סגור
ועידת Mind the Tech ניו יורק - פאנל וויטני בוק, ירון אלעד, מרב רותם נעמן, פבל ליפשיץ, ברק פלאט, סלבטורה א'מלילי

Mind the Tech
"חברות צריכות לצמוח - אבל בלי לבזבז משאבים"

וויטני בוק, שותפה באינסייט פרטנרס, אמרה את הדברים בוועידת Mind the Tech של כלכליסט ובנק לאומי בניו יורק. ברק פלאט, שותף בפירמת עורכי הדין יגאל ארנון-תדמור לוי: "כיום מאוד קשה לגייס כסף, ולכן חברות רבות ייאלצו לגייס בשווי נמוך או להימכר"; סלבטורה א’מלילי, שותף ב-KPMG: "שוק ההנפקות מת לעומת 2021"

חברות צריכות להבין שאסור להפסיק לחשוב על צמיחה, אלא רק לעשות אותה בצורה חכמה יותר - כך סבורה וויטני בוק, שותפה באינסייט פרטנרס המשקיעה הבולטת בישראל. היא השתתפה בפאנל משקיעים בכירים בהנחיית סופי שולמן, במסגרת ועידת Mind the Tech של כלכליסט ובנק לאומי בניו יורק.
מה עצתך ליזמים בתקופה הזו?
בוק: "שמענו הרבה על חברות שצריכות להיות חכמות ומאוד שמרניות. אבל העצה הכי טובה היא לעשות צמיחה משמעותית בלי לבזבז משאבים".
איך באינסייט עוזרים ליזמים?
"הרבה חברות לא חוו עד היום תקופה קשה ולא יודעים איך להתמודד איתה, ואנחנו משקיעים מאמץ עצום לתת הנחיות ולשתף בידע. אנחנו במצב טוב לעזור לאנשים לעבור את הסערה הזו. לא ראיתי חברות שנסגרו אבל זה יכול לקרות. החברות שלנו ממוצבות היטב ואנחנו יכולים לתמוך בהן".
מרב רותם נעמן, שותפה כללית בקרן ההון סיכון SOMV, אנחנו מדברים הרבה על חברות אבל לא מדברים על היזמים. איך את חושבת שהמצב ישפיע עליהם?
רותם נעמן: "לפני יומיים השקנו יוזמה שתומכת באיכות חיי היזם - שהיא קריטית מאוד בימים אלה. ערכנו סקר מקיף כדי להבין היכן נמצאת התעשייה שלנו ולמצוא כלים לשפר את איכות החיים של היזמים מבחינת שינה, איכות הקשרים המשפחתיים וכדומה".
ברק פלאט, שותף בפירמת עורכי הדין יגאל ארנון-תדמור לוי, מתי זה זמן טוב ללכת למיזוגים ורכישות?
פלאט: "אין תשובה אחת טובה לזה וזה מאוד תלוי במשקיע. זו לא החלטה שהיא של היזם לבד אלא עם הבורד שלו".
"כיום מאוד קשה לגייס כסף ולכן חברות רבות ייאלצו לגייס בשווי נמוך או להימכר. מניסיוני הרב, עסקאות קטנות הן לא פחות קשות מעסקאות של מיליארדי דולרים כי לא תמיד לכולם יש אותה מוטיבציה ואותם אינטרסים בעת הליך המכירה. לכן, חשוב שארגונים יעשו מפת דרכים מוכרת ומוסכמת בתהליך המכירה למניעת כשלים".
ירון אלעד מקרן אלרון ונצ'רס, אילו שלבים הכי קשים לחברות סטארט-אפ כיום?
אלעד: "כיום קשה מאוד בכל שלב. הרבה חברות נמנעות מגיוס בשווי נמוך. סיבוב A קשה מאוד, אבל רואים ירידה גם בסיבובי הסיד.
"בשנה שעברה היה הרבה יותר פשוט לגייס סיבוב A. כיום מחפשים הרבה יותר כדי לגייס סיבוב A, רבים מהם אף נעשים בשווי מופחת משמעותית לעומת 2021. לוקח הרבה יותר חודשים להגיע לסיבוב A".
פאבל ליפשיץ מקרן חץ ונצ'רס: "עשינו את ההשקעה האחרונה לפני כחודש, ואני מסכים עם העמיתים שלי - כיום המספרים חזרו לאלה של 2019 . עדיין אפשר לגייס סיד והוא לא מת בכלל. יש הרבה הזדמנויות ואנחנו מספרים ליזמים שצריך להשיג הרבה יותר כדי להגיע לסיבוב A".
רותם נעמן: "סיבובי סיד אמנם ירדו אבל עלות העסקה לא פחתה, ולכן צריך לעשות עבודה הרבה יותר חכמה".
סלבטורה א’מלילי, שותף ב-KPMG: "שוק ההנפקות מת לעומת 2021, אבל יש חברות שמגייסות. משקיעים מסתכלים אחרת על חברות ובודקים האם אפשר ליצור חברה בריאה. הגיוסים נמשכים גם בשווי יורד. כולם מקווים שיהיה חלון הנפקות ב-2023, גם אם יהיה קטן. החלון ייפתח בזכות רגיעה במצב הגיאו-פוליטי. חברות לא ממהרות להנפיק כיום כמו בעבר, אבל אם תהיה רגיעה גיאו-פוליטית ייתכן שיהיו חברות שינסו להנפיק".
האם תקימו חברה חדשה כיום?
וויטני: "מייסדים הם האנשים המרתקים בעולם, ליזמים צריכה להיות אמונה, ואני לא רואה רגיעה באמונה הזו".
א’מלילי: "למרות שיש תחושה שאין השקעות, הרי שיש הרבה כסף למשקיעים והם חייבים להשקיע. אני מצפה שקצב ההשקעות יעלה, ולכן יזם שיש לו תשוקה להקים חברה - לא הייתי מונע זאת ממנו".