סגור
כנס BDO עו"ד אילת יצחקי
(אולפן כלכליסט)

כנס מסים BDO
"אין תנאי תחרות הוגנים בישראל"

עו"ד יצחקי תקפה את הפטור ממע"מ ביבוא: "יש לתמוך בתעשייה הישראלית" 

מהם השינויים הגלובליים המהותיים, איפה זה פוגש את המשק הישראלי ולמה צריך להיערך למיסוי עקיף בזירה הפנימית – בכל אלה דנה עו"ד אילת יצחקי, שותפה, מסים עקיפים, בפירמת BDO.
בפתח דבריה הציגה יצחקי את תוכניתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ להרחיב את המכסים ביבוא מכלל מדינות העולם, שזו בשורה מעניינת למשק הישראלי. "ארגון ה־WTO, האמון על הסדרי המכס הגלובלי, מאפשר למדינות לתת תנאי העדפה למדינות אחרות בכפוף להסכם סחר חופשי ביניהן. לישראל יש הסכם סחר חופשי עם ארה"ב, ואם היא תשית מכסים, יהיה לכך אפקט דומינו ומדינות אחרות ילכו בעקבותיה", אמרה. "לישראל יש הסכם סחר חופשי גם עם האיחוד האירופי, והמשמעות היא שמוצר שמקורו בישראל ועונה על כללים מסוימים לפי הסכמי הסחר החופשי הרלבנטיים יאפשר לחברות ישראליות לייצא מוצרים גם לארה"ב וגם לאירופה בפטור ממכס ונוכל ליהנות מתנאי העדפה מהותיים במציאות החדשה שתיווצר. בין ארה"ב לאירופה אין הסכם סחר חופשי והמשמעות היא השקעה בחברות ישראליות והעדפה של ייצור בישראל".
היא סיפרה גם על ענף הנדל"ן: "בפרויקטים של התחדשות עירונית ניתן פס"ד מחוזי שאיפשר להכיר בהוצאות היזם לטובת הדיירים כהוצאות שניתן לנכות בגינן מס תשומות. שלטונות מע"מ לא מכבדים את המחוזי ולא מחזירים כסף ליזמים. ניהול הליכים בבית המשפט העליון בעת הזו עשוי להעמיד הרבה יזמים בפני שוקת שבורה. דוגמה נוספת היא החובה של רשויות מקומיות להשית מטלות ציבוריות בנוסף לחבויות באגרות והיטלים על היזמים כתנאי לביצוע הפרויקט המסחרי. גם כאן מחייבים במע"מ גם כאן ישנו עיוות. אנחנו חווים היום מצב של חוסר בעובדים ותחלופה גדולה. לכן מעסיקים רבים נאלצים להביא את העובדים ולספק הכשרה בסיסית. רשויות המס רואות בזה הטבה לעובד וגם פה יש חוסר התחשבות משווע".
יצחקי המליצה מה נכון לעשות כדי לעודד את התעשייה המקומית: "הפטור ממע"מ ביבוא מוצרים בשווי עד 75$ עדיין נשאר בישראל כשאין לו אח ורע בעולם. אנחנו מעודדים יבוא מחו"ל של מוצרי צריכה ללא מע"מ כאשר רכישה שלהם בארץ חבה ב־17% ובקרוב 18% מע"מ ופוגעת בתחרות. מדוע לא לבטל את הפטור? בנוסף, בישראל תנאים לא שוויוניים שאינם עולים בקנה אחד עם המקובל בעולם בנושא עידוד מע"מ ביצוא שירותים. התנאים מוחמרים ויוצא שספקים ישראלים שעובדים עם חו"ל משפרים את מאזן התשלומים של המדינה ולא מסוגלים ליהנות מתנאי תחרות הוגנים ושוויוניים לעומת מתחריהם ברחבי העולם. לצערנו, המחוקק מסתכל בפריזמה צרה של הפחתת מחירים ועידוד יבוא זול לעומת עידוד התעשייה שתאפשר העסקה של עובדים ויציאה טובה של המשק מהמצב. נקווה שהאינטרס להגן על התעשייה המקומית באמצעות השתת כמס יביא עדנה מחודשת להסכמי הסחר החופשי של ישראל".