סגור
כנס הצמיחה של ישראל - זאדה חאג'
(צילום: סיני דוד)

כנס הצמיחה
"אין בהייטק מספיק ייצוג של נשים, ואין ייצוג לערבים"

כך אומרת זאדה חאג', מייסדת DANA Venture Builder ומייסדת Future Holders לקידום אוכלוסיות מגוונות בטכנולוגיות אקלים, בכנס הצמיחה של כלכליסט ומזרחי טפחות. "לפני הסכמי אברהם היה קשה ליצור הזדמנויות מבחינת גיוון אזורי", הוסיפה

"אין לי את הניסיון של רוב המופיעים בכנס הזה, אבל יש לי ניסיון ורקע מהשטח ויש הזדמנויות בשוק , יש הזדמנויות בסקטור הפרטי, וזו נקודת מבטי כערביה בישראל" - כך ציינה זאדה חאג', מייסדת DANA Venture Builder ומייסדת Future Holders לקידום אוכלוסיות מגוונות בטכנולוגיות אקלים, בכנס הצמיחה של כלכליסט ומזרחי טפחות. לדברי חאג':" ייסדתי חברה באבו דאבי, את פיוצ'ר הולדרס בישראל".
לדברי חאג', "השאיפה להגיע לעסקים במדינות ערביות היתה אפסית לפני הסכמי אברהם. אולי היו כל מי שיתופי פעולה בתחום הבטחוני של חברות שעסקו בתחום, אבל לנו, פשוטי העם, היה קשה יותר ליצור הזדמנויות מבחינת גיוון אזורי. לכן , מייד כשהוכרזו הסכמי אברהם, הקמתי עם שותפותיי את DANA. קפצנו על הגל הזה, ושמנו את הנשים בחזית העשייה. רצינו אישה אחת לפחות בתחום הטכנולוגיה המדברית שממוקדת במזרח התיכון ובצפון אפריקה. פתחנו דלת לצפון אפריקה וגם לגיוון אזורי שאינו תחום רק באומה אחת או מגדר מסוים". לפי חאג': "כשעשינו מחקר בנושא, גילינו שרק 5% מהסטארט אפים במזרח התיכון מובלים על ידי נשים. מבחינתנו זה מעלה סיכוי לתעסוקה אזורית. יש לנו יכולת לבנות שינוי אמיתי כמגזר פרטי. אנו רואים את זה כחברות סטארט אפ שיש להן רצון לעבוד באמירויות". חאג' מספרת: "כששבתי לארץ אחרי שנתיים וחצי שבהן הייתי מנכ"לית החברה, הקמתי את FUTURE HOLDERS, ובחברה הזאת הבנתי שהפער אינו רק בנשים בנות גילי- זה פער מתמשך. בהייטק אין מספיק ייצוג של נשים, ואין ייצוג לערבים. ולכן אנו נוגעים יותר בבנות נוער ערביות ויהודיות ואנו מקדמים תכניות בנושא אקלים ולמידה".
חאג' מוסיפה: "אם נסתכל על אחוזים, אחת מעשר נשים עוסקת בתחום טכנולוגיות האקלים, ואם נרצה לסגור את הפער עלינו לפעול. יש חשיבות לעשיה ולגיוון תעסוקתי כבר בשלב התת מודע, מבני נוער ועד הנהלות של חברות. לצערי, בעת האחרונה נחתכו התקציבים לתכניות רבות, וזה יפגע בכלכלה הישראלית. ההשקעה בסקטורים בצפון חשובה, במיוחד בסקטור הפרטי, אני לא בונה על הפוליטיקה הישראלית אלא על הסקטור הפרטי".
את דבריה סיכמה חאג' בחזון אופטימי: "כסקטור עסקים פרטי אנו יכולים לעשות המון. אפשר לעשות שינוי גם בעת משבר, כיוון שברמת הכלכלה, אם מעלים הזדמנויות תעסוקה ברחבי הארץ, זה רק מעלה את ה GDP" חאג' מציינת עוד, "מה שאנחנו בונות מחזק את הקשר בין אנשים, את החיבור בין נשים מכל דת. זה לא ניתן לשבירה,מה שנשבר הוא מה שנבנה עקום ולכן עלינו לבנות תרבות בתוך חברות. בנוסף ככל שאנו משתפים פעולה עם יותר מדינות, כך מתחזק הצורך והרצון בשלום, יש כאן הזדמנות לשיתוף פעולה שמבוסס על יצירה ועל יצירתיות, הפסיפס שקיים בישראל, אסור שיישכח בגלל מלחמה, עלינו להאמין ולהחזיק ידיים ולקחת על עצמנו שליחות מדינית , כלכלית ואזורית".