כנס מסים BDO"יש שינוי במיסוי לתושבי חוץ"
כנס מסים BDO
"יש שינוי במיסוי לתושבי חוץ"
רו"ח גיא רשטיק סקר את התמריצים שנועדו לעודד השקעות בתעשייה ובטק בישראל
רו"ח (עו"ד) גיא רשטיק, שותף מיסוי תאגידים בפירמת BDO, סקר את תיקוני החקיקה על דרך של תמריץ חיובי שקובע הקלות ופטורים ממס ונועד לתת זריקת מרץ במטרה להגדיל את ההשקעות בתעשייה הישראלית בכלל ובתעשיית ההייטק בפרט.
ענף ההייטק הישראלי חווה ירידה דרסטית בהיקף השקעות הון הסיכון החל מאמצע 2022. על מנת להגדיל את ההשקעות בתעשייה ובמטרה לקבוע משטר מס אטרקטיבי לחברות ולמשקיעים, הציע המחוקק כמה תיקוני חקיקה שאותם מחלק רשטיק לשני נושאים עיקריים: "הראשון מתייחס לכללים החלים על מיסוי ההשקעה בדגש על השקעות של תושבי חוץ והשקעה באמצעות הקרנות שפועלות בישראל. השני – להקלות ולשינויים ביחס להסדרי המיסוי החלים על שינוי מבנה אשר מעניקים פטורים ממס בעת ביצוע מיזוג, פיצול, העברת נכסים בין חברות קשורות".
רשטיק פירט על הקלות ותיקונים בהשקעות של תושבי חוץ בחברות ישראליות, בהם "מתן פטור ממס קבוע על ריבית או דיבידנד לתושבי חוץ. במסגרת תיקון סעיף 16א' לפקודה תינתן לשר האוצר סמכות לפטור תושבי חוץ מהכנסות אלה ולפטור ממס גם מנהלי השקעות זרים שעוסקים בפעילות הזו בישראל. בנוסף, תיקון נדרש בסעיף 97, מתן פטור לתושבי חוץ על רווחי הון ממימוש נכסים בישראל, גם אם אותו רווח הופק באמצעות מוסד הקבע שלו בישראל".
לגבי קרנות ההשקעה: "המחוקק החליט לעגן בחקיקה את ההקלות הנדרשות. התיקון המהותי הוא של סעיף 63 לפקודה שלפיו הכנסה של משקיעים ישראלים וזרים שעולה אליהם מאותה שותפות מסוימת, תיחשב כהכנסה ממקור פסיבי או כרווח הון. המשמעות היא כי הכנסת משקיעי החוץ מדיבידנד, ריבית ורווח הון תהיה פטורה ממס, בעוד הכנסה זו מידי אותם משקיעים ישראלים תהיה זכאית לשיעורי מס מוגבלים. התיקון השני מתייחס לסעיף 125ב' לפקודה שיאפשר לשר האוצר באישור ועדת הכספים להפחית את שיעור המס על דמי ההצלחה לתושב ישראל לשיעור של 32%".
באשר לתיקון מקביל גם בחוק מע"מ: "החלת מע"מ בשיעור אפס על הכנסות מדמי ניהול של שותף מנהל בקרן הון או בקרן פרייבט אקוויטי. דמי ההצלחה שיקבלו יהיו פטורים מע"מ. החלק השני מתייחס לתיקונים בחלק ה'2 לפקודה ועיקרו הוא הסרת חסמים ומגבלות שקיימות היום בחקיקה, שלא קשורות למימוש כלכלי של נכס".
על ההקלות המוצעות ביחס לשינוי מבנה: "במיזוגים על דרך של החלפת מניות מוצע להפחית את שיעור ההעברה המינימלי ל־70%. ותיקון ביחס להקלות ביחסי גודל במיזוגים, שיעמדו החל מהיום על יחס של 1:19 במקום 1:9, ובהתאמה חלקם של בעלי הזכויות בחברה הקולטת יירד ל־5%". התיקון האחרון מתייחס להסרת מגבלות החזקה ומגבלות בנייה על קרקע. "המגבלה של החזקה ב־25% בחברות המשתתפות בשינוי המבנה לתקופה של שנתיים תוסר".