הוועידה הלאומית יו"ר לאומי: "שת"פ בין חברות בארץ למדינות המפרץ יתרום לצמיחה של ישראל"
הוועידה הלאומית
יו"ר לאומי: "שת"פ בין חברות בארץ למדינות המפרץ יתרום לצמיחה של ישראל"
סאמר חאג' יחיא אמר בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי: "החברות הישראליות יכולות להשתלב בכלכלת מדינות המפרץ באמצעות כמה ענפים, בהם תעשיות הענן והטכנולוגיה התחבורתית". לדבריו, "מדינות אלה רוצות לפתח מערכת רכבות חדשה. הרכבת הזה תחבר את כל המדינות ואולי תחבר אליהן גם את ישראל"
"שיתוף הפעולה הכלכלי עם מדינות המפרץ יתרום לצמיחה הכלכלית של ישראל, אם ישראל תשכיל לעוף על כנפי נשרים ולחבור לכנפי הבז של מדינות המפרץ - יחד השמיים הם הגבול". כך אמר היום סאמר חאג' יחיא, יו"ר בנק לאומי, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי.
בשנת 1981 התכנסו, על רקע מלחמת איראן עיראק, נסיכויות המפרץ כדי לחזק את האינטרסים המשותפים שלהם. לדברי יו"ר לאומי, האיחוד בין המדינות הביא לצמיחה רבת שנים של החברות בו. "מדינות המפרץ, עם מדיניות של יציבות גיאופוליטית וניטרליות בינלאומית, הפכו לשוויץ החדשה של העולם. כך, מנהיגי המפרץ נפגשים עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא סין שי ג'נפינג, או עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי. הנהגתן המשכילה והמנוסה, עם חזון ארוך טווח, ממוקדת ברווחת האזרחים והתושבים דרך שמירה על ביטחון פנים, קדמה כלכלית וטכנולוגית, ומשיכת השקעות מחו"ל". חאג' יחיא הוסיף כי היציבות השלטונית שממנה נהנו המדינות תרמה בעשורים האחרונים להשקעה ארוכת טווח באותן מדינות שמניבה פירות כבר היום ותניב גם בעתיד.
לדבריו, "הצמיחה הכלכלית שחוות מדינות המפרץ היא מהטובות בעולם, והיא צפויה להמשיך בעשור הקרוב, עם אינפלציה נמוכה. מבחינה כלכלית, המדינות הצליחו להכפיל את התוצר ולהגדיל את התוצר לנפש ב-50% מבלי להגדיל את החוב לתוצר. מדובר בנתונים טובים יותר של מדינות המפרץ מאלו של כלכלות מהמערב".
על פי חאג' יחיא, "קיימות הזדמנויות עסקיות והשקעה ישירות במדינות המפרץ בתחומים רבים ופרויקטים משמעותיים, כמו גם הזדמנויות התרחבות למדינות אסיה. שיתופי פעולה כאלה יתרמו לצמיחה הכלכלית של ישראל ולהורדת יוקר המחייה".
הוא הוסיף כי "מדינות המפרץ עוברות שינוי משמעותי של 180 מעלות במספר צירים שונים. כך לדוגמה, 90% מהמועסקים במדינות המפרץ הם זרים – יש עובדים זרים מ-200 מדינות שונות באמירויות ובקטר. גם שלוש דתות אברהם מקבלות ייצוג הולם, ניתן למצוא לצד מסגדים גם כנסיות ובתי כנסת על שם הרמב"ם".
על פי חאג' יחיא "גם מבחינת יזמות מנסים במפרץ לסגור פערים ואכן הם מצמצמים פערים מול ישראל מבחינת חברות טכנולוגיה מקומיות. מבחינת תשתיות התקשורת הן כבר עוברות את ישראל. לבסוף כל הפעולות הללו מתנקזות לזירה הכלכלית. מתוך המטרה לקדם את הכלכלה של מדינות המפרץ מנהיגי המדינות מאמצים במדינות אלו חזון כלכלי. הם רוצים להגדיל את התוצר הלאומי, בין היתר באמצעות הגדלת ההשתתפות בעבודה דרך הגדלת שיעור ההשתתפות של נשים בשוק העבודה (יש אימוץ של חוקים שמחייבים תעסוקה של נשים בחברות מסוימות) וחיזוק העסקים הקטנים. פעולות אלו יביאו לצמיחה במדינות המפרץ מעבר לממוצע הצמיחה העולמית - לכן כדאי לבעלי עסקים לכוון את ההשקעות שלהם לכיוון הזה".
הוא ציין כי החברות הישראליות יכולות לתרום ולהשתלב בכלכלת מדינות המפרץ באמצעות מספר ענפים – בעיקר תעשיות הענן, הטכנולוגיה התחבורתית והאקו סיסטם (שילוב של כמה נושאים טכנולוגיים יחד). "המדינות רוצות לפתח מערכת רכבות חדשה. הרכבת הזה תחבר את כל המדינות ואולי, אם ירצה השם, תחבר גם את ישראל למדינות אלו", קבע.