כנס פריפריה-טקשר החקלאות: “הפריפריה מייצרת מדענים למרכז"
כנס פריפריה-טק
שר החקלאות: “הפריפריה מייצרת מדענים למרכז"
עודד פורר השתתף בכנס פריפריה-טק של כלכליסט ותיאר את האתגר להשאיר את המדענים בנגב ובגליל: "אנו חייבים ליצור מרכזים מטרופוליניים גדולים חזקים מחוץ למרכז, וזה לא רק בשביל הנגב והגליל, אלא בשביל המדינה כולה. כאשר נהיה 17 מיליון איש, אי אפשר יהיה להחזיק מרכז עם 15 מיליון איש ו־2 מיליון בפריפריה"
"תמיד חשבו שהתפקיד של המשרד שלנו הוא 'לחבר את הפריפריה למרכז', וחייבים לתקן את הטעות ולשנות את הגישה: המטרה היא 'להפוך את הפריפריה למרכז בפני עצמו'", אמר עודד פורר, שר החקלאות ופיתוח הכפר והשר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל. "יש שם הכל: איכות חיים מדהימה, פוטנציאל מדהים לפיתוח ומה לא. הרבה פעמים גם הממשלות וגם השוק הפרטי לא מבינים את הפוטנציאל הטמון שם. תושבי הפריפריה צריכים להגיע לתל אביב כדי לבלות ולנפוש, לא כדי לקבל שירותים בסייסים. אנו חייבים ליצור מרכזים מטרופוליניים גדולים חזקים מחוץ למרכז, וזה לא רק בשביל הנגב והגליל, אלא בשביל המדינה כולה. כאשר נהיה 17 מיליון איש, אי אפשר יהיה להחזיק מרכז עם 15 מיליון איש ו־2 מיליון בפריפריה.
"רצינו לגייס חוקרים ימיים לפרויקט חדש בו השקענו 170 מיליון שקל להפיכת אילת למרכז עולמי לחקר מזון הים והמדבר. אבל שום חוקר לא יבוא לפני שהוא יבדוק אם יש חינוך טוב, שירותי בריאות טובים וזמינים ומרכזי בילוי. חייבים לבנות את המעטפת. התחלנו, אבל זה לא יקרה ביום אחד.
"הגליל והנגב הפכו למעבדה שמייצרת את המדענים שיעבדו במרכז הארץ. הם מקבלים חינוך טוב מאוד בפריפריה כי הרשויות המקומיות משקיעות שם המון, וגם המדינה השקיעה הרבה. אבל החוכמה היא להשאיר אותם שם. לכן גיבשנו תוכניות עבור אלו שמגיעים לפריפריה. חייבים לתת דברים 'מעבר' כמו תקציב למעבדות. מה שישאיר את האנשים האלו בפריפריה זה היכולת לחקור, לפתח ולהתפתח.
"הגדרתי למשרד משימה של גיבוש והקמת פרויקטים כלכליים גדולים שנותנים שירותים אזוריים. אני מעדיף להשקיע 30-15 מיליון שקל בפרויקט בערד שייתן שירות גם לדימונה ולבאר שבע, ולקחת סכום אחר ולהשקיע אותו בפרויקט בדימונה שייתן שירות לבאר שבע ולערד. חייבים לייצר סינרגיה באזור. חברת הייטק מגיעה לפריפריה כאשר היא מזהה שם מספיק הון אנושי איכותי. אם תבקש ממנה גם לעבור וגם להתחיל לחפש כוח אדם שיסכים לנסוע בכל בוקר מהמרכז לפריפריה, לא עשינו כלום".
לדבריו, במסגרת הרפורמה בחקלאות יושקעו 2 מיליארד שקל על פני חמש שנים לצורך פיתוח תשתיות ומו"פ לשדרוג החקלאות, שהפכה ל"ביצת זהב על רקע המחסור במזון. זה יהפוך להיות יותר חשוב מכל ה'טקים' האחרים. יש לנו יתרונות יחסיים בפוד־טק ובאגרו־טק, והנגב והגליל מיועדים להיות המוקדים שמהם יבואו פתרונות למחסור המזון העולמי".