Mind the Tech NY"ביצועי חברות ישראליות מובילות בנאסד"ק טובים יותר מאלה של המדד"
Mind the Tech NY
"ביצועי חברות ישראליות מובילות בנאסד"ק טובים יותר מאלה של המדד"
בפאנל שהתקיים במסגרת ועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי אמר לן רוזן, מנכ"ל פעילות Evercore בישראל: "המשקיעים מחפשים הנחות במחיר וישראלים לא אוהבים לתת הנחות". לוני ג'אפה, שותף ב־Insight Partners: "הזדמנויות השקעה טובות מגיעות אחרי תקופות דעיכה"
"נמצאים איתנו כאן שלושה אנשים חכמים מאוד, שיוכלו לספר לנו כיצד הם רואים את מה שצפוי לקרות בעתיד הקרוב", כך פתחה פיונה דרמון, שותפה מנהלת בקרן SunVest Capital Partners את המושב שאותו הנחתה בוועידת Mind The Tech ניו יורק 2024 של "כלכליסט" ובנק לאומי. הוועידה שמה במרכז את ההייטק הישראלי, אך לא ניתן לנתק את שמתרחש בו מההתרחשויות השונות בעולם הכלכלה. ולכן דרמון הפנתה את השאלה הראשונה ללן רוזן, מנכ"ל הפעילות של בנק ההשקעות Evercore בישראל וביקשה ממנו לתאר כיצד הוא רואה את ההתרחשויות העולמיות כעת.
רוזן השיב כי "מה שאנחנו רואים כיום בכלכלה הגלובלית זה שהגורמים המשפיעים ביותר הם האינפלציה והריבית. השווקים נעים ומגיבים לצפי להורדת ריבית, שעלתה מלכתחילה כדי להשתלט על האינפלציה, בהתאם להצהרות שנשמעות, בעיקר על ידי ראשי הבנק המרכזי האמריקאי. הפד עשה עבודה נהדרת במאבק שלו באינפלציה והוא הצליח להוריד אותה, אבל המשך המאבק יהיה לא פשוט".
לקסינגטון פרטנרס גייסה לאחרונה את קרן הסקנדרי הכי גדולה אי פעם, בהיקף של 22.7 מיליארד דולר. בארט, ספר לנו בבקשה אילו השקעות ביצעתם לאחרונה וכיצד אתם רואים את הדברים בעת הנוכחית?
בארט אוסמן, שותף בקרן Lexington Partners, השיב כי "אנחנו פועלים בשני תחומים מרכזיים – סקנדרי, כלומר רכישת מניות מבעלי מניות קיימים בחברות, וקו-אינווסמנט, כלומר השקעות משותפות שבמסגרתן אנחנו מבצעים השקעות ישירות לצד גופים נוספים, דוגמת אינסייט. אנחנו מגייסים קרן חדשה של 4 מיליארד דולר בתחום הזה. בחודשים האחרונים הייתה פעילות משמעותית בתחום הסקנדרי. נתחים מלא מעט פורטפוליו'ס יצאו לשוק. בתחום של העסקאות הישירות יש גם לא מעט הזדמנויות. בנקים חזרו לחפש השקעות, וישנם שחקנים מתחום הפרייבט קרדיט שמסתובבים בשוק, ולא מעט 'אבקה יבשה', כלומר הון שגוייס וטרם נעשה בו שימוש. אנחנו מקווים שהפעילות אפילו תתגבר".
דרמון ציינה, בהמשך לדברים של אוסמן, כי "בתשעת החודשים האחרונים ראינו שאחד הגורמים הכי משפיעים על השוק אלו קרנות הפנסיה וגופים מוסדיים אחרים, שהגדילו את החשיפה שלהם לפרייבט אקוויטי, ואז כשהשווקים ירדו, מצאו את עצמם עם אלוקציה לא מאוזנת, והם נאלצו או להפסיק להשקיע בקרנות פרטיות או להציע למכירה חלק מהפורטפוליו הפרטי". כלומר, זו הדינמיקה שמאפשרת את ההזדמנויות שעליהן דיבר אוסמן.
