ועידת מיאמי"ביקוש לאנרגיה מתחדשת אינו פוליטי ומונע על ידי יתרונות כלכליים"
ועידת מיאמי
"ביקוש לאנרגיה מתחדשת אינו פוליטי ומונע על ידי יתרונות כלכליים"
"בארה"ב תמיכה מקומית באנרגיה מתחדשת מסייעת להתגבר על אתגרים רגולטוריים, לקבל אישורים ולהאיץ את לוח הזמנים", אמר יקי נוימן בוועידת כלכליסט ובנק לאומי במיאמי. "בישראלאנו מסייעים לקיבוצי עוטף עזה גם קהילתית וגם בייצור אנרגיה בת־קיימא"
"מניות האנרגיה המתחדשת הציגו ביצועים חזקים בממשל טראמפ הקודם, עם צמיחה של יותר מ־500%. לעומת זאת, בתקופת ממשל ביידן, באופן מפתיע, המניות ירדו בכ־70%, על אף מדיניותו התומכת באנרגיה מתחדשת”, כך אמר יקי נוימן, מנכ”ל חברת האנרגיה המתחדשת דוראל, בוועידת כלכליסט ובנק לאומי במיאמי. להערכת נוימן, מהנתונים האלה אפשר להבין שהביקוש לאנרגיה מתחדשת חוצה קווים פוליטיים, ומונע בעיקר על ידי כוחות השוק, ולא רק על ידי המפלגה שבשלטון.
נוימן אמר שהצמיחה של דוראל נובעת בעיקר מהצורך הגובר באנרגיה שמונעת על ידי מרכזי נתונים ובינה מלאכותית (AI), ומהיתרונות הכלכליים לקהילות. "יש לנו פרויקט גדול באינדיאנה, מדינה שמזוהה עם הרפובליקנים, שבה קיבלנו תמיכה אדירה מהקהילה המקומית ומהמושל", אמר נוימן. "ההשקעה באינדיאנה, בהיקף של 1.6 מיליארד דולר, צפויה ליצור מקומות עבודה, להגדיל את הכנסות המדינה ממסים ולחזק את הכלכלה המקומית".
הוא הדגיש כי דוראל פועלת בגישה אסטרטגית, שמבוססת על קשרים אישיים, כאשר הם עובדים עם בעלי קרקעות. "בניית קשרים חזקים ואישיים עם בעלי הקרקעות היא קריטית. על ידי מעורבותם מההתחלה, אנו יוצרים קהילה תומכת שמחויבת להצלחת הפרויקט", אמר.
מעורבות אישית כזו היתה חיונית גם להצלחת דוראל עם קיבוצים בישראל, מודל שהם מנסים להעתיק כעת גם בארה"ב. "אנחנו שמים דגש על פתיחות, ומוודאים שבעלי הקרקעות יקבלו את כל המידע לגבי התוכניות שלנו והשפעת הפרויקט. זה בונה אמון ומהווה בסיס לשותפות ארוכת טווח".
לדבריו, התמיכה המקומית החזקה עזרה לדוראל "להתגבר על אתגרים רגולטוריים, לקבל אישורים ואפילו להאיץ את לוח הזמנים".
נוימן משוכנע שגישה זו יוצרת מצב של win־win. "כשבעלי הקרקעות מרגישים מוערכים ורואים את היתרונות הכלכליים, הם הופכים לתומכים נלהבים של הפרויקט".
נוימן הביע בשיחה אופטימיות לגבי עתיד האנרגיה המתחדשת, שדוראל רואה כאמצעי היעיל, הזול והנקי ביותר לייצור אנרגיה, עם שימוש כפול בקרקע — לאגירת אנרגיה וייצור מימן ירוק. לדבריו, "באזורים עם שטח מוגבל, כמו ישראל, מקסום השימוש בקרקע לשם חקלאות וייצור אנרגיה הוא חיוני. אנו מובילים פרויקטים שבהם על אותו שטח מגדלים אבוקדו ומייצרים אנרגיה. זהו מודל שמנצל את המשאבים תוך כיבוד המגבלות הסביבתיות".
אגירת אנרגיה היא תחום נוסף שבו דוראל מתמקדת. "כדי שאנרגיה מתחדשת תוכל להתחרות עם מקורות מסורתיים, אנחנו צריכים פתרונות אגירה יעילים", אמר.
הוא הדגיש עוד כי אגירה מאפשרת זמינות אנרגיה רציפה, גם כשהשמש אינה זורחת. בישראל, שבה הביקוש לחשמל מגיע לשיא אחר הצהריים, אגירת אנרגיה סולארית ושחרורה בשעות השיא הם מהלך סביבתי ורווחי כאחד ונוימן רואה גם במימן ירוק "דלק נקי לעתיד", עם פוטנציאל להניע כלי רכב ותעשיות. "באמצעות אנרגיה סולארית ניתן לפצל מים לחמצן ומימן ולייצר דלק נקי ורב־שימושי".
בישראל דוראל רואה עצמה לא רק כספקית אנרגיה אלא גם כמובילה בפיתוח כלכלי וחברתי. דוראל השקיעה, לדבריו, מעל מיליארד דולר בתשתיות בישראל בשנתיים האחרונות, ורואה בכך דרך לחזק את הכלכלה ולהגביר את עצמאות האנרגיה של המדינה. בנוסף, החברה פועלת בשיתוף פעולה צמוד עם קיבוצים — רבים מהם בנגב המערבי. "השותפויות שלנו עם הקיבוצים עוסקות לא רק בקרקע; הן עוסקות בחיזוק הקהילות ויצירת פתרונות אנרגיה בני־קיימא", אמר. דוראל מתמקדת גם בפתרונות אגירת אנרגיה המותאמים לביקושים בישראל.
"אגירה מבטיחה שניתן יהיה להשתמש באנרגיה מתחדשת בדיוק כשצריך אותה", אמר נוימן, והוסיף כי זה תואם את הביקוש הגבוה לחשמל בשעות אחר הצהריים ומסייע להפחתת עלויות האנרגיה.
באמצעות יוזמות אלו דוראל ממקמת את עצמה כשחקן מרכזי בתחום האנרגיה המתחדשת בישראל. "המטרה שלנו היא לייצר אנרגיה נקייה וזולה, שתומכת בכלכלה ומספקת סביבה נקייה יותר לדורות הבאים", סיכם.