סגור
כנס משפיעות על הכלכלה - עדי סופר תאני
(צילום ועריכה: רן לוי)

משפיעות על הכלכלה
עדי סופר תאני: "יום האישה הפך להיות אקוטי השנה"

כך אמרה מנכ"לית מטא בכנס המשפיעות. "לפני שעושים ילד, צריך לעשות הסכם הורות: מי יעשה מה, מי קונה חיתולים ומי יושב על שיעורי בית"

"כל הנשים, או חלק גדול מהן, מתכנסות כל שנה ביום האישה כדי לדבר על הרבה נושאים, שכר או חינוך", אמרה עדי סופר תאני, מנכ"לית מטא ישראל, בכנס משפיעות על הכלכלה של “כלכליסט”. "יום האישה הפך לסמלי ומשמעותי בשביל כולנו, וב־2023 הוא הפך להיות אקוטי וצו השעה. כנראה שהאופטימיות, עם כל המורכבות שהייתה לנו עד לא מזמן, קצת מתפוגגת וזה צריך להדאיג את כולנו".
"אדבר על הורות וקריירה. צריך לדבר על הכל והשנה צריך לדבר על נושאים שלא האמנו שיהיו על הפרק", אמרה. "הנה הנתונים, בישראל בשנת 2023 60% מהסטודנטים הן סטודנטיות. כמעט 50% מכוח העבודה הן נשים. אולם בתפקידי ניהול זוטר, רק 29% מהמנהלים הצעירים הן נשים. בדרג הבכיר של הסמנכ"לים רק 20% הן נשים; רק 5% מהמנכ"לים הן נשים. כלומר, 5% מהטופ של הפירמידה, בממשלה, בפוליטיקה, במדע, בכלכלה. בקצה הפירמידה אין נשים.
"ה־S&P בדק 8,000 חברות בשלל מדינות ומצא שישראל נמצאת במקום השביעי מלמטה. בישראל רק 2.8% מהמנכ"לים הן מנכ"ליות. אני חושבת שהדיסוננס הזה עוד יותר מטריד נוכח כל הטירוף שקורה מולנו כרגע. למרות כל האירועים המורכבים, מדברים על שוויון נשים. אבל אנחנו לא מיישמים את הדיבור הזה".
יש שלושה כוחות גדולים שמזיזים את הדבר הזה. ראשית, ב־2023 אין לרוב המנהלים את האומץ לקפוץ למים. זו סיבה ראשונה. הסיבה השנייה היא שאנשים בוחרים באנשים שדומים להם. עד שלא יהיו נשים בקצה הפירמידה, לא יגייסו נשים בכירות. הסיבה השלישית היא שלקראת גיל 30 עובד בישראל מקבל את השרביט של ניהול צוות והם נכנסים לעשור הכי משמעותי בקריירה שלהם. יש אנשים שפורצים בגיל 50, אבל על פי רוב העשור הכי חשוב הוא בין 30 ל־40". "ובעשור הזה גם קורה ההיריון", ציינה סופר תאני, "ונוצר הקונפליקט בין הרצון להורות משמעותית לבין הרצון לייצר קריירה משמעותית".
סופר תאני אמרה: "כשהסתכלתי על הרבה נשים סביבי, ראיתי שהן עושות עצירה בקריירה. לעומת זאת, הגברים שלצדן לא. לא פגשתי גבר שאמר לי, 'זה לא טיימינג טוב, רק נולד לי תינוק'. לא פגשתי גבר שוויתר על נסיעה לחו"ל בגלל שיש לו תינוק בבית".
"כשישבתי לדבר עם הנשים שסביבי, אז התשובה ששמעתי הוא שהן לא מוותרות על הקריירה, אלא הן רק מאיטות לשנה או שנתיים. אבל מה קורה אחרי שנה, שנתיים? עוד ילד", אמרה סופר תאני, "אני רואה הרבה נשים וקולגות בנות 50, שהיו הכי מוצלחות ביסודי ובתיכון ועשו תפקידים מצטיינים בצבא ולא ראו ממטר אף אחד. ואז הן האטו את הקצב. כל החלטה היא לגיטימית. אפשר לרצות קריירה, אבל לא בראש סדר העדיפויות. אבל המון נשים לא עושות החלטה, אלא החיים פשוט קורים להן.
"יש מחקר שבדק את הנשים הכי בכירות וראה שהן נושאות פי 7 בנטל הבית מבני הזוג. ואלה הנשים הכי בכירות, אז מה קורה בבתים אחרים?. גידלו אותנו להבין שחשוב לעשות הסכם ממון. שנייה לפני שעושים ילד, צריך לעשות הסכם הורות - מי יעשה מה. מי קונה חיתולים, מי עושה שיעורי בית עם הילד. כשלא עושים הסכם הורות, האמא הופכת למנכ"לית של הבית".