סגור
כנס רודשאו - גלית חמי עורכת כלכליסט בשיחה עם גלעד יעבץ מייסד משותף ומנכל ענקית האנרגיה המתחדשת Enlight
גלית חמי עורכת כלכליסט בשיחה עם גלעד יעבץ, מייסד משותף ומנכ"ל ענקית האנרגיה המתחדשת Enlight (צילום: עוז מועלם)

+RoadShow
גלעד יעבץ: "פגיעה בתחנת כוח גדולה תהיה בעלת משמעות קיומית לישראל"

מנכ"ל ומייסד ענקית האנרגיה אנלייט אמר באירוע +RoadShow של כלכליסט ובנק הפועלים כי "מצב משק החשמל בישראל לא טוב, צריך 300 תחנות כוח קטנות במקום 10 גדולות, אחרת אנחנו פגיעים". על התמודדותו עם אובדן בנו סרן יפתח יעבץ ז"ל שנפל ב-7 באוקטובר בקרב על נחל עוז אמר: "המטרה היא לנסות להגדיל את האור, הרע תמיד היה ותמיד יהיה". עוד התייחס לשסעים בחברה הישראלית ולצורך בגיוס חרדים: "צריך להפסיק להאשים אחד את השני ולחפש מכנה משותף"

"כל אחד מתמודד עם האובדן בצורה אחרת. הדרך שלנו היא לנסות למצוא את הטוב. הרע תמיד היה, ותמיד יהיה. המטרה היא פשוט לנסות להגדיל את האור", כך התייחס גלעד יעבץ, מנכ"ל ומייסד ענקית האנרגיה אנלייט לאובדן בנו, סרן יפתח יעבץ ז"ל, שנפל בקרב על נחל עוז ב-7 באוקטובר.
יעבץ אמר את הדברים בראיון שערך עם עורכת כלכליסט גלית חמי במסגרת אירוע +RoadShow של כלכליסט ובנק הפועלים, שהתקיים היום (ב') באקספו ת"א והפגיש בין יזמים למשקיעים. בדבריו התייחס יעבץ, בין היתר, למצב משק החשמל, לצורך בגיוס חרדים ולהשפעת הממשל החדש בארה"ב על צמיחת אנרגיות מתחדשות.
גלעד, בדרכי לכאן חשבתי על כך שכל חיינו אנחנו מסתובבים עם טייטלים. אתה היית עד לפני יותר משנה בעיקר גלעד יעבץ, מייסד ומנכ"ל אנלייט, ואז נוסף לך טייטל - אבא של יפתח. מה אומר הטייטל הזה?
יעבץ: "אולי אספר סיפור קטן. הסרט שראיתם הוקרן בקהילה של נחל עוז ביום השנה ל-7 באוקטובר (מדובר סרט שהוקרן לפני דבריו של יעבץ ובו תוארו מאמצי השיקום של נחל עוז שמבצעים אנלייט ויעבץ - ח"ג). כשהזכירו אותי, שמעתי צעירים מאחורי שאמרו 'זה אבא של מיכל'. בתי התנדבה בחקלאות בנחל עוז, ואני מרגיש את המעגליות הזאת של החיים. בני יפתח פרץ לנחל עוז כדי להציל את האוכלוסייה, אני ממשיך אותו בפעולות שאנחנו עושים בנחל עוז, ובתי ממשיכה אותי".
אם אני ממשיכה את דבריך ולוקחת אותך לחיים שלפני 7 באוקטובר, אתה לא היססת לבטא עמדות מאוד ביקורתיות כלפי ההפיכה המשטרית והיית מאוד אקטיבי בנושא הזה. איך הביקורת הזאת עם האובדן הכל כך גדול פוגשים אחד את השני?
יעבץ: "יש קו ברור שמקשר בין הדברים. בסוף כשאנחנו מאוד מודאגים, וזה מניע אותנו לפעולה. בסוף אנחנו הייטקיסטים. מה שמניע אותנו לפעול זה למצוא פתרונות לבעיות. זה מה שהניע אותנו לפני 7 באוקטובר, וזה מה שצריך להניע אותנו היום".
כשמסתכלים על החברה שלנו, השסע אפילו גדול יותר ממה שהיה לפני פרוץ המלחמה. רואים את מאבק הממשלה בניסיון למנוע גיוס חרדים. רואים 101 חטופים מופקרים בעזה. על איזה אור אתה מדבר?
