סגור
ועידת היוניקורנס - הילה חימי־אלפרט
(סיני דודפור )

פורום היוניקורנס
הילה חימי אלפרט: "הבהלה לצמיחה מובילה חברות לרכישות לא אסטרטגיות"

מנכ"לית דיסקונט קפיטל אמרה בפורום היוניקורנס של כלכליסט ודיסקונט טק שחברות טכנולוגיה ישראליות רבות רוכשות סטארט-אפים מתוך רצון להציג צמיחה מהירה ולא מתוך ראייה ארוכת טווח; "כשהשווקים יירדו, חברות כאלה עשויות למצוא את עצמן במצב שבו קשה להן להצדיק את השווי"

"השלב הבא מגיע. עם השלב הבא מגיעים המשקיעים הבאים, ועם המשקיעים מגיעים גם האתגרים. אנחנו הולכים לראות את המעבר מצמיחה מהירה ליצירת חברות בנות קיימא. מהסתכלות על סיכוי לבדיקה של המטריצה סיכון-סיכוי. ממצב שבו אנחנו רואים חברות בצמיחה ליותר תאגידים, וזה האתגר של התעשייה". כך אמרה היום (א') הילה חימי אלפרט, מנכ"לית דיסקונט קפיטל, במסגרת פורום היוניקורנס של כלכליסט ודיסקונט טק.
לדברי חימי אלפרט, שנת 2021 הוכיחה שהצמיחה היא הזהב החדש, והפכה להיות הפרמטר המרכזי בהערכת שווי של חברות. "כולם כבר יודעים שהמכפילים גדלו, אבל עכשיו רואים גם שהפרמיה שחברות מקבלות על צמיחה גבוהה גדלה מאוד בחמש השנים האחרונות.
"השינוי הזה מפעיל על יזמים ומשקיעים לחץ רב לצמוח ולגדול, גם אם זה אומר שצריך לקנות את הצמיחה. בשנה האחרונה רואים כמות כפולה של עסקאות בהן חברות טכונולוגיה ישראליות רוכשות סטארט-אפים. ככל שהלחץ הזה יימשך, המגמה תלך ותגדל אנחנו רואים יותר רכישות מהירות, ולאו דווקא רכישות מתוך ראייה אסטרטגית רחוקת טווח".
חימי אלפרט הוסיפה כי "אנחנו רואים חברות שרצות מהר לקנות הכנסות. כשקונים הכנסות מצדיקים את השווי של החברה, אבל לא יוצרים משהו שהוא בר קיימא. יש הבדל בין לקנות הכנסות לבין לקנות מוצר שאפשר למכור ללקוח או טכנולוגיה שמאיצה את התהליכים הטכנולוגיים שלי כחברה".
"חברות שיקנו רק מתוך מחשבה על הצמיחה, עשויות למצוא את עצמן במצב שבו יהיה להן קשה להצדיק את השווי שלהן - בזמן ירידות בשווקים, כשתהיה חשיבות גם לרווחיות וליכולת השרידות של העסק", אמרה.
לדבריה, אנחנו צפוים לראות יותר ויותר שחקנים של פרייבט אקוויטי על המגרש. "אם בהתחלה התעשייה בישראל צמחה באמצעות קרנות VC, בעשור האחרון ראינו יותר Growth Money". התעשייה הזאת נמצאת בקושי גדול לצאת מחשיבה של רכישת שליטה לבין ישיבה במיעוט עם לא מעט שחקנים סביב השולחן. "בשבוע האחרון ראינו עוד מתיחה כזאת, (One Equity Partners) וואן אקוויטי פרטנרס, שזו קרן ביי אאוט אמריקאית מאוד ממושמעת שמה שהיא יודעת זה לקנות שליטה, למזג את חברות ולמכור, השקיעה בארמיס 100 מיליון דולר וקיבלה 3% בחברה. יש הבדל מפרייבט אקוויטי שיורד מ-50% ל-20% ועכשיו אנחנו רואים אותם גם ב-3%, המסר שלהם היה 'אנחנו נביא את הכלים שלנו לשולחן ונסייע לארמיס לצמוח לשלב הבא בין היתר באמצעות מיזוגים ורכישות'". עוד נראה כניסה של הגופים המוסדיים מצטרפים למגרש ומממנים עסקאות גדולות.
עוד אמרה: "בעשור הקודם רצו לבנות מוצר ולהוכיח יכולת מוניטיזציה, בעשור האחרון רצו לבנות יוניקורנים. היום המחשבה על דקהקורנס מצריכה לצרף לשולחן ההנהלה מנהלים מתאגידים שעוזרים לבנות את הצמיחה. אנחנו רואים יותר ויותר עסקאות בהן הסטארט-אפים נמכרים בתחילת הדרך, וגם התופעה הזאת תגדל כי נוצר שוק משני של חברות טכנולוגיה שקונות סטארט-אפים בתחילת הדרך", אמרה.
1 צפייה בגלריה
פורום היוניקורנס הילה חימי אלפרט מנכלית דיסקונט קפיטל
פורום היוניקורנס הילה חימי אלפרט מנכלית דיסקונט קפיטל
הילה חימי אלפרט בפורום היוניקורנס של כלכליסט
(צילום: אוראל כהן)