לוני, מה אתה עשית ב-9-6 חודשים האחרונים? אתה משקיע בולט בתחום הטכנולוגיה, הובלת עסקאות גדולות, כמו ההשקעה בחברת הסייבר אקווה סקיוריטי, ואני חושבת שזה יהיה מעניין מאוד לשמוע מה הפרספקטיבה שלך.
לוני ג'אפה, שותף בקרן Insight Partners, שהיא אחת המשקיעות הבולטות בהייטק הישראלי, סיפר כי "בכל הנוגע להשקעות בסטארט-אפים, אין ספק שיש האטה. החברות הטובות גייסו הרבה כסף ב-2021, שהייתה תקופת גאות, ולכן הן לא היו חייבות בהכרח לגייס עכשיו או לאחרונה, וזה טוב עבורן, כי הסביבה המאקרו-כלכלית לא הייתה אידיאלית לצורך כך. ככל שהריבית עלתה, ראינו איזשהו שינוי – משקיעים הפסיקו להשקיע כסף בחברות רק כדי לבדוק אם מה שיש להן להציע יכו לעבוד, והתחילו להשקיע כספים בחברות שהוכיחו את עצמן.
איך משפיעה הירידה בקצב העסקאות על השוק הישראלי?
ג'אפה השיב כי "קשה לדעת כמה מהירידה בקצב העסקאות בישראל היא חלק מהמגמה העולמית וכמה מזה קשור לתנאים הייחודיים של ישראל. מצד אחד, ראינו חברות שבהן עובדים רבים גוייסו למילואים. מצד שני, יש הרבה חברות ישראליות שרוב הלקוחות שלהן מלכתחילה הם מחו"ל. החברות האלה יכולות להמשיך לחוות צמיחה. זה, למשל, המקרה בחברה שבה השקענו לא מזמן – blue White Robotics. הבחנו גם בכך שכוח האדם נודד לחברות שעושות סקייל-אפ משמעותי".
דרמון הוסיפה כי "אני חושבת שאחד הדברים שאפשר לראות בשוק המקומי הוא שעסקאות ממשיכות להתרחש, בעיקר בזכות החוסן של החברות הישראליות והמוצר שלהן, שמושג בזכות זה שהשוק שאליו הן פונות הוא השוק הבינלאומי".
בארט, אילו עסקאות כן מתרחשות עכשיו? אילו עסקאות אתם מחפשים? ואולי תוכל לספר לנו על ההבדלים בעסקאות שמשקיעים שונים מחפשים?
אוסמן השיב כי "בקרן הסקנדרי החדשה שלנו גייסנו 400 מיליון דולר מ-13 משקיעים ישראלים. 15% מהעסקאות שעשינו בתחום הסקנדרי היו עסקאות של רכישות VC. כלומר, רכישת יחידות השתתפות בקרנות הון סיכון ממשקיעים קיימים, וזה לא משהו שרבים עושים. ביצענו עסקאות כאלו גם בשוק הישראלי. בצד של ההשקעות הישירות, ביצענו בעיקר עסקאות Bouyouts, בהרבה מאוד סקטורים, גם בסקטור של ההייטק. בערך רבע מהעסקאות היו בתחום הטק ועוד נתח דומה בתחום הבריאות. מה משקיעים מחפשים? סקנדרי זה תחום מאוד אטרקטיבי עכשיו, כי מוכרים פורטפוליו'ס בהנחות יפות. משקיעים מתעניינים בהזדמנויות האלו. בד"כ אחרי אחרי שחווים ירידות בשווקים, או טלטלות כמו אלו שחווינו בשנתיים האחרונות, יש הזדמנויות עסקיות, גם בתחומים המסורתיים וגם בתחומי הצמיחה וההייטק".
דרמון הוסיפה כי "לאלו מכם שלא יודעים, לקסינגטון קנתה חלק מהפורטפוליו של קרן טייגר גלובל". טייגר גלובל היא אחת מקרנות ההון סיכון שהפכו לבולטות במיוחד בגל ההשקעות הגדול של 2020-2021. הקרן ידועה בכך שהיא ביצעה השקעות רבות בזמן קצר במיוחד, גם בחברות שפועלות בתחומים דומים, כשהריבית החלה לעלות והשווקים החלו לרעוד, הקרן ספגה פגיעה אנושה בתשואות שלה והדבר יצר הזדמנות לשחקנים אחרים, דוגמת לקסינגטון.
