ועידת הנדל"ן"אם הבנקים היו מקשים יותר על הקבלנים ההיצע היה עוד יותר קטן"
ועידת הנדל"ן
"אם הבנקים היו מקשים יותר על הקבלנים ההיצע היה עוד יותר קטן"
כך אמרה קלרה צברגל, מנהלת סקטור נדל"ן בחטיבה העסקית של בנק הפועלים, בכנס בכירי הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים; מנכ"ל משרד השיכון: "שכירות מפוקחת לטווח ארוך חייבת להיות בסל הפתרונות שלנו"
הפתרון למשבר בענף הנדל"ן נמצא בשכירות ארוכת הטווח – כך סבורים נציגי הממשלה, היזמים, הפיננסים ושוק ההשכרה, שהשתתפו היום בכנס בכירי הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים.
בפאנל שנושאו "מדברים מהשטח מחלצים את ענף הנדל"ן מהמשבר", אמר מנכ"ל משרד השיכון אביעד פרידמן כי הוא אינו יודע מה יקרה למחירי הדיור בעוד 5 שנים, אך היעדים לדירות להשכרה רק יעלו: "אנחנו מאוד מאמינים בפתרון הזה, 30% מאזרחי המדינה כבר חיים בשכירות, ושכירות מפוקחת לטווח ארוך חייבת להיות בסל הפתרונות שלנו", אמר.
את הפאנל הנחה רועי ברגמן מכלכליסט, ששאל את המשתתפים אם קיים בכלל כיום משבר בשוק הנדל"ן. על כך השיבה קלרה צברגל, מנהלת סקטור נדל"ן בחטיבה העסקית של בנק הפועלים: "משבר בדרך כלל הוא בעל קונוטציה שלילית ומחירים יורדים. כרגע יש חוסר יציבות אבל המחירים כלפי מעלה, הייתי מגדירה אותה כ'תקופה מאתגרת'".
פרידמן: "המשבר הוא קודם של הצרכנים. הזוגות הצעירים שרוצים להגיע לדיור והם כן במשבר. הפתרון הוא היצע, לחתוך חסמים, לשתף פעולה עם כל השחקנים ולדאוג שכל הכלים החדשים נכנסים לשוק ונותנים יותר פתרונות לאנשים שצריכים אותם".
האם עליית המחירים היא מחויבת המציאות, אתם לא יכולים להתאפק קצת?
מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, ביקש להצניע את החלק של היזמים במחיר: "בסוף אנחנו רק עוד חוליה בשרשרת. השרשרת התחילה באמת במחירי קרקעות זה חומר הגלם שלנו אותו אנו לוקחים, אם חומר הגלם יקר המחיר יהיה יקר. כולנו רואים את המספרים, לא שאני מרגיש צורך להתנצל אבל אין פה שיעור רווח חזירי. הקרקעות מתומחרות בצורה גבוהה שמגלמת גם את הצפי לעליית המחירים לעתיד".
לבנקים יש חלק במשבר הזה, נותנים אשראי זול גם לחברות הבנייה. האם אתם חלק מהבעיה הזו?
צברגל: "הבעיה הגדולה היא חוסר היצע. לו הבנקים היו מקשים יותר התוצאה היתה שההיצע היה עוד יותר קטן וזה היה תורם עוד יותר למחירים. מערכת הבנקאות תרמה לזה שההיצע הגיע לשוק ולא נעצרה".
הפתרון שנראה כי הוסכם על כך משתתפי הפאנל הוא היצע של דירות בשכירות ארוכת טווח. לדברי ענבל דוד מנכ"לית דירה להשכיר, "בעולם יש נתח משמעותי של שכירות מוסדית מפוקחת מה שבישראל עוד בחיתוליו. זה מצביע על הפוטנציאל. זה לא מייצג את הציבור בחוץ, אדרבה הנושא של שכירות ארוכת טווח הוא אחד הפתרונות שצריכים להיות על השולחן. בשנת 2021 שוק השכירות נמצא בחוד החנית של המשרד".
פרידמן השיב לה: "כולם צוחקים ש'דירה להשכיר' זה הילד המועדף שלנו".
גם היזמים מרוויחים משכירות ארוכת טווח: לדברי קליין, "אנחנו כחברה ציבורית נהנים מהעובדה שאנו נשארים עם הקרקע. כשמחירי הדירות עולים אנו לא נפרדים מהן, אבל מחירי הדירות ואוכלוסיות שלמות מתרחקים מאוד וכבר לא מדובר על הילדים שלהם אלא עליהם, דיירים שאין להם מענה. מומלץ גם כחלופה לדירה רגילה".
יש בעיה, וכל הסיסמאות זה טוב ויפה אבל לא רואים אופק לפתרון, השלב שבו המחירים יעצרו.
פרידמן: "מה שצריך לעשות זה לשפר קדימה, וזה יהיה חייב להיות בתיאום, שרשרת שלמה שמתחילה במינהל התכנון וממשיכה ברמ"י ואצלנו בשיווקים וממשיך הלאה, עד לשלב הדיור. כל התהליכים האלה אנו צריכים לעבוד יותר מתואם ולרוץ בכל הכוח. אבל בסוף תושבים גרים בתוך העיריות שלהם והיום תושב זה מוצר מפסיד לעומת עסק שהארנונה שלו גבוהה, אז עיריות אומרות 'היום במצב הארנונה הנוכחית לא כדאי לנו להגדיל'. אם כל אחד יגיד שהפתרון נמצא אצל האחר, לא נוכל להתקדם. בסוף כל אחד צריך לוותר - יותר התחדשות עירונית ממה שתכנן, ללכת עם הותמ"ל גם בפתרונות שלא תמיד כיף לו, כי אחרת לילדים שלנו לא יהיה איפה לגור".