כנס שוק ההון"מי שבודק את תיק ההשקעות שלו כל יום - שיפסיק״
כנס שוק ההון
"מי שבודק את תיק ההשקעות שלו כל יום - שיפסיק״
כך לדברי אבנר חדד, מנכ"ל אקסלנס בית השקעות וקסם קרנות בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם קרנות. חדד הוסיף, "אם כבר התכוונתם להיות בשוק לאורך זמן, הייתי לוקח סיכון רב יותר"
"האינפלציה היא לא נקודה חולפת. זה ייקח שנה, שנתיים. מי שבודק את התיק שלו כל יום, זה לא מומלץ, שיפסיק לבדוק". כך התנבא אבנר חדד, מנכ"ל אקסלנס בית השקעות וקסם קרנות בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף קסם קרנות ETF מבית אקסלנס. על פי חדד "עד שנת 2021 עולם המשקיעים היה עולם שכולו טוב. הזרמת כספים על ידי הנגידים, ריבית נמוכה ואינפלציה בשליטה. אבל אז 2022 הגיעה ואיתה התחיל כל הבלאגן. עליית מחירי הנפט, אינפלציה וריבית. אנחנו לא יודעים עוד כמה זה יימשך. זה מביא את השוק לאי וודאות ולכן כל שינוי קל, ציוץ או נאום מביא לתגובות חדות בשווקים".
השווקים עוברים ממאניה לדיפרסיה – מה אתה חושב שיהיה בשנה הקרובה?
אפשר לחלק את תקופתנו לשני חלקים.
מה הסקטורים שעדיף להתמקד בהם בתקופה שלנו?
"דווקא בתקופה כזו, בשל האי וודאות, הייתי מצמצם את אי הוודאות ולא מהמר על סקטור כזה או אחר. הייתי הולך על הבנצ'מארק, על המדדים הגדולים ולא מנסה להמר על סוג כזה או אחר. פספוס נוסף זה אלמנט שלילי בתוך האי וודאות".
בעקבות הירידות החדות במניות הטכנולוגיה, אנחנו הולכים למשבר כמו בתחילת המילניום?
"בעשורים האחרונים היו שלושה משברים מהותיים בשוק המניות. היה משבר ב -2001 ו-2008 ו-2022. המשבר הנוכחי מזכיר יותר את 2001. אז, התפוצצה בועת הדוט.קום, לאחר שחברות טכנולוגיות תומחרו במכפילים לא סבירים כאשר הן ללא היו בעלות ערך אמיתי.
"היום הסיטואציה היא דומה אבל שונה לגמרי. האינפלציה פוגעת בשווי של החברות, שווי החברה בבורסה הוא היוון כל התקבולים העתידיים של החברה, ובעליית ריבית השווי של התקבולים קטן ולכן השווי נפגע בהווה. בשורה התחתונה, אני לא בטוח שיש להם עוד לאן לרדת. חוץ מזה השוק יודע הכל ומתמחר את הידוע עכשיו. אם יהיו עוד הפתעות לא טובות השוק יגיב בהמשך ירידות. התגובות הללו הן חלק מאי הוודאות הגדולה ששוררת בשווקים".
הבנקים החלו להגדיל ריביות עד ל-3% בפקדונות ארוכי טווח, אתה ממליץ לאנשים להפקיד את הכסף בצד לכמה שנים?
"אם יש לך כסף בעובר ושב כדאי שתפקיד לפיקדון. זה מוצר פיננסי לכל דבר. אנשים לא עושים את זה. במשך השנים הריביות היו אפס וזה לא עניין אף אחד בשוק. אם לא התכוונתם להיות בשוק, עכשיו זה הזמן לסגור לשנה, שנתיים את הכסף. אם כבר התכוונתם להיות בשוק לטווח ארוך, הייתי לוקח סיכון רב יותר. בונה תיק לאורך תקופה. סוגר אותו ופותח רק עוד עשר - עשרים שנה.
מדד המחירים של יולי עלה 1.1%, עלייה כל כך חדה מציגה שהרע מאחורינו?
"לא הייתי מסתמך על כך. יש פה דיליי מסוים בעדכון המדדים ולכן אני לא רוצה להמר על זה. כל מספר סביב האינפלציה יכול להפתיע. גם נגידי הבנקים מופתעים כל פעם מחדש מהתחזיות ומעלים את הטון שלהם בשיח כדי לזכות באמון.
"אם הייתי יכול להיכנס לראש של הנגידים, הייתי מהמר שהם חושבים שהחלו מאוחר יותר להילחם באינפלציה. אם היו מעלים ריבית מוקדם יותר, זה היה מונע מהם לחץ מהם עכשיו. השוק מתחלק כאן, בנוגע להמשך הדרך. בעדכון האחרון של פאוול, שוק המניות הגיב מהר בירידות לנוכח ההכרה כי הריבית תמשיך לעלות ומהר. שוק האג"ח לקח לו זמן יותר מהר להגיב להחלטה לגבי עתיד הריבית. בעבר, התגובה של כל השוק הייתה זהה (האג"ח והמניות). ההשפעה שלהם על האינפלציה ללא מחירי אנרגיה וסחורות. הם יכולים להשפיע רק על הצריכה שלנו כדרך עקיפה לדכא את המחירים".
אחד הבעיות שלנו הם מחירי הנדל"ן? האם הממשלה יכולה לטפל בענף?
"זה נובע מביקוש חזק מאוד והמחירים מגלמים את זה. העובדה שבישראל כל הפעילות הכלכלית מרוכזת באזור אחד, גוש דן, גורמת למחירים להמשיך לעלות. אין ועדה שיכולה למדוד מה מחיר מניית טבע בבורסה, זה נקבע על ביקוש והיצע".
התמנית לתפקיד מנכ"ל אקסלנס בשנה האחרונה, איפה אקסלנס תהיה עוד 3 שנים?
"ג'פריס עשתה עבודה והעריכה אותנו ב-1.5 מיליארד שקל. אנחנו רוצים להיות פי 2 בעוד שלוש שנים, כלומר שלושה מיליארד. כלפי הלקוח אנחנו חייבים להיות עם כל המוצרים העדכניים. השוק צורך מוצרים פיננסיים, וזה הולך ומתגבר. בפנים אנחנו צריכים להיות טיפ טופ. מושלמים בתפעול ומערכות מידע. זה יעשה את ההבדל. לפעמים אני רואה מצגות יפיפיות, אבל מה שחסר זה הדילברי, איך סוגרים את הקצוות מול הלקוח, אני מקווה שנעשה את זה".
תבקשו לצמוח דרך רכישות?
"עשינו את זה בעבר ואם יש משהו רלוונטי, לא נפסול את זה".