סגור
כנס שוק ההון - איתי בן זאב
(צילום: סיני דוד)

כנס שוק ההון
מנכ"ל הבורסה: שוק ההון לא מספיק חזק והמנגנון לא משרת את האזרח הקטן

איתי בן זאב הציג בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם הפניקס מספר צעדים שיקדמו את שוק ההון המקומי, והדגיש: "שוק הון חזק, בורסה חזקה ותחרות הן מרכיבי מפתח בחוסן שלנו"

"אנחנו נמצאים במצב של 'סערה מושלמת' מבפנים ומבחוץ", כך פתח מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב את דבריו בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם קרנות מהפניקס בית השקעות, והסביר כי שנת 2023 מאופיינת עד כה באי ודאות.
לדבריו: "כשמסתכלים על חוסן של מדינה, שוק הון חזק, בורסה חזקה ותחרות הן מרכיבי מפתח בכך, כשבאופן טבעי הבורסה היא ברומטר לפעילות הכלכלית ולשוק ההון. בישראל כיום שוק ההון לא מספיק חזק והמנגנון לא עובד כדי שלאזרח הקטן יהיה יותר טוב".
בן זאב ביקש להציג מספר כלים שלעמדת הבורסה לניירות ערך ביצועם יסייע לבורסה להגדיל את העוגה עבור כולם, כשלדבריו: "אם שוק ההון חזק יותר כולם נהנים, הכלכלה תהיה חזקה ובריאה יותר".
בן זאב התייחס להסרת המגבלות והחסמים על ההשקעות של הגופים המוסדיים בחברות הנסחרות בישראל, וקבע כי: "ככל שהמוסדיים משקיעים את הכספים בחו"ל ולא בכלכלה המקומית מצבה של זו לא טוב. זו אחריות שלהם ושל הממשלה לא להסתכל רק על שורת הרווח והתשואות אלא גם על היבטים נוספים שיתרמו להעלאת איכות החיים כאן, בדיוק כפי שחברות ציבוריות כבר מסתכלות על שיקולים נוספים כמו ESG. השקעתם של כספי החיסכון הפנסיוני בכלכלה הישראלית היא לטובת הציבור הישראלי, על אחת כמה וכמה בתקופה כזו של סערה". כשבנוסף, לדבריו, על הרשויות לתקן עיוותים רגולטוריים שמפריעים למוסדיים להשקיע כאן. כדוגמא לכך התייחס ליצרני המדדים שלא יכולים לגבות תשלום על אלה המקומיים בניגוד למדדים הזרים. "המוסדיים טוענים שהם גדולים מדי על השוק, אך פתרון לכך הוא שירכשו מדדים ולא מניות ספציפיות".
בן זאב הסביר כי הציבור כיום לא שותף מספיק בבורסה ולכן יש צורך לשכלל את מערכות ההפצה והייעוץ. "מערכי הייעוץ התכווצו ולבנקים אסור למדוד ולתמרץ את היועצים, כך שהיועצים לא נמדדים על התשואה שהם מביאים ללקוחות – מה שלא קורה באף שוק מערבי. לפקיד מותר למכור הלוואה אבל לא קרן כספית, ולכן יש לתקן את חוק הייעוץ". לדבריו, "הצעירים כיום מסיטים את השקעותיהם לחו"ל וזה פוגע בחוסן הלאומי, כשחצי טריוליון שקל שוכבים בעו"ש ונשחקים, הגיע הזמן לאפשר לציבור הצעת ערך טובה יותר, כשהמפתח הוא ליצור תחרות ואלטרנטיבות במתן ייעוץ השקעות ובניהול הנכסים הפיננסיים של הציבור הרחב".
בן זאב הציע להוריד את שיעור המס על רווחי הון על השקעות בארץ. כשמהלך זה, "יתמרץ את הפעילות המקומית, ויביא נזילות וסחירות ואף יסיט כספים משוק הנדל"ן".
בהמשך דבריו קרא גם להרחבה וגיוון מוצרי ההשקעה דרך הבורסה. כחלק מכך קבע שעל הממשלה להפריט חברות ממשלתיות כמו התעשייה האווירית בבורסה, וציין כי "שוק האיגו"ח הציבורי תקוע במסדרונות בירושלים, ויש לאפשר לציבור לקבל תשואה מגוונת דרך הבורסה בתל אביב".
מנכ"ל הבורסה התייחס גם לזיקה בין חברות ההייטק לבורסה, ולאחר שבראשית דבריו ציין כי הבורסה לא הצליחה להביא בשנה האחרונה אף חברת הייטק ישראלית מניו יורק לתל אביב, הסביר כי פלטפורמת הרישום הכפול מאפשרת זאת ויש כיום 53 חברות דואליות שנהנות מגיוון משקיעים, הרחבת שעות המסחר, הגנה מפני השתלטות עוינת ועוד יתרונות, ושהוא מקווה שהמדינה תמצא דרך לתמרץ את אותן החברות לבצע את הצעד המצופה.
בסיום דבריו חזר בן זאב לאותה "סערה מושלמת" וקרא לכולם לשנות את השיח. לדבריו, "השיח לאחרונה מסכן את הכלכלה הישראלית, כשהוצאת הכספים מסוכנת לה, ויש להשפיע לחיוב מבפנים ולדאוג, כאחריות של הממשלה, של הגופים הפנסיונים ושל החברות עצמן, לאיכות החיים ולצמיחה של כולנו".