סגור
הוועידה הלאומית לאנרגיה קארין אלהרר
(סיני דוד)

ועידת האנרגיה
אלהרר: "משקיעים מאמצים להבאת גז כחול לבן לשוק האירופי"

שרת האנרגיה: "השוק האירופי ייהפך להזדמנות רק אם נדע לפתח לא רק את הגז הטבעי, אלא גם את יכולת ההולכה שלנו"; היא ציינה כי "ללא שילוב בין כמה מקורות אנרגיה, לא נוכל להבטיח יציבות"

"בחודשים האחרונים נפגשתי עם מנהיגים ממדינות שונות באיחוד האירופי שפנו אליי בבקשה לבחון יצוא גז טבעי למדינותיהם. זו הפעם הראשונה בה השוק האירופי נפתח לייבוא משמעותי של גז טבעי כחול לבן" - כך אמרה הבוקר שרת האנרגיה קארין אלהרר בוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה.
לדבריה, "השוק האירופי ייהפך להזדמנות רק אם נדע לפתח לא רק את הגז הטבעי, אלא גם את יכולת ההולכה שלנו. העובדה שהגענו אל קצה גבול יכולת ההולכה יוצרת מגבלה משמעותית ביכולת לייצא גז טבעי ולהביא רווחים לציבור הישראלי. הצינורות מלאים, אין מתקן הנזלה וקיימת תלות בהליכי התכנון והבנייה. לכן אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להאיץ הליכים לחיבור תשתיות ההולכה של הגז הטבעי ולגיבוש הסכמים עם האיחוד האירופי ומדינות העולם שיביאו את הגז הישראלי אל השוק העולמי. זאת תוך שאנו מתעדפים כל העת את השוק המקומי ופועלים במלוא הכוח כדי להגדיל את כמות המפעלים הישראליים המחוברים לגז הטבעי.
"במקביל, כפי שהבטחתי, אנו מרכזים מאמצים כדי לקדם את חיבורן של אנרגיות ירוקות. אנו עושים זאת דרך צמצום הרגולוציה על היזמים במטרה לייצר תחנה אחת בלבד לכל הרגולוציה הנדרשת, הקדמת חיבורי מתקנים לרשת החשמל, יצירת מסלול מהיר לחיבור עד 10 קילוואט ועוד, בין אם דרך פתיחת מכרזים לפריסת עמדות טעינה שיאפשרו את האצת הגמילה מהבנזין והסולר ולבסוף דרך השקעה מסיבית במחקר ופיתוח אנרגיה כחול-לבן-ירוק.
"אפיק משמעותי נוסף במדיניות האנרגיה הממשלתית הוא פינוי התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה. אחרי שנים ארוכות של מאבק אזרחי, בחודש מרץ האחרון אישרה הממשלה החלטה לפינוי התעשייה הפטרוכימית שאיימה על בריאותם ורווחתם של תושבי חיפה והאזור. זו החלטה המביאה לידי ביטוי את לקיחת האחריות וההכרח להבטיח את הבראתו של מפרץ חיפה ופיתוחו הכלכלי. משרד האנרגיה שותף מלא להחלטה ולצעדים שיידרשו על מנת לפנות את התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה באופן שקול ומדוד, מבלי לפגוע בביטחון האנרגטי של מדינת ישראל".

1 צפייה בגלריה
הוועידה הלאומית לאנרגיה גב' קארין אלהרר שרת האנרגיה
הוועידה הלאומית לאנרגיה גב' קארין אלהרר שרת האנרגיה
קארין אלהרר
(צילום: אוראל כהן)
אלהרר הדגישה את הצורך לפתח במקביל מגוון של מקורות אנרגיה. לדבריה, "משימתו של משרד האנרגיה היתה ונותרה בראש ובראשונה לדאוג לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. המחשבה הדיכוטומית הזו, לפיה יש לעסוק רק בהווה בלי לשקול את ההשלכות על העתיד, ההנחה שניתן להסתמך רק על מקור אנרגיה אחד – היא טעות אסטרטגית.
"מרגע כניסתי לתפקיד היו ברורים לי שני דברים: הראשון - אנרגיה היא ביטחון; השני - ביטחון לא משיגים דרך הסתמכות על מקור אנרגיה אחד בלבד. ללא שילוב בין כמה מקורות אנרגיה, לא נוכל להבטיח יציבות. לא נוכל להבטיח אספקה בשגרה ובחירום, לא נצליח להבטיח שכשאתם לוחצים על המתג יהיה חשמל ולא נוכל להבטיח, במדינה המסתמכת על התפלה כמו ישראל, שכשתפתחו את הברז יהיו מים זורמים. לא נזנח את ההשקעה הפיזית והכספית באנרגיות ירוקות, אבל גם לא נזניח את צרכי השעה במשק האנרגיה, המסתמך במידה רבה על הגז הטבעי כדלק מעבר.
"מלחמת רוסיה-אוקראינה המחישה את הסיכונים והסיכויים של זמינות ומחירי האנרגיה, בתקופת המעבר משימוש בדלקים פוסיליים לאנרגיה ירוקה: מצד אחד את התלות הבעייתית של אירופה באספקת נפט וגז מרוסיה בלבד. ומנגד - חוסר יכולת לספק את צרכי משק האנרגיה בהישענות בלעדית על אנרגיות מתחדשות בהסתמך על הטכנולוגיה הקיימת.
"מקבלי ההחלטות באירופה התקרבו עוד ועוד במדיניותם, מאז פרוץ המשבר, אל המדיניות שהנהגתי במשרד האנרגיה מאז כניסתי לתפקיד. מדיניות האומרת לא 'או-או', אלא 'גם וגם'.
"משרד האנרגיה בראשותי פועל להבטיח את הביטחון האנרגטי של ישראל, את גיוון מקורות האנרגיה שלנו ואת עתודות הגז לעשורים הקרובים. לצד הדאגה הכנה והאמיתית למתחולל באירופה, המשבר שם מביא עמו גם הזדמנות למדינת ישראל לייצוא גז טבעי. אירופה מחפשת גיוון לא רק במקורות החומריים של האנרגיה אלא גם במקורות הגיאוגרפיים".
אלהרר הוסיפה כי "בשנה האחרונה משק האנרגיה מתמודד עם שני משברים מקבילים: משבר אנרגיה חריף, תוצר של המלחמה הנמשכת עדיין באירופה; ומשבר האקלים, שהוא כבר לא רק סיסמה ודורש ממשק האנרגיה התאמות ומאמצים שיאפשרו הפחתת פליטות גזי חממה.
"מה שהחל כחורף קשה ומחירים מאמירים של גז טבעי בהסכמי ספוט, התפתח במהרה למשבר חמור כשהמלחמה באוקראינה שיבשה ואף הביאה להפסקת אספקת גז טבעי לרבות ממדינות אירופה. מדינות רבות חזרו לשרוף פחם ומחירי החשמל האמירו, בחלק מהמדינות בעשרות אחוזים".
לסיכום אמרה אלהרר כי "נמשיך לעשות גם וגם, במלוא המרץ, למען הביטחון האנרגטי של כולנו".