ועידת טוקיור"מ יפן: "המשותף לנו ולישראל זה שהאנשים הם המשאבים"
ועידת טוקיו
ר"מ יפן: "המשותף לנו ולישראל זה שהאנשים הם המשאבים"
פומיו קישידה אמר בוועידת ישראל-יפן של כלכליסט בטוקיו שתושבי שתי המדינות יכולים "לפתור את הבעיות החברתיות של העולם על ידי כך שיאחדו את החוכמה שלהם ויעבדו ביחד כדי להמציא ולפתח טכנולוגיות שונות"
"המשותף ליפן ולישראל הוא שבשתי המדינות האנשים הם המשאבים", כך לדבריו של ראש ממשלת יפן פומיו קישידה שבירך על פתיחת ועידת העסקים ישראל-יפן של כלכליסט בטוקיו. הוועידה, בשיתוף בנק דיסקונט שנפתחה אתמול (ב'), תימשך שלושה ימים ותכלול מפגשי חדשנות, נטוורקינג, הרצאות מרתקות והזדמנויות עסקיות עם כמה מהשחקנים הגדולים בכלכלה היפנית, בסקטור העסקי ובמערכת הפוליטית, כולל הזדמנויות לפגוש בכירים בחברות מובילות.
בברכת הפתיחה שלו התייחס קישידה לקשרים בין המדינות, שבשנה שעברה חגגו 70 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים ביניהן. "שתי המדינות ביססו קשרים במגוון תחומים, ביניהם כלכלה ותרבות. בעשור האחרון התחזקו במיוחד הקשרים הכלכליים", אמר. ראיה להתחזקות הקשרים היא לפי קישידה שמספר החברות היפניות שלהן משרדים בישראל שולש בעשר השנים האחרונות לקרוב ל-90 כיום. "אני שמח לראות שהקשרים הכלכליים המפותחים בין שתי המדינות שלנו ממשיכים להיות חזקים" הוסיף.
קישידה (65) מכהן כראש ממשלת יפן מאז 2021. לפני כן שירת במשך חמש שנים כשר החוץ תחת שינזו אבה – הכהונה הארוכה ביותר בתפקיד ביפן. בדבריו סיפר כי ב-2017 חתם כשר החוץ על הסכם השקעות עם שר האוצר הישראלי דאז משה כחלון.
"אני מחוייב לצורה חדשה של קפיטליזם, שמשתמשת בפתרונות לנושאים חברתיים כמנוע לכלכלה ולחברה צומחות ויציבות", המשיך והוסיף. לדבריו, חברות סטארט-אפ צומחות באמצעות פתירת בעיות חברתיות באמצעות חדשנות. "הן מגלמות את הצורה החדשה הזו של הרעיון הקפיטליסטי", הסביר.
נכון לסוף 2022 פעלו ביפן מעל 10 אלף חברות סטארט-אפ, מתוכן שש שהוגדרו כיוניקורן. התעשיות הבולטות בנוף הסטארט-אפים היפני הן פינטק וכן רובוטיקה וייצור מתקדם. כך למשל, השבוע דווח כי הסטארט-אפ היפני Gitai גייס 30 מיליון דולר לבניית כוח עבודה רובוטי שיפחית את העלויות והסיכונים שבפעילות בחלל. לפי הדיווחים, הסטארט-אפים היפניים גייסו בשנה שעברה סכום שיא של 877.4 מיליארד ין, זאת לעומת גיוס של 850.8 מיליארד ין ב-2021.
קישידה התייחס בדבריו גם ל"תוכנית החומש לפיתוח חברות הזנק" שחשפה הממשלה היפנית בשנה שעברה. תוכנית שבמסגרתה תתמוך הממשלה "באופן מקיף בסטארט-אפים בכל המובנים, כולל משאבי אנוש, נטוורקינג ומימון", אמר. "נשלח יזמים למקומות שונים בעולם, כולל לישראל ונקדם את ההבאה של יזמים זרים באמצעות הרחבת הוויזות לחברות הסטארט-אפ". בריאיון שהעניק לאחרונה למגזין טיים הרחיב קישידה על החזון שלו והסביר כי הוא מחויב גם "למימוש חברה שבה מכבדים גיוון". בהתאם, בפברואר עורר סערה כשפיטר מקורב לאחר שהתנגד להפיכת נישואים חד-מיניים לחוקיים.
תוכניות נוספות שקישידה מקדם בכלכלה הן הכנסת יותר נשים למעגל העבודה, תחום שבו יפן משתרכת מאחורי מרבית המדיניות הגדולות. הממשלה היפנית אף הציבה יעד ש-30% מהמנהלים בחברות הגדולות יהיו נשים עד 2030. במקביל, קישידה פועל להפחתת הבירוקרטיה כדי לשפר את פיריון העבודה, זאת לאחר שסוכנות הדיגיטל הלאומית של יפן מצאה ש-9,000 רגולציות ממשלתיות עדיין מחייבות התנהלות על ידי טכנולוגיות מיושנות כמו פקסים ודיסקים קשיחים. "זה עניין של הישרדות", הסביר את המאמצים בריאיון לטיים.
קישידה כאמור מאמין בקשרים עם ישראל ולהערכתו תושבי שתי המדינות יכולים "לפתור את הבעיות החברתיות של העולם על ידי כך שיאחדו את החוכמה שלהם ויעבדו ביחד כדי להמציא ולפתח טכנולוגיות שונות". בנוגע לוועידת טוקיו של כלכליסט, קושידה מאמין שהיא תוביל ל"שיתופי פעולה נוספים באקוסיסטם של חברות הסטארט אפ בין שתי המדינות".