TECH TLV"הדפסות תלת-ממד יכולות לסייע בפיתוח חיסונים לסרטן וקורונה"
TECH TLV
"הדפסות תלת-ממד יכולות לסייע בפיתוח חיסונים לסרטן וקורונה"
פרופ' רונית סצ'י-פאינרו, ראש המרכז לחקר הסרטן באוניברסיטת תל אביב, סיפרה כיצד מסייעת הדפסת תלת-ממד לטיפול בחולי סרטן באמצעות יצירת מודלים של גידולי מוח: "אנו יכולים בשבועיים להדפיס רפליקות של גידולים תלת-ממדיים שמקורם מחולה שעבר ניתוח להסרת הגידול ולבדוק עליהם באופן מותאם אישית תרופות, חומרים שונים, שילובים של תרופות אשר ינבאו מי מהם יעיל במיגור הגידולים ומי מהם לא
"מהיכן מתחיל הטיפול בסרטן? מהיכן ניצת הדימיון והסקרנות? התשובה היא דווקא במחקר שנעשה לפני 30 שנה באלפי אנשים שמתו בנסיבות טראומטיות כמו תאונות, ומה שנמצא באותו מחקר היה מדהים" -כך אמרה פרופסור רונית סצ'י פאינרו, ראש המרכז לחקר הסרטן באוניברסיטת תל אביב בוועידת TECH TLV של כלכליסט.
לדברי סצ'י פאינרו: "לחצי מהגברים שנבדקו היה גידול קטנטן בערמונית, לנשים היה גידול זעיר בשד ולכולם היה גידול קטנטן שעדיין לא הצליח להתפתח בבלוטת התריס. ולמחקר הזה יש צד שני - אם נסתכל על כמה אנשים מאובחנים קלינית, נגלה שאחוז אחד מהגברים עם סרטן ערמונית ואחוז אחד מהנשים עם סרטן שד. והמשמעות היא שמשהו בגופנו שומר עלינו מגידולים רדומים וקטנטנים".
סצ'י פאינרו המשיכה: "ואז חשבנו - אולי הדרך היא לבדוק דווקא מדוע אנשים לא חולים בסרטן במקום למה אנשים כן חולים בסרטן?". לדבריה, "לדוגמה, לפני שש שנים התחלנו במחקר שמבוסס על חקר מלנומה. רצינו לבדוק מדוע המלנומה היתה דווקא במוח, אותו איבר מוגן? יצרנו בהתחלה מודלים של מלנומה וביצענו ריצופי DNA ובדקנו מה השוני בין הגרורות ומוח נורמלי. בדקנו את הנושא היטב גם מבחינה גנטית וגילינו מי משפיע, מי מעכב חלבונים ומי מעכב חלבון".
"לפעמים אנחנו בני מזל ויש לכך תרופות, ולפעמים אנו לוקחים תרופה מסוימת וכולאים אותה בננו חלקיק ואז משגרים את זה באופן מכוון רק אל הגידול במוח. ואנו בודקים זאת על תאים, אחרי זה בחיות ובסוף בבני אדם. זה תהליך שלוקח חמש עד עשר שנים ואנו רצינו להאיץ את התהליך באמצעות נוירו כירורגים. ואכן התהליך קוצר לחצי שנה, אבל זה זמן רב אם אדם הוא חולה סופני עם גרורות במוח - ולכן פנינו להדפסת תלת-ממד".
סצ'י-פאינרו סיפרה כיצד מסייעת הדפסת תלת-ממד לפיתוח ולבחירת הטיפול המתאים בחולי סרטן באמצעות יצירת מודלים תלת-ממדיים של גידולי מוח: "כאשר אנו מקבלים הודעה על חולה עם גידול במוח, אנו מקבלים חתיכה מהגידול המוסר בניתוח ומפרקים אותו על מנת לערבב את התאים עם דיו העשוי מג'ל המדמה את רקמת המוח. אז אנו מדפיסים בתלת-ממד מספר מיני גידולים לפי ההדמיה של הגידול במוח החולה ומחברים למערכת משאבות וצינורות ומזרימים דם ותרופות שונות. אנו יכולים בשבועיים להדפיס רפליקות של גידולים תלת-ממדיים שמקורם מחולה שעבר ניתוח להסרת הגידול ולבדוק עליהם באופן מותאם אישית תרופות, חומרים שונים, שילובים של תרופות אשר ינבאו מי מהם יעיל במיגור הגידולים ומי מהם לאו. כך אנו יכולים ליצור חיסונים מותאמים אישית ולבדוק את התאמתם לסוגי סרטן שונים ואפילו למחלות זיהומיות כמו וירוס הקורונה".