יעבץ: "בסוף אנחנו נהיים יותר טובים רק כשאנחנו משתפים פעולה. יכולתנו לשתף פעולה ביחד, לחפש את המכנה המשותף, זה מה שחשוב. היתה לי שיחה עם עמית סגל לפני המלחמה בתקופת המאבק על ההפיכה המשטרית. אמרתי לו - אין שום תכלית בלנסות להאשים אחד את השני. צריך לנסות להבין ביחד מה כן המכנה המשותף שאנחנו יכולים לחיות בו ביחד. המכנה של גיוס החרדים הוא מאוד רחב, וזה משהו שחוצה מגזרים בחברה הישראלית ומשהו שצריך להיבנות עליו, ואני בטוח שבממשלה הבאה זה מה שיהיה".
נעבור מביטחון קיומי לביטחון אנרגטי. מה מצב משק החשמל בישראל?
יעבץ: "משק החשמל הוא במצב לא טוב. אם מנתחים את משק החשמל הוא מאוד ריכוזי, יש 10 תחנות שמייצרות מעל 50% מהחשמל בארץ. אין לזה אח ורע. זה מאוד מסוכן ביטחונית, הדרך היחידה לטפל בכך הוא לבזר אותו. המצב הנוכחי גורם לאיטיות ולעלויות גבוהות".
אם מחר חס וחלילה נופל טיל על תחנת הכוח בחדרה, מה המשמעות על משק החשמל?
יעבץ: "המשמעות היא קיומית. פגיעה בחלק גדול מהייצור אומרת לא רק לשבת בחושך אלא גם חוסר יכולת למלא דלק בתחנות דלק ולעשות קניות. צריך להסתכל על זה לא בפאניקה אלא כבעיה שדורשת פתרון, והפתרון הוא ביזור והקמת תחנות כוח חדשות. במקום 10 תחנות יהיו 300 תחנות ואז אי אפשר יהיה לפגוע במשק הזה. על הדרך זה יוזיל את עלות החשמל כי התחנות החדשות יהיו זולות יותר".
למה זה לא קורה?
יעבץ: "יש כשל ממשלתי וציבורי של 20 שנה שגורם לאיטיות מאוד גדולה ביישום. זה נובע ממגזר ציבורי חלש שמחלישים אותו, ממשלה בלי יכולת ביצוע, וקבוצות לחץ רדיקליות שעוצרות תהליכי תכנון הרבה מאוד זמן. הכל ביחד מוביל למצב שאנחנו בפיגור מאוד גדול ביחס לעולם המפותח בתחום החשמל והאנרגיות המתחדשות".
כשכל זה פוגש מצב כלכלי רעוע והורדת דירוג - איפה זה בא לידי ביטוי?
יעבץ: "זה הפתרון ולא הבעיה. הטכנולוגיה היום מאפשרת לספק חשמל יותר מהר ובמחירים יותר זולים. ההון לא יבוא מהממשלה. הפתרונות שאנחנו מציעים יקומו באזורי העימות - בעוטף ובצפון. זה יייצר יכולת ליישובים לעמוד על הרגליים. היזמים יאפשרו לתושבים לממן את חלקם וזה יאפשר להם את התקומה שצריכים בלי טובות מאף אחד".
המדינה הציבה יעדים לאנרגיות מתחדשות. עד כמה נעמוד בהם?
יעבץ: "היעד ל-2030 הוא 30% מהחשמל כשבאירופה זה 50%. היום אנחנו ב-13%. הסיכוי לעמוד ביעדים שהם די עלובים מלכתחילה הוא נמוך, אבל זה לא העניין. העניין הוא היכולת היום לעשות שינוי ולייצר פתרון. בטווח הארוך לא חשוב איפה נהיה ב-2030 - אנרגיה מתחדשת היא עובדה קיימת כי היא יותר זולה, מייצרת תחרות ולכן בכל העולם היא המקור העיקרי היום לחשמל".
אנלייט העלתה את התחזיות ל-2024 כשאחד ממנועי הצמיחה שלכם הוא השוק בארה"ב. לנוכח בחירת טראמפ שלא ידוע כחובב אנרגיות מתחדשות - יש היערכות שונה?
יעבץ: "מה שקורה בעולם בתחום הביקוש לחשמל הוא מהפיכה אדירה. יש עלייה היסטורית בביקוש לחשמל אחרי 20 שנה. זה קורה בעיקר בגלל הדאטה סנטרים עם הצ'יפים של AI. כשאני שואל יזמים של דאטה סנטרים הם מסבירים לי שדאטה סנטרים נקבעים לפי יכולת צריכת החשמל שלהם ולא לפי כושר החישוב. נכון שלממשל הזה אין אהבה מיוחדת לאנרגיה מתחדשת, אבל יש לו רצון לא להאט את הכלכלה והדרך היחידה היא לייצר תחנות כוח. גם בקדנציה הקודמת היתה רטוריקה דומה, אבל בפועל התחום זינק".