדבריו, "מבחינתי אישיות חשובה יותר מכישרון, כי כישרון מאפשר קיצור תהליכים. ללא אישיות, ללא יכולת ליפול וגם לקום אז לא תצליח לקום. תחבר לזה אישיות, הצבת מטרות, אז תקבל הצלחה. בעסקים ובספורט גם".