ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

ועידת התחזיות

"הממשלה פספסה הזדמנות לחבר את ההייטק לחברה הישראלית"

את הדברים אמר אורי גבאי, משנה למנכ"ל Start Up Nation Central, בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט. גבאי: "המערכת הפוליטית עסוקה ביש בחירות-אין בחירות, אבל פחות בלחבר את המנוע של החדשנות, אחד הטובים בעולם, לצרכים של החברה הישראלית. יש פה נורת אזהרה שאנחנו חייבים להתייחס אליה"

שירות כלכליסט 12:5528.12.20

  

 

"השנה הזו הפתיעה את כולנו, זו הייתה שנה משוגעת. אם היית אומרת לי במרץ שנסיים את השנה עם השקעות הון סיכון בסדר גודל של 10 מיליארד דולר לא הייתי מאמין"; כך אמר אורי גבאי, משנה למנכ"ל Start Up Nation Central בשיחה עם כתבת כלכליסט הגר רבט, בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות.

 

חשבנו שב-2020 נראה הרבה פחות כסף זורם להייטק הישראלי - וזה ממש לא מה שקרה.

"היקף ההשקעות מעיד על איתנות ההייטק הישראלי והיכולת שלו להמציא את עצמו ולשנות את מודלי ההפעלה שלו. מצד שני כשאני מסתכל ברמה הגלובלית זה מסמן גיוון מאוד ברור: המשבר הזה האיץ תהליכים שרצו בקצב מאוד מהיר גם ככה, ואת המעבר לעולמות הטכנולוגיה. הטכנולוגיה משנה סקטורים ותעשיות והקורונה נתנה לזה דחיפה אדירה. כשכולנו בבית וא אפשר להזיז גופים ביולוגים אבל כן אפשר להזיז ביטים של מחשב, זה הפך את על העולם לווירטואלי. וכמובן שההייטק הישראלי, שהוא מבוסס תוכנה וחזק מאוד בעולמות האלה, קיבל דחיפה חזקה. עם זאת יש כמה נורות אזהרה שאסור להתעלם מהן: בעיקר אנחנו מוטרדים מהירידה במספר העסקאות בחברות בשלבים מוקדמים, כי אלה הזרעים שעוד כמה שנים יהפכו לחברות מוצלחות, ולאבד אותם בשלב הזה עלול להיות מסוכן".

 

אורי גבאי אורי גבאי

 

מלבד הפן השלילי הזה שהזכרת יש משהו שפחות מדברים עליו ורק עכשיו מתחילים לשים לב אליו - הההייטק הישראלי מגיע ל-2021 במצב טוב, אבל אולי היו ציפיות שאנחנו כאן באומת הסטארט-אפ נתמודד יותר טוב עם עם הרבה מהטרנספורמציה הדיגיטלית, כמו הלימודים מרחוק ואפילו מתקפות הסייבר שאנחנו רואים.

"חד משמעית. הפער בין ההייטק שרץ קדימה ושאר המשק והחברה הישראלית שלא רצים באותו קצב, זו תופעה שראינו גם קודם והשנה היא הייתה מאוד בוטה. הייתה הזדמנות שפספסנו כמדינה, לקחת את התעשייה הזו ואת המובילות שלה והיכולת שלה להמציא את עצמה מחדש ולעשות פיבוטים, ולהגיד 'שימו לב יש פה אתגרים שאפשר לפתור אותם בעולם הדיגיטלי'.

 

"נשים רגע בצד את תחום החיסונים, שקצת מקביל לעולם ההייטק. החינוך הוא אחד התחומים הכי מתסכלים - ממאי ידענו שבספטמבר יפתחו הלימודים ללמידה מרחוק ושזום הוא פתרון מאוד מוגבל, היו לנו חמישה חודשים להתכונן יחד עם התעשייה וזה לא קרה. בעולמות הבריאות הדיגיטלית והטיפול מרחוק גם לא עשינו שום דבר יותר טוב ממדינות אחרות, וזה היה צריך להיות יותר טוב. יש פה נורת אזהרה שאנחנו חייבים להתייחס אליה. חלק מזה נובע גם מהחולשה של המערכת הפוליטית, שעסוקה ביש בחירות-אין בחירות, אבל פחות בלחבר את המנוע של החדשנות, אחד הטובים בעולם, לצרכים של החברה הישראלית. היה פה פספוס כי ההייטק היה סגור בתוך העולם בלי אפשרות לצאת, והיה זמן לעשות את החיבור הזה ב-2020. בתקווה, ב-2021 ניצור את החיבור הזה בצורה יותר טובה".

 

הצבעת על הממשלה שלא גייסה את ההייטק. אולי ההייטק היה צריך להתגייס בעצמו?

״אני חושב שזה מקום לחשבון נפש לכולם. ההייטק הישראלי הוא תעשייה שמאוד מחוברת לשווקים הגלובלים, ההשקעות בחלקן הגדול זורמות מחו"ל והלקוחות בחו"ל. קל מאוד לומר שזה הייטק שיושב בתל אביב, אבל הוא בעצם חלק מהתעשייה הגלובלית. בסופו של דבר אתה רואה שכשאתה נכנס לצרות וצריך צינור חמצן מרשות החדשנות כדי להחזיק את העסק בחיים אתה פונה למשלם המיסים הישראלי, ולא לזה של קליפורניה, ואומר לו 'אני תעשייה חשובה לחברה הישראלית'. ההייטק הוא חלק מהחברה והכלכלה הישראלית ויש לו חוב לחברה הישראלית. אני מגיע מרשות החדשנות ויש 45 שנים של השקעה בהייטק הישראלי שעזרה להביא אותו לאיפה שהוא נמצא היום. הוא לא צמח לבד אלא בעזרת משלם המיסים הישראלי. וזה חוב מוסרי וגם השקעה לעתיד. בסוף ההייטק פה צומח על הכישרון והחינוך הישראלי וזה אינטרס של כולנו שהשת״פ הזה יוביל לחוזה חברתי חדש. זו הזדמנות עסקית אבל גם חברתית להאיץ את החברה הישראלית".

 

בשבועות ובחודשים האחרונים ראינו הרבה פחות רכישות ומיזוגים בהייטק הישראלי והרבה יותר יציאה להנפקות, גם כאן בתל אביב. זה אילוץ של הקורונה או מגמה חדשה?

"אנחנו רואים האצת תהליכים. הבורסה בת"א צריכה לשקף את הכלכלה הישראלית, שבה יש סקטור שמראה צמיחה חזקה מאוד וזה ההייטק. זו אחת האנומליות הבולטות - איך הבורסה הישראלית לא נהנית מזה. זה נכון שהרבה חברות ישראליות מחפשות את נאסד"ק ולא עוצרות בבורסה הישראלית, אבל חברות קטנות ובינוניות שכן מחפשות ערוץ הנפקה יכולות למצוא מענה בבורסה הישראלית. זה חלק מההתבגרות של ההייטק הישראלי, ומגמה מבורכת. היינו מגיעים לשם בכל מקרה והקורונה האיצה את התהליכים האלה. זו הזדמנות מעולה, כמו גם הכניסה של המוסדיים להייטק. כשאתה מסתכל רגע על השווקים הגלובלים, טכנולוגיה וחדשנות יתנו את הטון במאה ה-21. אני מאוד שמח ש-2020 חיברה את הנקודות האלה, והציפייה היא שנראה עוד חברות ישראליות צומחות צמיחה אורגנית בישראל ולא רק מחפשות את האקזיט".
x