שבוע הסטארט-אפים"נראה מנהיגות שבאה מההייטק"
שבוע הסטארט-אפים
"נראה מנהיגות שבאה מההייטק"
חמי פרס, שותף מייסד קרן פיטנגו, אופטימי שתהיה "מדינה טובה יותר". ברק רגב, מנכ"ל Google ישראל: "יהיה דור חדש של מנהיגות". הדברים נאמרו בפאנל שומרים על הסטארט–אפ ניישן ביום השידורים הראשון של שבוע הסטארט־אפים של Google וכלכליסט
"תעשיית ההייטק הבינה שמעבר לתפקידה לייצר כלכלה חזקה בישראל, היא חייבת להיות מעורבת במה שקורה ולייצר כאן מדינה יותר טובה ממה שהיתה לפני אירועי 2023", אמר חמי פרס, שותף מייסד קרן פיטנגו, יו"ר מרכז פרס לשלום, ביום השידורים הראשון של שבוע הסטארט־אפים של Google וכלכליסט, בשיחה עם רועי ברגמן מכלכליסט. "אני מאמין שנראה מנהיגות שבאה מההייטק, שתיקח את ישראל למקומות הרבה יותר טובים. אנשי הייטק הקימו פעילויות אזרחיות במלחמה כשהתברר שהמדינה לא מתפקדת. חלק גדול מאיכות העבודה שמשקיעים בתעשייה יופנה לטובת יצירת מדינה טובה יותר".
דניאל שרייבר, מייסד ומנכ"ל משותף Lemonade, אמר כי "מעצמת ההייטק היא מנוע, הקטר, אבל אסור לקחת את זה כמובן מאליו. מאות אלפים עובדים בענף, מיליארדים מגולגלים, אבל הלב הפועם של ההייטק הישראלי זה הסטארט־אפ והלב הפועם שלו זה היזמים שמסתובבים בעולם ויוצרים קשרים. יש מספר מצומצם של אנשים שבאמת יוזמים, ועוד פחות כאלה שיצליחו בגדול כדי להזיז משהו בתל"ג המקומי. על כל יזם מופעל מהיום הראשון כוח אדיר לעזוב את הארץ והמון עוזבים, ומכאן השבריריות. מה שמחזיק אותם פה זה ציונות, אידיאל והרצון להקים בית ועסק בישראל, והם צריכים את האמונה בצדקת הדרך ובעתיד. ואת זה סיכנו בהפיכה המשטרית. משקיעים מחפשים כלכלה יציבה, מערכת משפטית סולידית, מערכת מיסויית שלא תשתנה. כרגע החוסן של תעשיית ההייטק רב, הבעיה היא אסטרטגית, ואם בשנה הקרובה פחות ישקיעו ופחות ייזמו בארץ, נרגיש את זה בעוד חמש שנים".
ברק רגב, מנכ"ל Google ישראל, התייחס לאתגרי המלחמה. "היתה גאות של השקעות, הנפקות וגיוסים בקורונה והפוזיציה של הסטארט־אפ ניישן היתה טובה משאר העולם. צפינו שתהיה ירידה אבל אז הגיעו המצב הפוליטי והמלחמה", אמר. "כולנו יודעים לשדר שיש בנו שרידות ומוטיבציה וציונות, אבל ההנהגה של חברות בינלאומיות מסתכלת על שלושה פרמטרים: הבסיס הטאלנטי, שבו ישראל מאוד טובה, ה־cost base והיציבות, ואנחנו משדרים משהו לא יציב ולכן קריטי להראות עכשיו את היכולת גם בימים הלא יציבים וזה מאוד מרשים כלפי חו"ל. עם זאת, יש פה קצב ירידה בהשקעות וב־2023 היו הכי פחות יזמים חדשים וחברות חדשות שהיו בשנים האחרונות. נרגיש את זה בתוך שנתיים־שלוש אם לא נדע להתגבר".
"בשלושה עשורים ההייטק הגיע לנקודת זינוק יוצאת מהכלל", הוסיף פרס. "2021 היתה שיא העשור בו גויסו כ־100 מיליארד דולר, תעשיית ההייטק הכפילה את התוצר ודור חדש של יזמים ישראלים קם. כשהכל יירגע נראה את היזמים חוזרים עם יותר כוח, ונראה בעשור הקרוב חברות מדהימות בישראל. אני אופטימי".
למונייד מוכרת בחו"ל. עד כמה הישראליות משחקת שם תפקיד?
שרייבר: "למונייד משגשגת עם 55% עלייה בהכנסות והעסק די מנותק מהקורה בישראל. אני פחות אופטימי מחבריי. יש לנו החלטות גורליות ברמת העם והמדינה והמון סיבות לדאגה".
ברק, הנוכחות של חברות גלובליות מאוד חשובה. איך זה משפיע על גוגל?
"מה שקרה הולך להניע דור חדש של מנהיגות ממנו אני שואב את האופטימיות. מאז 7 באוקטובר הצלחנו בגוגל ישראל לבצע את כל הפרויקטים שלנו למרות המילואים. זה מה שאנחנו מנסים לשדר כלפי מעלה. 18% מכוח האדם של ההייטק הם מחברות בינלאומיות והנוכחות שלנו קריטית פה כי היא מזינה את האקוסיסטם בהשקעות ומייצרת במה לחברות".