פורום היוניקורנסגיל שויד: "אם הצלחתי בהייטק, זה לא אומר שאני יכול להיות פוליטיקאי מספר 1"
פורום היוניקורנס
גיל שויד: "אם הצלחתי בהייטק, זה לא אומר שאני יכול להיות פוליטיקאי מספר 1"
המייסד המשותף ומנכ"ל צ'ק פוינט אמר בפורום יוניקורנס של כלכליסט ודיסקונט כי מתחילת השנה גייסה החברה 1,000-500 עובדים, אישר כי הוא מחפש רכישות נוספות וטען שהשכר בישראל גבוה מאוד
"יש משקיעים שחושבים שלקבל את השווי הכי גבוה זה כבוד גדול, אבל זה לא", אמר גיל שויד, מנכ"ל ומייסד צ'ק פוינט, בשיחה עם סופי שולמן בפורום היוניקורנס של כלכליסט ודיסקונט שנערך היום. "הטיפ הכי משמעותי הוא לבנות עסק טוב, שמייצר ערך עבור הלקוחות ומרוויח מזה". שויד מאמין כי חברות ישראליות טריות בוול סטריט, שהונפקו לפי שווי גבוה ונסחרות כיום לפי שווי נמוך יותר, "לא פספסו. הן עשו מה שהיה נכון מבחינת המשקיעים בהן. הלוואי שהיינו קובעים את שווי המניה שלנו. אפשר לאהוב את זה או לא, אבל ככה זה".
"צ'ק פוינט הרוויחה מהמכירה הראשונה", הוסיף שויד. "הביזנס שלנו צריך להיות יעיל. מי שמסתכל על עסק של תוכנה, יש מינוף מאוד גבוה. איש מכירות שמרוויח 200 אלף דולר ומתכנת שמרוויח 300 אלף דולר צריכים להכניס לחברה שני מיליון דולר. יחד זה צריך להיות עסק רווחי מאוד, כי המשקיעים חושבים שהם ירוויחו. קרנות הון סיכון שופכות כסף על חברות - זה לא כדי לסבסד את הלקוחות, זה כדי להרוויח הרבה כסף. אם אתה מתחבר לקרנות שנותנות לך הרבה משאבים וכסף, אתה מבין שאתה שתצטרך להחזיר את זה".
"באף אחד מהמשברים - ב-2001 וב-2009-2008 - מעולם לא נאלצנו לפטר עובדים, משום סיבה שהיא. חברות עם כסף שמפטרות עובדים כיום מסתכלות ואומרות, 'יש לי עוד שנה, עוד שנתיים לחיות'. הם צריכים להגיד לעצמם, 'אנחנו לא כאן לעוד שנה-שנתיים'. הן צריכות להבין איך הן נשארות כאן לעוד הרבה זמן".
"יש לנו קופה של 4 מיליארד דולר, ואנחנו מחפשים קניות. מאז 2018 רכשנו כבר שש חברות ונרכוש עוד", הבטיח שויד, אבל הדגיש כי "השוק הישראלי עדיין לא התפכח. מה שראינו בוול סטריט עוד לא הגיע לשוק הישראלי".
השוויים של החברות עדיין גבוהים לדעתך?
"גם במחירים גבוהים רכשנו שש חברות, אבל אנחנו עדיין לא יכולים לאתר מציאות. חברות טובות ימשיכו לקבל שווי גבוה. האתגר הוא חברות בעלות טכנולוגיה טובה, אבל עם מודל עסקי נכון. כשקונים חברה כזו, צריך להבריא את העסק. להגיד למנהלים שמהיום הם צריכים להתנהל בצורה בריאה ונכונה - זה לא תמיד קל".
מה לגבי גיוס עובדים?
"מתחילת השנה היתה לנו הצלחה מדהימה. גייסנו בטירוף. הגענו ליעד הגיוסים שלנו השנה, וזה היה אפילו מהר מדי. אני לא זוכר את המספר המדויק, אבל גייסנו כמה מאות טובות של עובדים, בין 500 ל-1,000 - ואנחנו ממשיכים לגייס. השכר בישראל עדיין לא ירד, והוא גבוה ברמות עולמיות. אני חי בישראל, והעובדים שלי חיים בישראל. אבל כשאני מדבר עם חברות זרות, ישראל נחשבת היום לאחת היקרות בעולם. פעם היו פותחים חברות בישראל, כי השכר בה היה נמוך יחסית, אבל עכשיו מייצאים עבודות למדינות זרות, כמו הודו ומזרח אירופה. עובדים באירופה הרבה יותר זולים מאשר בישראל. מתכנת בבריטניה או בגרמניה זול יותר מאשר לשכור בוגר אוניברסיטה בישראל. אני מקווה שהשכר לא יירד. אני שמח שהעובדים שלי מרוויחים יפה, אבל השכר עדיין גבוה מאוד".
איך אתה רואה את הדברים בעוד חמש שנים?
"אני חושב שזה מה שיש לנו להציע לעולם. יש פה חוליים ושם בועה, אבל בסופו של דבר, יש פה אנשים טובים מאוד. לכן משקיעים בישראל. אין לנו הרבה מה להציע לעולם, מלבד הטכנולוגיה, כי את זה אפשר לייצא".
שויד גם התייחס ליוקר המחיה בישראל ולפערי השכר במשק הישראלי: "השוק יסתדר. רמת החיים הגבוהה תגיע לכולם. קשה לראות את הפערים כרגע - כמו מורים שלא מרוויחים מספיק - אבל אתם יכולים למדוד את זה. רמת החיים בישראל עלתה עבור כולם ב-30 השנים האחרונות וגם בעשור האחרון. דיברו פעם על זה ששכר המינימום יהיה 1,000 דולר, והיום מדברים על רף גבוה עוד יותר. שכר המינימום כיום בישראל גבוה מזה שבארה"ב".
אתה המנכ"ל עם הוותק הכי גדול בוול סטריט. לא מדגדג לך לעבור לפוליטיקה?
"אחת הטעויות, שאנשים עושים לעתים, היא להאמין שאפשר להעביר בקלות את המומחיות שלהם מתחום אחד לאחר. אני מעריך פוליטיקאים שנאבקים על אידיאולוגיות, אבל היכולות של מנהל הייטק הן לא להיות פוליטיקאי. אם הצלחתי בהייטק, זה לא אומר שאני יכול להיות פוליטיקאי מספר 1. הסוד שלי כמנהל ותיק הוא להמציא את עצמך מחדש כל הזמן. הסוד הוא להשתנות. מצד שני, אני מנווט את החברה בנתיב הבטוח. זה לא רק העתיד שלי, אלא של החברה כולה. הייתי במחזור 93' של חברות, אני גאה שצ'ק פוינט עדיין ממשיכה ומצליחה".