שבוע החדשנות“סינרגיה שתפתור בעיות משמעותיות"
שבוע החדשנות
“סינרגיה שתפתור בעיות משמעותיות"
כך הציגה ד”ר איה סופר מ־IBM את השילוב בין מחשוב קוונטי, בינה מלאכותית ומחשוב ענן
"אנו נמצאים בעידן שבו מחשוב קוונטי, בינה מלאכותית ומחשוב ענן הגיעו לבשלות משמעותית והסינרגיה ביניהם תאפשר לפתור בשנים הקרובות כמה מהאתגרים המשמעותיים של האנושות", אמרה ד"ר איה סופר, סגנית נשיא לטכנולוגיות AI ומנהלת מעבדת המחקר של IBM בישראל במסגרת שבוע החדשנות של “כלכליסט”.
סופר סקרה את שלושת התחומים: "ביבמ חוקרים את המחשוב הקוונטי משנות השבעים ובשנים האחרונות המחקר הניב פירות. המטרה שלנו היא להגיע ולהדגים ‘יתרון קוונטי’: היכולת של מערכת מחשוב קוונטי לבצע משימה חישובית בעלת ערך בזמן סביר - שעות - לעומת זמן לא סביר - חודשים או שנים - שיידרשו למחשב קלאסי". לדברי סופר, בסוף השנה תציג החברה את המעבד הקוונטי הראשון בעולם עם למעלה מ־1,000 קיוביטים, והשאיפה היא שב־2025 תיבנה מערכת עם 4,000 קיוביטים ובהמשך עם עשרות ואף מאות אלפי קיוביטים. "לקוחות ושותפים שלנו בתחום המחשוב הקוונטי מפתחים פתרונות מתקדמים בפארמה, פיננסים, תעופה, תחבורה ועוד כהכנה ליום שבו תגיע מערכת חישוב שתאפשר יתרון קוונטי".
לגבי בינה מלאכותית סיפרה סופר שבחודשים האחרונים פותחה בינה מלאכותית גנרטיבית "שהופכת תיאורים בשפה אנושית לתמונות, ומסוגלת לשוחח איתנו בניסוחים רהוטים כמו בסרטי מדע בדיוני. החידושים האחרונים ב־AI מבוססים על רעיון של מודלי בסיס - רשתות נוירונים מרובות פרמטרים שמאמנים על כמויות דאטה עצומות, ללא תיוג אנושי. כלומר, מלמדים את המחשב תחום רחב, ואז ממקצעים אותו באמצעות מעט דוגמאות למשימות צרות יותר". השימושים העתידיים בטכנולוגיה הזאת מרחיקי לכת. "החליפו מילים ומשפטים באטומים ומולקולות - ובאמצעות מערכת שאומנה לדעת איזו מולקולה מתחברת, במקום פסקאות של טקסט תקבלו מולקולות חדשות, שיהפכו לתרופות מהפכניות. בצורה דומה ניתן לפתח מודלי בסיס לתחום הסייבר, שיתמודדו עם בעיות עם מעט מאוד דאטה.
“אחד האתגרים בתחום הזה היה ונשאר אמון: כיום בינה מלאכותית היא במקרים רבים קופסה שחורה - אנחנו יודעים מה הכנסנו לתוכה אבל לא יודעים לגמרי להסביר כיצד היא הפיקה את התוצאה. כלים חדשניים, בין היתר של יבמ, מאפשרים לנו לנטר את התהליך הזה ולסנן ממנו, למשל, הטיות מובנות. בעידן הבינה המלאכותית הגנרטיבית נצטרך לשים עוד יותר את הדעת על נכונות ואמינות כדי שעסקים יוכלו לאמץ כלים חדשניים למטרות עסקיות.
“הצלע השלישית במשולש היא טכנולוגיית ענן שרובנו מכירים מחיי היומיום - היכולת לגשת למחשב ולטלפון הנייד מכל מקום, מערכות ניהול לקוחות ועוד. מרבית תהליכי הפיתוחים הטכנולוגיים, המדעיים והרפואיים מתבצעים כיום בענן. כשבינה מלאכותית, ענן ומחשוב קוונטי ישולבו, הם ישנו אקספוננציאלית את המהירות ואת קנה המידה של חשיפת פתרונות לבעיות מורכבות. אנו קוראים לזה גילוי מואץ”.