שוק האנרגיהיו"ר רשות החשמל: ״היצרנים הפרטיים הלכו רחוק, ואולי הגבנו קצת אמוציונלית"
שוק האנרגיה
יו"ר רשות החשמל: ״היצרנים הפרטיים הלכו רחוק, ואולי הגבנו קצת אמוציונלית"
כך אמר יו"ר רשות החשמל אמיר שביט במפגש ייחודי על עתיד האנרגיה של כלכליסט ודיסקונט, בנוגע להגבלת המחיר ליצרני החשמל הפרטיים; "אנחנו אומרים – תעשו את הכסף שלכם במחירים נכונים ותהליכים נכונים, ואנחנו נגן על המחיר כמה שיותר - כמובן שבאיזונים הנכונים והראויים"
"אני לא חושב שאנחנו מפגרים בהרבה אחרי אירופה באנרגיות מתחדשות", כך אמר יו"ר רשות החשמל אמיר שביט במפגש ייחודי על עתיד האנרגיה של כלכליסט ודיסקונט.
בשיחה עם כתב כלכליסט עדיאל איתן מוסטקי התייחס שביט, בין היתר, גם לצורך לייצר תחרות במשק החשמל בכל דרך כדי להוזיל מחירים, לצד הצורך בשמירה על יציבות וודאות רגולטורית.
בחודשים האחרונים הוצאתם ברשות שלושה שימועים שמשנים את משק החשמל, כשהמרכזי שבהם נוגע להגבלת המחיר ליצרנים פרטיים. אחת הביקורת היא שהשינויים יוצרים חוסר ודאות. לאן תובילו את משק החשמל?
שביט: "אנחנו מובילים את משק החשמל בצורה מסודרת וברורה לעולם התחרותי בתחום ההולכה ובעולם שבו יצרני החשמל מוכרים חשמל למספקים, והאחרונים מוכרים חשמל לצרכנים".
שביט התייחס בין היתר לצורך להתאים את מבנה המחירים במשק החשמל לשוק תחרותי: "אי אפשר לבסס מבנה של שוק תחרותי על בסיס ההוצאות של חברת חשמל. מדובר בתהליך ארוך של קול קורא עם שימוע שיימשך לאורך תקופה ארוכה. אני שומע אנשים שאומרים לי 'מה פתאום אתה מחלק את ההוצאות של חברת החשמל, אבל אבל אין לי ברירה כדי שהמבנה יהיה של שוק תחרותי".
לדברי שביט, "הגבלת מחיר היא אירוע שאנחנו מגיבים בו לשוק. אני מקבל הצעות מחירים של 40-50 אגורות לקילו-וואט והגענו כבר ל-70 ו-80 אג' (יצרני החשמל הפרטיים שולחים הצעות מחיר לחברת נגה לגבי הכסף שיקבלו עבור ייצור החשמל). יש כאלה שאומרים בשוק שככה זה החיים, אין מה לעשות. אנחנו חושבים שיש מה לעשות ואין ברירה אלא להגן על הציבור בפני סיטואציה כזאת. כמובן שנשמע את כל תהליך השימוע.
"ישבתי עם הרבה אנשים על ההערכות בשימוע. נבחן את כל הטענות, אבל זה לא אומר שיש אי ודאות בשוק. מי שהכניס את אי הוודאות זה אלה שטוענים לאי ודאות, ולכן האוזן המוזיקלית שלי – כשאומרים אי ודאות רגולטורית בעצם אומרים לי 'אני רוצה שהרגולטור ייתן לי עוד כסף'. אנחנו אומרים – תעשה את הכסף שלך בשוק במחירים נכונים ותהליכים נכונים ולא בזה שאנחנו נגיד שהמחירים צריכים להיות גבוהים והציבור ישלם. אנחנו נגן על המחיר כמה שיותר - כמובן שבאיזונים הנכונים והראויים".
חלק מהחברות הודיעו על הפסדים שצפויים להם מהשימוע. אולי הלכתם רחוק מדי? איפה נקודת האיזון?
