כנס שוק ההון"ברור שיש לקוחות שמוטרדים מהרפורמה המשפטית, אנחנו מנסים להרגיע"
כנס שוק ההון
"ברור שיש לקוחות שמוטרדים מהרפורמה המשפטית, אנחנו מנסים להרגיע"
את הדברים אמר דן אליס, מנהל תחום המחקר בבנק הבינלאומי בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם הפניקס שנערך היום בבורסה. דבריו נאמרו בפאנל משקיעים בו השתתפו גם רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, אריאל כהן, מנהל ייעוץ השקעות ופנסיה בבנק לאומי ומשה אלמוג מנכ"ל משותף בקסם קרנות מהפניקס בית השקעות; אלגריסי: "המפקח על הבנקים אמר שאין חריגה" ביחס להוצאת כספים מישראל
"ברור שיש לקוחות מוטרדים, אנחנו מנסים להרגיע ולהסביר את המצב. לרפורמה יש השפעה על הבורסה והירידות האחרונות הן שילוב של מספר סיבות". כך הסביר דן אליס מנהל תחום המחקר בבנק הבינלאומי בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם הפניקס שנערך היום בבורסה. דבריו של אליס נאמרו בפאנל משקיעים בו השתתפו גם רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, אריאל כהן, מנהל ייעוץ השקעות ופנסיה בבנק לאומי ומשה אלמוג מנכ"ל משותף בקסם קרנות מהפניקס בית השקעות.
אלגריסי, הקטינה את השפעת הרפורמה המשפטית על השווקים כאשר טענה כי "המפקח על הבנקים שמבצע ניטור יומיומי אמר כבר שאין תופעה חריגה בשוק הישראלי (לגבי הוצאת כספים; א"ע). לגבי השווקים, כל הגופים בעולם מחזיקים מחלקות אנליזה. כל גוף רציני עושה גם ניתוח גיאו פוליטי. אם אתה זר ומשקיע בישראל ורוצה להסיט לכאן כספים, בשלב הראשון אתה בוחן אם התנאים השתנו". אולם הוסיפה כי המשקיעים לא אוהבים אי ודאות והרפורמה מגדילה את אי הוודאות ולכן יש לה השפעה מסוימת.
מתחילת השנה עלה מדד תל אביב 125 בשיעור של 1.8%, לעומת עלייה חדה במדדים האמריקניים כמו הנאסד"ק - שעלה ביותר מ-16%. ההבדל על פי אלגריסי נובע מהרכב המדדים הישראליים שאינם כוללים את מניות הטכנולוגיה שהובילו את העליות בניו יורק.
על פי כהן, בפרספקטיבה לאחור, הנאסד"ק ירד בשליש לעומת המדד הישראלי שהציג תשואות יתר כאשר ירד ב-9%. "מאז 2023 המשקיעים בארה"ב עוברים ממניות ערך לצמיחה. עם מחירים נוחים יותר. מה יהיה בהמשך? אם 2022 הייתה מאופיינת בירידות וחלשה בכל הגזרות, אני מאמין שהמצב בישראל יהיה הרבה יותר טוב השנה, אולם צריך להיות מאוד סלקטיבי ולחפש את מניות הערך".
האם ניראה ירידה בריבית השנה?
כהן: "הריבית תעלה ככל הנראה ל-4%. האם אנחנו רואים המשך עליית ריבית קדימה? ב-2023 אנו חוזים אינפלציה נמוכה ב-50% לעומת 2022, אבל האם נראה הפחתת ריבית? אני לא חושב שימהרו להוריד את הריבית בשנה זו".
השווקים כן חוגגים את ירידות הריבית בעתיד הקרוב - זה מוצדק או אופוריה?
אליס: "אתמול (ג') פאוול אמר שהאינפלציה מתמתנת וכולם רצו לקנות מניות. הריבית טיפסה אשתקד מאוד מהר והאינפלציה התמתנה. מתחילת השנה הנאסד"ק זינק כבר 15%. אבל צריך להיות שקול יותר. הירידה של האינפלציה לכדי 5% בשנה היא הרמה הקלה. אבל להוריד אותה ל-2% ו-3% זה יכול לקחת יותר זמן. האם נראה את ריבית הפד' בסוף השנה יורדת? זה עלול ליצור אכזבה וירידות בשווקים. בוא נשמור על אותה גישה כמו ב-2022. להיות זהירים ולהימנע מהרפתקאות השקעה".
אלמוג: "שוק האג"ח מייצר תשואות שוטפות גבוהות ביחס לשנים האחרונות. מי ששונא סיכון יכול למצוא תשואות גבוהות לאורך זמן באג"ח. לעומתו, שוק המניות חבוט אחרי 2022, ונראה טוב יותר תחת ההנחה שקצב העלאות הריבית ירד, והתמתנות האינפלציה. המשק עצמו אמור להיכנס לנחיתה רכה. אז לקוח שרוצה להיכנס לשוק המניות זו נקודה נכונה מאוד".
אלגריסי: "השוק רץ מהר כי ראינו את התמתנות האינפלציה בעקבות הרגיעה באפקט הקורונה. האינפלציה תישאר גבוהה יותר ממה שהתרגלנו בשנים האחרונות. השיבוש בשוק העבודה ברור – יש מחסור בעובדים. השכר עולה ושוק עבודה הדוק יקשה על ירידת מחירים".
סקטור הטכנולוגיה אטרקטיבי היום?
אלגריסי: "סקטור הטכנולוגיה רגיש מאוד כי תמחור הריבית בחברות צמיחה גבוה. אנחנו מעדיפים את החברות הגדולות והחזקות עם תזרים מזומנים חזק. הם יכולות לנצל את המצב".
על מה הייתם ממליצים לשנה הקרובה? וממה יש להיזהר?
אלמוג: "מדדי הבנצ'מארק האמריקניים נראים אטרקטיביים. גם סין נראית אטרקטיבית. צריך להיזהר מחברות חלום שגייסו מזומנים בריבית גבוהה מאוד".
אליס: "האג"ח בחו"ל אטרקטיבי. כדאי להגדיל את המח"מים ולצאת מהבונקר. אנחנו רוצים ליהנות מהתשואות הגבוהות לאורך זמן. הייתי נזהר מלשים את כל הביצים על השקל".
כהן: "השינוי במדיניות אפס הדבקה במשק הסיני והשינוי ביחס של הממשל הסיני הופך את המניות הסיניות למעניינות אבל מדובר בהשקעה בפרופיל סיכון גבוה. צריך להיזהר ממלכודות חברות הערך. חברות שנסחרות במכפילי רווח גבוהים עם צפי לירידה בהכנסות".
אלגריסי: "היינו מכניסים לתיק חברות טכנולוגיה וחברות ערך כמו בריאות שיכולות לייצב את התיק. הייתי מזהירה מסקטור הנדל"ן המניב. הסקטור התרגל למחזר חוב בשנים האחרונות ללא עלויות נוספות. אבל היום יש לו בעיה".