לן, ספר לנו בבקשה על האופן שבו אתה רואה את הדברים, הפעם מהזווית הישראלית.
רוזן השיב כי "אני אתייחס לשתי פרספקטיבות – מיזוגים ורכישות, והנפקות. שני התחומים האלו נמצאים בסוג של קיפאון בישראל מאז ה-7 באוקטובר. בכל הנוגע להנפקות, שוק ההנפקות בעולם כולו קפא, מהסיבות הידועות, אבל אני חושב שאנחנו מתחילים לראות סימנים לכך שהוא נפתח מחדש או עומד להיפתח מלחדש. תשומת הלב של השוק, בכל הנוגע להנפקות, מופנית לחברות גדולות ורווחיות, שמציגות צמיחה. יש חברות ישראליות רלבנטיות שיהיו במשחק ההנפקות כשהשוק יפתח. בתחום המיזוגים והרכישות, המשקיעים מחפשים הנחות וישראלים לא אוהבים לתת הנחות. השחקנים הגדולים בשוק ההייטק – גוגל, מיקרוסופט, אנבידיה וכו' – כבר פעילות בשוק, והן לא יסוגו מהשוק הישראלי. בשוק הישראלי יש הזדמנויות והשחקנים הרלבנטיים כולם מחפשים אותן".
לוני, בתור משקיע טכנולוגיה בולט, מה 2024 צפויה להביא איתה, כמו שאתה רואה את הדברים?
ג'אפה סיפר כי "בשבועות האחרונים אני רואה עלייה בהתעניינות מצד גופים וחברות אמריקאיות בכל הנוגע לרכישות ומיזוגים עם חברות ישראליות. נמשיך לראות התעניינות באיזורים של הדיפ-טק, ז"א חברות שפועלות בתחום של תשתיות הסייבר וה-AI. זה חלק משינוי גדול יותר שאנחנו רואים בשני התחומים האלו, שאנחנו מכנים רה-באנדלינג (כלומר, שחברות רוצות להציע יותר ויותר מוצרים שמבוססים במתכונת של חבילות, ולשם כך חברות גם מבצעות רכישות של חברות קטנות יותר – י"ר). אנחנו מזהים גם הזדמנות ברכישת מניות וחברות מידי משקיעים שנכנסנו לחברות בשלב מוקדם וכעת רוצים לצאת. זה מאפשר לבצע רכישות, ולהצמיח חברות בצורה משמעותית, בלי להתמנף".
לסיום, ביקשה דרמון מכל אחד מהמשתתפים לתת עיצה אחת, או להשמיע אמירה שתספק מוטיבציה, שנגזרת מהאופן שבו הם רואים את שצפוי לקרות בשנה הקרובה.
לדברי רוזן, שהתייחס לזווית הישראלית, אמר "עברנו כבר סייקלים בעבר, ואיכשהו מרגיש שאת הסייקל הנוכחי מעולם לא חווינו. אבל ההייטק הישראלי מגלה עמידות וחוסן. 10 החברות הישראליות הגדולות ביותר שנסחרות בנאסד"ק הציגו ביצועים טובים יותר משל המדד. וזה בהחלט מעיד על משהו. דברים נוראיים קורים, אבל דברים טובים יכולים לצמוח מתוך דברים כאלו, ואני אופטימי מאוד".
אוסמן הוסיף כי "הופתעתי מאוד מכך שהצוות הישראלי שלנו קבע והשתתף בפגישות, חרף המצב הקשה שנוצר במדינה. זה הרשים אותי מאוד. יש סיבות להיות אופטימי, גם כמשסתכלים על התמונה הגדולה של הכלכלה העולמית".
ג'אפה השיב כי "אני משקיע כבר 25 שנה, ואני יכול להגיד שחלק מבצירי ההשקעות הטובים ביותר נולדו כתוצאה מהשקעות שבוצעו בנקודה הנמוכה של הסייקל. כלומר, כשהיה הכי קשה".