ועידת התחזיות
דוד ברודט: "כולנו נשלם את מחיר העלייה בחוב הציבורי"
יו"ר אל על על דיבר בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט וציין כי בצד ההפרעות שיצרה הקורונה היא גם שינתה הרגלים ואת שרשרת האספקה הגלובלית; לדבריו, הופתע מרמת האמון של לקוחות אל על בחברה, ומחצית מאלו שהחזיקו בכרטיסים בחרו לקבל שוברים לטיסות עתידיות
"שנת 2020 היא שנת שיבוש והרס יוצר", כך מגדיר אותה דוד ברודט, יו"ר חברת אל על, ומי שכיהן בעברו כיו"ר בנק לאומי ומנכ"ל משרד האוצר. בהרצאה שהעביר בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות, ציין ברודט כי השיבוש מלווה את חיינו בשנים האחרונות בהרבה ענפים, אך משבר הקורונה לדבריו יצר "שרשרת אירועים אינטנסיביים של שיבושים, הפרעות והרס של תהליכים קיימים, הרס של פרדיגמות מקובעות ושינוי בהרגלים". מצד שני, הקורונה גם הגדילה לדבריו את הלמידה והעבודה מהבית, הקניות המקוונות והיא משנה את שרשרת האספקה הגלובלית לנוכח המלחמה הקרה החדשה בין ארה"ב לסין.
- אחרי כישלון ומהומות: יבוטל הבידוד במלוניות לשבים מחו"ל
- מחנק האשראי בבנקים – הזדמנות לפלטפורמות ה-P2P
- מנכ"ל בזן: "ועדת המנכ"לים לבחינת עתיד מפרץ חיפה סימנה את הפתרון מראש"
"משבר הקורונה גרם לגירעון תקציבי גדול ב-2020 שמוערך בין 13%-12% תוצר", אמר ברודט והוסיף, "החוב הציבורי עלה לרמה חזויה של מעל ל-80% מהתוצר בסוף 2021 לעומת 60% ערב המשבר. זו נסיגה של עשור. כולנו נשלם את המחיר, גם אם הריבית הנוכחית היא נמוכה".
"בתחום שוק העבודה, שילמנו מחיר כבד במספר נושאים: מספר המובטלים הגיע בשיא ליותר ממיליון איש, קרוב ל-30% מכוח העבודה. לא נחזור מהר לשיעור אבטלה הנמוך מ-4% כפי שהיה ערב המשבר. אבטלה סמויה הפכה לגלויה".
לדבריו רמת התשתיות במשק מחייבת שדרוג, בין היתר האינטרנט והסיבים האופטיים ככלי ללמידה מרחוק. "מערכת החינוך צריכה לעכל את הלימוד מרחוק, כי זו לא בעיה טכנולוגית אלא באופן העברת התכנים. זו מערכת שיש לשנות בה את גודל הכיתות, לתת סמכויות למנהלים בבתי הספר." עוד ציין ברודט כי "במערכת הבריאות, למרות ההישגים חשובים, צריכה להתחזק במחלקות הפנימיות, בטיפול הנמרץ ובמערכות המידע כדי להשתמש ברפואה מרחוק".
בהקשר של תפקידו כיו"ר אל על מוסיף ברודט כי "לאל על לא יהיו ניסים , אבל יהיו תוצאות. הקורונה יצרה הידברות חדשה עם המערכת הממשלתית. בזכות שיתוף הפעולה האחריות המשותפת נוכל להצעיד את החברה לעתיד בטוח". עוד ציין כי "בעל השליטה באל על, אלי רוזנברג, התחייב להגדיל את השקעתו בחברה, במקביל להשלמת מחויבותה של המדינה כלפי אל על".
לדבריו, "הופתעתי מאוד לטובה מרמת האמון של הלקוחות שלנו בחברה - שימו לב לנתון הבא: כמעט 50% מהלקוחות שהחזיקו בכרטיסי טיסה הביעו אמון בחברה ובחרו לקבל שוברים לטיסות עתידיות". הוא הביע תקווה כי "החיסון לקורונה וחדוות פתיחת העולם תגרום לאנשים לטוס".
ברודט הדגיש בדבריו כי "אל על תשוב להוביל ולהיות חברה חזקה ובריאה. אנחנו כבר רואים את המטוס בקצה מסלול ההמראה". הוא הוסיף כי "הסכמי השלום החדשים והאפשרות לטוס מעל סעודיה תאפשר לאל על להפוך את נתב"ג לשער המערבי של המזרח התיכון".
בסיכום דבריו ציין ברודט כי " ישראל צריכה ודאות תקציבית. העברת תקציב היא לא משימה רק למשרד האוצר, היא משימה לאומית לטיפול בבעיות הכלכליות ובפערים החברתיים. לצד התקציב אנו זקוקים לחוק הסדרים מיוחד שירכז את כל הרפורמות מהצרכים החדשים שנובעים ממשבר הקורונה".