סגור
(סיני דודפור)

כנס פינטק 2021
"חברות פינטק עוברות לחו"ל עקב בעיות ברגולציה"

כך עולה מהדברים שאמרו בפאנל במסגרת כנס פינטק של כלכליסט, דרור יוסף CTO & GM ישראל בחברת פאנדבוקס, עודד זהבי מייסד ומנכ"ל מש פיימנטס ודורון ספיר, יו"ר מיכמן אשראי לעסקים. לדברי דרור יוסף: "לעסקים קטנים יש קשיים בניהול תזרימי של עסק. החברה באה לתת להם מענה ולהעביר אותם למאה ה-21. יש פוטנציאל ענק וכשל שוק"

חברות הפינטק הישראליות אולי מובילות בחדשנות, אבל מעדיפות ללכת ישירות מעבר לים לשווקים בארה"ב או באירופה.
בין הסיבות לכך - חוסר הסדר הרגולטורי שקיים בארץ וגם מגבלות גודלו של השוק המקומי. כך עולה מהדברים שאמרו שלושה בכירים בעולם הפינטק והאשראי החוץ בנקאי בכנס פינטק 2021 של כלכליסט, בפאנל בנושא "חדשנות בעולם הפינטק: מתי עסקים מקומיים יזכו להנות מהבשורה העולמית".
בפאנל שניהל רועי ברגמן מכלכליסט, נכחו דרור יוסף CTO & GM ישראל, בחברת פאנדבוקס, שלאחרונה דווח כי נמצאת במגעים למיזוג עם ספאק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר, עודד זהבי מייסד ומנכ"ל מש פיימנטס Mesh) Payments) ודורון ספיר, יו"ר מיכמן אשראי לעסקים.

4 צפייה בגלריה
כנס פינטק 2021  דרור יוסף CTO ו־ GM ישראל Fundbox
כנס פינטק 2021  דרור יוסף CTO ו־ GM ישראל Fundbox
דרור יוסף CTO ו־ GM ישראל Fundbox, כנס פינטק 2021
(צילום: יריב כץ)

ספר מה אתם עושים בפאנדבוקס?
דרור יוסף: "אנחנו נותנים בשוק האמריקאי גישה לאשראי לעסקים קטנים ובינוניים. אנחנו מעניקים להם כלי לניהול תזרים המזומנים. כשהם צריכים הם לוקחים כסף תוך כדי שהם מנהלים תזרים".
איך זה עובד?
דרור יוסף: "בגלל שאנחנו חברה טכנולוגית כל המוצר דיגיטלי. מהחיתום ועד לפלטפורמה של הלקוח. הוא לא צריך לגשת לסניף והחיתום לוקח כמה דקות. בארה"ב הבנקים נותנים בעיקר הלוואות, ואנחנו נותנים בעיקר את הפלטפורמה לניהול תזרים ולא הלוואה נקודתית".
איך התחיל הסיפור שלכם?
"הסיפור הרומנטי הוא שהמייסד ראה את אמא שלו שהיתה בעלת עסק קטן וראה את הקשיים שחוותה בניהול התזרים של העסק. החברה באה לתת מענה בפן הפרקטי, הזדמנות להעביר את העסקים האלה למאה ה-21. בארה"ב יש 20 מיליון עסקים קטנים וכמות העסקאות שם גדולה מאוד. יש פוטנציאל ענק וכשל שוק".

4 צפייה בגלריה
כנס פינטק 2021  עודד זהבי מייסד ומנכ"ל Mesh Payments
כנס פינטק 2021  עודד זהבי מייסד ומנכ"ל Mesh Payments
עודד זהבי מייסד ומנכ"ל Mesh Payments, כנס פינטק 2021
(צילום: יריב כץ)

עודד ספר מה עושה Mesh Payments?
"מש פיימנטס עוזרת לעסקים קטנים ובינוניים. יש בלבול, חושבים שעסק קטן זו איזו קונדיטוריה, בארה"ב אנחנו משרתים מאות חברות ויש מנעד גדול מפרילנסר ועד לחברות מאוד גדולות. יש לנו 5 חברות ציבוריות שנסחרות. אנחנו מאפשרים לאנשי הכספים בארגונים לוותר על כרטיס האשראי של הארגון. אנחנו מנהלים את התהליך בארגון מהשלב שהעובד צריך לבקש לבצע תשלום ועד להתחשבנות הסופית. אנחנו מנהלים את התשלומים, הרבה מהם נוגעים לתשלומים חוזרים של שירותי תוכנה (SAAS). המוצר שלנו ניתן בחינם, כשיש מודל מוניטיזציה".
אם המוצר שלכם ניתן בחינם, מאיפה אתם מייצרים לעצמכם הכנסות?
"רוב העמלה בעסקאות בכרטיסי אשראי משולמת לבנק שמנפיק את הכרטיס. במקרה שלנו אנחנו הגוף שמנפיק את כרטיס האשראי לחברות ונהנים מהעמלה. זה מעודד את הלקוחות להשתמש במערכת שלנו. זה מעביר לקוחות מהמערכות שהשתמשו בהם בעבר למערכת שלנו".

