סגור
העיתון הדיגיטלי
03.04.25
live

איכות

×
שון מגווייר
(צילום: אלעד גרשגורן, צילום וידאו: תומריקו - לייב פוקוס)
ועידת ניו יורק

"בישראל אפשר לייצר חברות גדולות מ־Wiz שיגיעו לשווי של טריליון דולר"

שון מגווייר, שותף בקרן סקויה, אמר בוועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי כי "הדיפנס־טק יהיה חלק גדול יותר מהתמ"ג הישראלי". על התמיכה בישראל: "קיבלתי איומים של ממש ואנשים רצו שיפטרו אותי מסקויה"

"אני אופטימי ביחס לסקטורים רבים בהייטק הישראלי. הוא חזק מאוד בתחום הסייבר, ואני אופטימי לגביו, ואני מאוד אופטימי גם בנוגע לתחום הדיפנס־טק, שבו השקענו, למשל בחברת קלע. ישראל תייצר חברות גדולות בתחום", כך אמר שון מגווייר, שותף בקרן סקויה קפיטל, אחת מקרנות ההון סיכון הגדולות בעולם, בוועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי.
לדברי מגווייר, ששוחח עם סופי שולמן מכלכליסט, "תחום הדיפנס־טק יהיה בעתיד חלק גדול יותר מהתמ"ג של ישראל. החברות בסקטור הזה עוד נמצאות בתחילת המסע שלהן, ואני מאמין שהתחום ייצר הכנסות של מאות מיליארדי דולרים בעתיד. לשם כך יש צורך גם בשימוש בבינה מלאכותית".

