ועידת התחזיות"החלל הפך להיות שדה הקרב החשוב ביותר במלחמות האזוריות - בגלל הכטב"מים"
ועידת התחזיות
"החלל הפך להיות שדה הקרב החשוב ביותר במלחמות האזוריות - בגלל הכטב"מים"
ד"ר לירן ענתבי, חוקרת בכירה בסדנת יובל נאמן למדע וטכנולוגיה באוניברסיטת תל אביב, בראיון פודקאסט על מלחמות הכטב"מים בעולם
התלות הגוברת של ישראל ובכלל של כל מדינות העולם בחלל הולכת וגדלה בשנים האחרונות עדי כדי כך שהחלל הוא כבר חלק משדה הקרב של במלחמות האזוריות, כמו בישראל ובמלחמת רוסיה-אוקראינה, כך טענה ד"ר לירן ענתבי, חוקרת בכירה בסדנת יובל נאמן למדע וטכנולוגיה באוניברסיטת תל אביב, בראיון פודקאסט על מלחמות הכטב"מים בעולם, במסגרת ועידת התחזיות 2025 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים וקבוצת הפניקס.
ד"ר ענתבי הצביעה על מערכות ניווט כמו GPS, תקשורת לוויינית, וחיזוי מזג אוויר, שמהוות רק חלק קטן מהתלות בחלל. מדינות שמשקיעות בפיתוח יכולות חלל צבאיות, כגון לווייני ריגול, תקיפה, והשבתה יובילו את התחום ובשילוב עם בינה מלאכותית יפתחו מערכות נשק אוטונומיות מתקדמות, שיכולות לשנות את פני הלחימה עד כדי כך שהשליטה בחלל תהפוך לגורם מכריע בהשפעה על אירועים עולמיים, כלכלה, ופוליטיקה.
"הרחפנים כבר אינם גאדג'ט של חובבים", אומרת ד"ר ענתבי. "הם הפכו לכלי נשק משמעותי בשדה הקרב, ומדינות רבות משקיעות מיליארדי דולרים בפיתוחם. איראן, למשל, הפכה לשחקנית מרכזית בתחום, והיא מספקת כטב"מים מתקדמים לחיזבאללה ולגורמים נוספים במזרח התיכון".
ענתבי התייחסה למגוון רחב של כטב"מים, החל מרחפנים קטנים שיכולים לשאת מטעני נפץ ולהתפוצץ בתוך מבנים, וכלה בכטב"מים גדולים יותר שיכולים לשאת טילים ולפגוע במטרות מרוחקות. "הדבר המדאיג ביותר הוא הקלות שבה ניתן לייצר ולהפעיל כטב"מים כאלה", היא אומרת. "כל מי שיש לו כמה אלפי דולרים יכול לרכוש כטב"ם מתקדם ולהשתמש בו לביצוע פיגועים".
ישראל, מצדה, נמצאת בחזית המאבק בטרור באמצעות כטב"מים. "ישראל פיתחה מערכות הגנה מתקדמות נגד כטב"מים, אך האיום מתפתח בקצב מהיר", אומרת ענתבי. "אנחנו נדרשים לפתח פתרונות יצירתיים יותר, כמו לייזרים שיוכלו להפיל כטב"מים בטווחים ארוכים".
אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפנינו הוא ההתפתחות המהירה של הבינה המלאכותית. "בינה מלאכותית מאפשרת לכטב"מים לקבל החלטות באופן אוטונומי, ולהתמודד עם מצבים מורכבים בשדה הקרב", אומרת ענתבי. "זה פותח אפשרויות חדשות, אך גם מעלה חששות אתיים וחוקיים".
ענתבי מדגישה כי השימוש בבינה מלאכותית במלחמה מעלה שאלות קשות לגבי האחריות על מעשי הרס. "מי אחראי אם כטב"ם אוטונומי יפגע בטעות באזרחים? מי יקבל את ההחלטות הקשות בשדה הקרב?", היא שאלה.
לצד האיומים, כטב"מים מציעים גם הזדמנויות רבות. הם יכולים לשמש למגוון רחב של משימות, כמו חיפוש והצלה, פיקוח על גבולות, והעברת אספקה לאזורים מבודדים. "העתיד טמון בשילוב בין בני אדם למכונות", אומרת ענתבי. "בני האדם יקבעו את המטרות, והמכונות יבצעו את המשימות".
ענתבי מסכמת כי המלחמה העתידית תהיה שונה מאוד מהמלחמות שהכרנו. "הקצב יהיה מהיר יותר, המרחקים יהיו ארוכים יותר, והאיום יהיה מפוזר יותר. עלינו להתכונן לעולם חדש שבו הטכנולוגיה תשחק תפקיד מרכזי".