4 צפייה בגלריה
כנס פינטק 2021  חדשנות בעולם הפינטק רועי ברגמן דרור יוסף עודד זהבי ו דורון ספיר
כנס פינטק 2021  חדשנות בעולם הפינטק רועי ברגמן דרור יוסף עודד זהבי ו דורון ספיר
חדשנות בעולם הפינטק: רועי ברגמן, דרור יוסף, עודד זהבי ודורון ספיר. כנס פינטק 2021
(צילום: יריב כץ)

דורון, מה הקשר בין מיכמן שעוסקת בסליקת תשלומים באמצעות צ'קים לפינטק?
דורון ספיר: "אנחנו בחלק של ה-FIN בפינטק. אנחנו מביאים מיומנויות של מתן אשראי שנעשות באמצעות האנשים המקצועיים שלנו. לאחרונה הרגולציה הכניסה יותר ויותר שחקנים ועשתה סדר. היא עזרה לחברות להקים תשתית רגולטורית נכונה של מתן אשראים ונושא נכסים פיננסיים, פנייה לשוק ההון וגם הנפקת מניות בבורסה. הרגולציה הציבה את החברות האלה במצב שיכולות לעשות את הקפיצה הבאה. ברור שהשילוב צריך להיות עם חברות טכנולוגיה, תוך הכנסת כלים שיאפשרו לשלב את המערכות הטכנולוגיות שלנו".
במה אתם שונים ממה שהבנקים עושים?
דורון ספיר: "אנחנו לא בתחרות עם הבנקים. בהרבה מקרים אנחנו מוצר משלים לבנקים. הבנקים כשנתקלים בעסקים קטנים ובינוניים נמצאים בחסם מסוים, גם מבחינת השמרנות שלהם. אנחנו משלימים. אצלנו החיתום הוא בראיית הצ'ק הבודד. במערכת שלנו יש עשרות אלפי צ'קים ואנחנו בונים מודלים סטיטסטיים שמבוססים על הכללים שלמדתי עוד בימי כמנכ"ל חברת כאל. אנחנו נותנים מענה מהיר אם לקבל את הצ'ק: כן או לא. מתבססים על מודלים חזקים על בסיס אינפורציה קיימת".

4 צפייה בגלריה
כנס פינטק 2021  דורון ספיר יו"ר מיכמן אשראי לעסקים
כנס פינטק 2021  דורון ספיר יו"ר מיכמן אשראי לעסקים
דורון ספיר יו"ר מיכמן אשראי לעסקים, כנס פינטק 2021
(צילום: יריב כץ)

עודד למה אתם לא פעילים בישראל?
עודד זהבי: "לצערי זה מתחיל בלקונה הרגולטיבית. אין מה לעשות, הרבה שנים יש כאן חוסר סדר רגולטיבי שלא מאפשר לחברות פינטק שרוצות לעבוד מסודר. צריך להוסיף לזה את השוק הקטן, למרות שגם זה משתנה משום שבשנתיים האחרונות נוספו הרבה חברות בינלאומיות כאן. וגם את חוסר שתוף הפעולה מהמערכת הרגולטורית הקיימת. הקומבינציה של שלושת הדברים האלה גורמים לעסק פינטק חפץ חיים שידלג מיידית מחוץ לשוק הישראלי. אני רואה שהמוטיבציה של הרגולטורים כיום מאוד חיובית ומוקדם להגיד אם זה יתורגם למעשים חיוביים. אבל אני מאוד אופטימי."
יכולתם לעזור למגזר העסקי בארץ?
עודד זהבי: "הלקונה הרגולטורית אולי תיפתר, אבל את גודל השוק יותר קשה לפתור. המוצר שלנו לא פשוט. יכול להיות דרך שיתופי פעולה זה יתאפשר. כשקל להעביר מוצר ממדינה אחת לאחרת, אז זה הגיוני (לפתח בארץ, ח"ש) מוצר שהוא יותר מקומי. אבל ההצלחה בישראל לא ממש נותנת יתרון ועדיף להתחיל במדינה שהיא מספיק משמעותית".
איזה מידע אתם אוספים?
דרור יוסף: "המהפכה הדיגיטלית גרמה לכך שיש הרבה דאטה נגיש. יש שלושה סוגי דאטה: הראשון הוא הדאטה שנמצא ברשתות או באמצעות חברות שמוכרות דאטה על צרכנים או עסקים. השני הוא המידע שהלקוח עצמו מספק בתהליך הרישום, למשל מתן גישה לחשבוניות שמוציא אצלו. והשלישי הוא מידע שאתה מייצר על התנהלות הלקוח שלך. על הדרך שבה הוא מתנהל עם הכסף. זה דאטה שעולה הרבה להפיק ומשתנה מאוד ממדינה למדינה".
באילו תחומים אתם מחפשים שיתופי פעולה?
דורון ספיר: "אנחנו מחפשים שת"פ במודלים של חיתום דיגיטלי וגם בשיפור הליכים בעולם האשראי. אנחנו מסתכלים גם על אשראי מבוסס קריפטו. אני אישית מאמין שהצ'קים כאן להישאר. הצ'ק מוצר שלמדתי להכיר לאחרונה, חשוב לחב' העסקיות, אולי לא יהיה בנייר אלא צ'ק דיגיטלי. אבל בהחלט מוצר שהבנקאות הישראלית תישאר איתו. ובכלל כלים בעולם הפקטורינג. אני מאמין שעולם האשראי החוץ בנקאי בישראל בתחילת דרכו. חברות פינטק יוכלו לעזור לו להתקדם."