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

האם ישראל פספסה את הרכבת של הבינה המלאכותית?
"ישראל אכן נמצאת מאחור בתחום, אבל אולי בדרך שונה ממה שאנשים חושבים. בשביל לייצר מודלי שפה גדולים, אלו שעומדים בבסיס של בינה מלאכותית, צריך הרבה כוח מחשוב, וזה משהו שלא בטוח שישראל יכולה לספק. אבל צריך גם הרבה כישרון אנושי ודאטה ואת זה ישראל בהחלט יכולה לספק והיא עושה את זה טוב מאוד.
"אם מסתכלים על האנשים שהובילו מהלכים גדולים בתחום, אז חלקם ישראלים שגרים בארה"ב, כמו איליה סוצקבר, שהיה ממקימי OpenAI, ועכשיו הקים מתחרה גדולה משלו. אז לישראל יש את הכישרון, אבל אין לה את המשאבים שקשורים למחשוב. בגזרת הטאלנט האנושי, ראינו כבר את ההוכחה לכך בדמות מלאנוקס הישראלית, שאנבידיה רכשה ושסייעה לה להפוך למלכת הבינה המלאכותית. ברמה האסטרטגית, בגזרת המשאבים, ישראל תצטרך לבצע פריצה קדימה בתחום הדאטה סנטרס, ויהיה קשה לבצע את זה בלי השקעות גדולות מאוד ותמיכה של הממשלה".
מה אתה אומר למשקיעים שיוצאים מישראל בשלב זה על רקע המלחמה והמתיחות הפוליטית?
"קודם כל אני חשוב שכולם עכשיו רצים בחזרה להשקיע בישראל אחרי המכירה של חברת הסייבר WIZ לגוגל ב־32 מיליארד דולר. משקיעים רואים את ההצלחה של החברה הזו, ושל חברות מבטיחות אחרות כמו EON ודקארט. ובאמת, בישראל פועלות כמה מהחברות הכי מבטיחות בעולם, והמשקיעים מחפשים את ההזדמנויות האלו".
סקויה תשקיע יותר בישראל ב־2025?
"לאנשים יש רושם לא נכון בנוגע לאיך סקויה פועלת. 25% מהחברות שנסחרות בבורסת נאסד"ק האמריקאית כיום נתמכו על ידי סקויה באיזשהו שלב, אבל האמת היא שאנחנו לא עושים המון השקעות חדשות בשנה. אנחנו משקיעים בכ־30 חברות חדשות בשנה בסכומים של 2 מיליון דולר ומעלה. זה לא המון מבחינה כמותית. ואנחנו מבצעים 3–5 השקעות חדשות בשנה בישראל מתוך הסך הכול הזה. אני לא חושב שנבצע יותר השקעות מזה, אבל אנחנו ממשיכים לאתר הזדמנויות ורוצים למצוא את החברות הטובות ביותר. אז לא נבצע יותר השקעות, אבל החלק היחסי של ישראל הוא גדול וימשיך להיות כזה. בסופו של דבר זו האיכות שקובעת, לא הכמות".
מגווייר, שהוא יהודי, הוא אחד הקולות הבולטים בעמק הסיליקון שמדבר בזכות ישראל מאז המלחמה שפרצה לאחר 7 באוקטובר. על כך הוא מספר כי "אני אוהב את ישראל, קניתי שם בית, ואני מרגיש ישראלי כשאני נמצא בארץ. סבא שלי חי במזרח אירופה ועזב בשנות ה־30 של המאה הקודמת לארה"ב. שמעתי ממנו את כל הסיפורים שקשורים לשואה, וככה למדתי על החשיבות של ישראל לביטחון של היהודים. אני גדלתי עם אינטרנט, ובאותה תקופה הוא היה מאוד פשוט. ויכולתי באמצעותו להתנסות בלצבור מידע. ובהמשך הגעתי למצב שבו אני עוקב מקרוב אחרי ישראל.
"ב־2023 ראיתי איך חמאס משתמש בטקטיקות שונות כדי לנסות להטות את דעת הקהל המערבית לטובתו, וב־7 באוקטובר ידעתי שאני יכול וצריך לפנות לקהל שעוקב אחרי ומקשיב לי ברשתות החברתיות, כדי לתמוך בישראל. ידעתי מה צריך לומר. אני מכיר את הקונטקסט".
האם אתה מרגיש ששילמת מחיר על האקטיביסטיות שלך?
"אני כבר מעבר לנקודה הזו. היתה תקופה של שישה שבועות שבה שילמתי מחיר כלשהו. קיבלתי איומים של ממש ואנשים רצו שיפטרו אותי מסקויה. אני לא מדבר על אנשים בסקויה, אלא על אנשים אחרים מהאקו־סיסטם. ידעתי שכל זה יקרה. אבל אחרי חודשיים אנשים הבינו שזה מה שאני עושה ושאין להם יכולת לעצור אותי".
אתה משקיע בהייטק הישראלי כבר הרבה זמן. איך המלחמה שינתה את תזת ההשקעה שלך?
"קודם כל אני חושב שההשקעות הכי טובות מבוצעות על ידי המשקיעים הכי טובים דווקא ברגעים קשים ומורכבים. ב־2020, בשיא הקורונה, זיהינו בסקויה שהאקו־סיסטם הישראלי נכנס לפאזה חדשה ושהיזמים הפכו לעוד יותר אמביציוזיים. אז השקענו בישראל, והרבה, כי ידענו שיש הזדמנויות. והן ישנן.
"אני חושב שאפשר ליצור בישראל חברות גדולות יותר מ־WIZ, כאלה שיגיעו לשווי של טריליון דולר. וברור שצריך אמביציות בשביל זה. אחרי 7 באוקטובר החלטנו לעשות דאבל דאון, להעמיק את ההשקעות והמעורבות שלנו בישראל. פתחנו מחדש את המשרד המקומי שלנו ומינינו שותף חדש בינואר 2024. קניתי בית בישראל, כאמור, ואני מגיע לארץ ושוהה בה תקופות ארוכות. אני חושב שהיום הדבר הנכון הוא להשקיע בישראל. זה נכון עסקית ומוסרית. כשכולם בורחים, זה הזמן להיכנס לשוק, כי אז אתה משיג את ההשקעות הכי טובות".