שבוע הסטארט-אפים"עדיפות לאומית להכשרה ל־AI"
שבוע הסטארט-אפים
"עדיפות לאומית להכשרה ל־AI"
פרופ' יוסי מטיאס, סגן נשיא Google העולמית ומנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח בישראל, קרא לפעול "להכשרת כוח אדם איכותי בתחום ה־AI”
"מעולם בהיסטוריה לא היה מצב שבו היתה לאנשים ההזדמנות בתוך זמן קצר יחסית לרכוש השכלה וללמוד כישורים שיאפשרו להם לקחת חלק במשהו שיש לו השפעה כל כך עצומה על העולם", כך אמר פרופ' יוסי מטיאס, סגן נשיא Google העולמית ומנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח של Google בישראל, בפאנל בהנחיית הח"מ במסגרת שבוע הסטארט־אפים של Google וכלכליסט - Keep on Delivering.
"כשאנחנו מדברים על AI, הרבה פעמים אנחנו משתמשים בביטויים כמו טרנספורמציה, או מהפכה, ואני חושב שזה אנדרסטייטמנט. כי למעשה, בכל תחום, בכל קבוצה שעוסקת בפתרון, מה שהיא עושה בשנה־שנתיים האחרונות זה לחשוב מחדש איך עושים את הדברים עם הטכנולוגיה החדשה", הוא אמר. "במקום לדבר על מהפכה צריך להבין שכל תחום מקצועי מתמודד עם השאלה כיצד לשלב כלי AI בעבודתו, כלי בינה מלאכותית מאפשרים לפתור בעיות שהיו נראות בלתי אפשריות לפתרון לפני שנים בודדות".
לשאלה מהם האתגרים הייחודיים להכשרה בתחומים משתנים כמו AI השיבה גלי שחר אפרת, מנכ"לית בית הספר להייטק של אוניברסיטת רייכמן ו־Google, כי לא מדובר בתחום הכשרה ספציפי שניתן להגדרה אלא במהפכה בהתהוות ולכן השינוי הוא מתמיד. "אחד הדברים שאנחנו עושים בהכשרות אצלנו זה לצייד את המשתתפים שלנו גם כמובן בכלים ובמיומנויות, אבל גם ביכולת ללמוד לבד ולעדכן את עצמך תוך כדי תנועה. כל אתגר מגיע גם עם הזדמנות, וכשמדובר ב־AI, זה תחום שהביקוש אליו מאוד גבוה. זו הזדמנות נהדרת להרבה מאוד אנשים להיכנס לתחום וללמוד את הכלים. התחום הזה חולש על כל אזור בחיים שלנו ובסופו של דבר ברגע שאתה יודע AI, יש לך יתרון וסיכוי גבוה יותר להשתלב בשוק התעסוקה מעובד שאינו יודע. זה קצת כמו מהפכת החשמל. בסופו של דבר, כולם התחברו לזה ומי שלא התחבר נשאר לשבת בחושך", אמרה.
לדברי אמנון מרחב, מנכ"ל משרד הכלכלה, "כל מודל ההכשרות שהונהג במדינת ישראל למעלה מ־70 שנה הוא מודל ישן, ארכאי, שצריך לעבור שינוי מהיסוד והתאמה לכלים הטכנולוגיים הנהדרים שקיימים היום". משרד הכלכלה, כך סיפר, מקדם מיזם שיאפשר התאמת עובדים למשרות על בסיס נתונים ו־AI כך שמעסיקים יקבלו עובדים עם הכישורים המתאימים ויכשירו אותם בהתאם לצורכיהם. "מה שמעסיקים מחפשים היום זה הכישורים. הם אומרים לנו שהם יודעים להכשיר את כוח האדם שלהם אבל מעוניינים באנשים שמלכתחילה יש להם הכישורים המתאימים למקצוע המסוים. זה מאוד דומה למה שקורה בצבא. עושים אבחונים למועמדים לשירות ביטחון, ומעבירים ליחידות השונות את החיילים והחיילות בעלי הכישורים המתאימים והיחידות עושות את ההכשרה. אנחנו רוצים את המודל המצליח הזה להעתיק לעולם התעסוקה", אמר.
מטיאס קרא "לתת עדיפות לאומית להכשרת כוח אדם איכותי בתחום ה־AI" על ידי השקעה בחינוך מדעי באוניברסיטאות ובתיכונים, וטיפוח התרבות היזמית והחדשנות הישראלית. לדבריו, זו הדרך שתאפשר לישראל להמשיך ולהיות מובילה גלובלית בתחום. "יש לנו יתרון מהותי שיש לנו אנשים שיש להם הדחף והגישה של לעשות דברים ולתמוך אחד בשני. יש את הניצוץ הזה שאם נטפח אותו נכון, זה ייתן לנו את אותו יתרון טכנולוגי ויזמי שהיה לנו כל השנים", אמר.