ועידת הנדל"ןנשיא התאחדות הקבלנים: "ההוצאות לבניית דירה עלו אבל הרווחיות של היזמים ירדה עם השנים"
ועידת הנדל"ן
נשיא התאחדות הקבלנים: "ההוצאות לבניית דירה עלו אבל הרווחיות של היזמים ירדה עם השנים"
ראול סרוגו אמר בוועידת הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים: "באוקטובר ונובמבר אנחנו צפויים לראות עליות מחירים חדות. חלק מהבעיה היא שב-20 השנה האחרונות מחיר דירה עלה ב-12 אלף שקל בגלל עודף רגולציה" ולגבי תמ"א 38 ציין כי "חלופת שקד תיכשל כישלון חרוץ אם לא יקבע מינימום תוספת לפרויקט"
"בתוך יום יומיים נקבל את התוצאות של מחירי הדירות לחודשים אוקטובר ונובמבר ואנחנו צפויים לראות שם עליות מחירים חדות, אנחנו בהתאחדות הקבלנים צפינו את המצב הזה כבר לפני שנה, אמרנו שזה יבוא וזה התממש לנגד עינינו".
"אני חייב לומר ולפרגן שכל המערכת הממשלתית, רמ"י, מינהל התכנון, משרד השיכון והאוצר עושים עבודה יוצאת מן הכלל והכל בשיתוף פעולה איתנו. סוף סוף מקבלי ההחלטות מבינים שהפתרון הוא לא שליפה של שפן מהשרוול אלא הגדלת השיווקים כפתרון לטווח ארוך", כך אמר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה, בוועידת הנדל"ן של כלכליסט ובנק הפועלים.
סרוגו התייחס למגמה המסתמנת של הגדלת היצע הדירות ואמר כי יש לבחון זאת במבחן התוצאה: "ההגדרה של שיווקי רשות מקרקעי ישראל כפי שהם מתבצעים היום היא בעייתית. אם יצא לאחרונה מכרז בפתח תקווה והחוברת תתפרסם רק בינואר מה זה אומר? אנחנו צריכים לספור עסקאות והיום גם היתרים, ראשי הרשויות הם כיום חסם מרכזי ואני לא מאשים אותם, הם דואגים לעיר ולתושבים שלהם, ובחלק מהערים יש בעיה מיידית של תשתיות ובשוטף יש גם בעיה של ארנונה".
חסם נוסף אליו התייחס סרוגו הוא כוח האדם החסר בענף הבנייה: "אנחנו זקוקים לכוח אדם לאתרי הבנייה, חלק מהעובדים שביקשנו להביא מחו"ל אושר אבל אלה פועלים שצריכים להגיע ממדינות שונות ואנחנו מתקשים להביא אותם לארץ כעת בגלל הקורונה, חסרים לנו גם מהנדסים ומנהלי עבודה ואנחנו שואלים איפה המדינה שלא דואגת להכשיר אותם?"
לגבי תמ"א 38 אמר סרוגו כי חלופת שקד תיכשל כישלון חרוץ אם לא יקבע מינימום תוספת לפרויקט, "נכון שזה ללכת 'על הראש' של הרשויות המקומיות אבל צריך לתת להן את הכלים להתמודד עם הגדלת האוכלוסיה והיח"ד בעיר שלהם".
לגבי דיור בר השגה אמר סרוגו, כי הדיור הציבורי ומחיר מטרה הם בהגדרתם דיור בהישג יד, והמטרה שלהם היא לא לפתור את משבר הדיור. "מחיר מטרה פועל בצורה מעוותת כמו מחיר למשתכן. לא יכול להיות שצעירים מקבלים סבסוד ללא צורך בכך, ילדיי למשל וילדיהם של חלק מהאנשים כאן לא צריכים את הסבסוד הזה. דיור בהישג יד הוא עניין מוגדר וכך זה נעשה בארה"ב ובמדינות נוספות, למשל, משק בית שמוציא מעל ל-30% מההכנסה שלו זכאי לכך".
בנוגע לרשויות המקומיות והוצאת ההיתרים אמר סרוגו, "יש ערים שבהן הוצאת ההיתר אורכת 40-50 חודשים, והממוצע הוא 29.4 חודשים. כ-40% ממחיר הדירה הולך למיסוי למדינה ולרשויות המקומיות – מע"מ –השבחה ועוד. הרווחיות באחוזים עומדת על 8% רק הולכת ויורדת, לפני עשר שנים הרווחנו יותר באחוזים זה ירד בגלל עלייה בתשומות. יש בנוסף עודף רגולציה, ב-20 השנה האחרונות מחיר דירה עלה ב-12 אלף שקל בגלל תוספת רגולציה. עכשיו למשל יש רגולציה שרוצה לחייב את היזמים לצרף לרוכשי הדירות תוכניות חשמל ואינסטלציה, זה נחמד אבל מיותר, זה יעלה לנו אלפי שקלים וייקר את מחיר הדירה. יש מכשיר שיודע לזהות כבלים בקירות, בשביל מה הוא צריך את התוכניות האלה? באווירה של מחירי הדירות העולים אין צורך בכך".