שביט: "הלוואי שהייתי יודע מה נקודת האיזון המדויקת. בוחנים את כל ההערות שמועברות אלינו בכתב ובעל פה. אני רואה את ההבדל בין ההערות שנמסרות לנו בכתב על כך שאסור לשים מגבלות על החברות לבין מה שאומרים כולם בעל פה – הם מבינים שאין לנו ברירה אלא להתערב. מה נקודת האיזון שאנחנו נבחר? אנחנו עובדים עליה בעקבות כל ההערות שניתנות לנו ובוחנים אותה. אני חושב שהיצרנים הפרטיים הלכו מאוד רחוק בהצעות המחיר בשנים האחרונות ואולי הגבנו קצת אמוציונלית – יכול להיות, נבחן את זה במהלך השימוע".
בחודש הבא תעריף החשמל יעלה ב-3.8%. מה אפשר לעשות כדי להוריד אותו?
שביט: "לא בטוח שתעריף החשמל יעלה כי הנושא הזה נמצא גם בתהליך שימוע. עבדנו קשה בחודשים האחרונים כדי שתעריף החשמל לא יעלה בצורה חדה. ההוצאות מאוד כבדות, יש לנו ויכוחים מה צריך להיות המחיר – גם אצל חברות ממשלתיות וגם פרטיות, ולכן אנחנו עובדים מאוד קשה כדי שזה לא יקרה. השוק צריך הרבה יותר יעילות, הרבה יותר הון פנימה והרבה יותר תחרות. אנחנו בתפיסת עולם שתחרות תביא להורדת מחיר".
לדברי שביט, הפרויקטים של חברת החשמל שייכנסו בסוף יביאו להוזלת מחיר. "הטכנולוגיות החדשות, התחרות וההון העודף שאנחנו מכניסים למשק תביא לתחרות ולירידת מחיר ולהוגנות מחירים בתהליך הזה".
לדברי שביט, "זה לוקח זמן. ההשקעות נמשכות לאורך תקופה ארוכה ואנחנו מנסים לדחוף אותן. עד סוף העשור מתוכננות השקעות של 100 מיליארד שקל במשק האנרגיה. 90 מיליארד מתוכם כבר אושרו עם חיבורים ו-ודאות בצד הרגולטורי בצורה גבוהה. מחציתם על ידי חברת החשמל בתחום ההולכה והחלוקה, ומחציתם על ידי הסקטור הפרטי - אלה סדרי הגודל".
ישראל עדיין מפגרת מאחור באנרגיות מתחדשות. מה אפשר לעשות כדי לקדם את המעבר ולעמוד ביעדי הממשלה?
שביט: "אני לא חושב שאנחנו מפגרים בצורה משמעותית באנרגיות מתחדשות. אנחנו לא רחוקים מאירופה. במקומות אחרים יש למשל אנרגיה גרעינית שאין אצלנו. אנחנו מסתכלים על אנרגיות מתחדשות והמורכבות שלהן בניהול משק האנרגיה.
"אנחנו עם יעד של 20% עד 2025. נסיים את השנה עם 15% או 16%, ושנה הבאה מעריכים שנגיע ל-18%. כך שאנחנו במרחק של שנה מהיעד ל-2025. אנחנו עובדים עם הממשלה בצורה הדוקה על התחום האגרו וולטאי כדי להגיע ל-30% ב-2030. יש ויכוחים עם הגופים הממשלתיים. עובדים בקו אחד ובכיוון אחד כדי לעמוד ביעדים".
לדברי שביט, "אני לא חושב שיש יעד ממשלתי שעמדו בו בול בזמן. גם אם נאחר בשנה שנתיים אחרי המלחמה ואחרי הקורונה זה לא סוף העולם. צריך לאפשר עוד זמן. אני לא חושב שזה בלתי סביר, ובלתי הגון שנאחר בשנה או שנתיים ביעד. זו עדיין עמידה יחסית טובה ביעד".