Mind the Tech NY2020
סטארט-אפים ישראלים בניו יורק גייסו מעל למיליארד דולר בתקופת הקורונה
מיפוי של כמעט 350 סטארט-אפים ישראלים הפועלים בניו יורק מגלה מהם התחום החמים, כיצד השפיעה עליהם מגיפת הקורונה שהכתה בעיר ומה היתרונות של פתיחת נציגות דווקא עכשיו
כמעט 350 סטארט-אפים ישראלים פועלים היום בניו יורק, כך לפי המיפוי של “Israeli Mapped in NY”. בשנים האחרונות נרשמה עלייה עקבית במספר החברות הישראליות שפועלות מניו יורק: כשגיא פרנקלין, מייסד הפלטפורמה, החל את המיפוי שלו בשנת 2013 פעלו בעיר רק 60 חברות.
שינוי נוסף נרשם בתחומים החמים בהם פעילות מרבית החברות. אם בין השנים 2013 ל-2017, מרבית החברות היו בתחומים של וידאו, אד-טק ו-B2C, הרי שמאז שנת 2018 ועד היום התחומים החמים הם סייבר, פינטק, ביג דאטה ואנליטיקס וחברות B2B. תחום משגשג נוסף הוא הנדל״ן (proptech) שבו פועלות היום 13 חברות, רובן הקימו פעילות בעיר רק לאחרונה.
לא כל החברות שורדות, המעקב מעלה שישנם גם כ-90 סטארט-אפים ישראליים בניו יורק שנסגרו ב-5 השנים האחרונות, רבים מהם של יזמים ישראליים שגרים בניו יורק והקימו פה את החברה.
המיפוי כולל סטארט-אפים שבהם אחד הפאונדרים לפחות הוא ישראלי ולחברה צוות בניו יורק. במרבית החברות שבהן יש צוות של כמה מייסדים, אחד מהם עובר לניו יורק והשאר ממשיכים לעבוד בישראל. לצד פירוט מקיף של חברות ותחומי פעילות, כולל המיפוי גם משקיעים מקומיים רלוונטיים, משקיעים ישראלים שמחזיקים פעילות בעיר, אקסלרטורים ועוד.
גיוסים של למעלה ממיליארד דולר במהלך המגפה
על פניו שנראה שהקורונה לא פגעה בפעילות הישראלית בניו יורק: לפי הסקר חברות שמחזיקות נציגות בעיר גייסו מעל למיליארד דולר רק מאז תחילת המגפה. בין הגיוסים הבולטים ניתן לציין את חברת התחבורה Via שגייסה 200 מיליון דולר, את Yotpo עם גיוס של 75 מיליון דולר, חברת הפינטק Melio עם כ-140 מיליון דולר וגם את חברת הביג דאטה סימילרווב שגייסה לאחרונה 120 מיליון דולר. אולם הקורונה, ובמיוחד הגבלות הטיסה, ככל הנראה השהו מעבר של חברות חדשות לניו יורק ולכן מספרן לא השתנה בהרבה מהתקופה המקבילה אשתקד.
״נראה שיש צמיחה וגיוסים של חברות מעטות יותר בסכומים גבוהים יותר בוורטיקלים הרלבנטיים יותר״ מפרט פרנקלין. ״לעומת זאת, חברות ישראליות שהיו בשלב של אדם ראשון על הקרקע שפתח פעילות בעיר, השהו את הפעילות וחיכו עד יעבור זעם. חברות רבות גם צמצמו את שטח המשרדים וגילו שאפשר להגדיל את הכנסות החברה גם מעבודה מהבית״.
נתון נוסף מצביע על גידול בסטארט-אפים ישראליים שהוקמו על ידי יזמיות ישראליות בניו יורק, וכיום יש כ-30 מהן גם בתחומים שבעבר היו על טהרת הגברים, דוגמת סייבר ופינטק.
זו כבר השנה השביעית שאתה ממפה את התעשייה הישראלית בניו יורק, מה גרם לך להתחיל עם הפרויקט הזה?
״עברתי לניו יורק לפני כ-8 שנים לעבוד כרואה חשבון בתחום הטכנולוגיה בארנסט אנד יאנג בניו יורק. בזמן שעבדתי עם תעשיית הטק המקומית, זיהיתי טרנד שהתחיל בזמנו של יזמים ישראלים המתרחבים עם החברה שלהם לניו יורק, מה שאז היה בחירה פחות טבעית מהיום. משיחות שערכתי עם יזמים עלה שהם לא מחוברים כולם אחד לשני וזקוקים להרבה עזרה בבניית אופרציה, חיבור למשקיעים ותעשייה, מציאת עובדים ועוד. לכן, החלטתי למפות את החברות אך להציג אותם בצורה ויזואלית, זאת מכיוון שמטרה נוספת הייתה להראות את ההצלחה הישראלית ושלהייטק הישראלי יש שורשים לא רק בישראל, אלא גם בניו יורק. חשיפתן של החברות דרך הפלטפורמה יצרה להן הזדמנויות חשיפה רבות בפני משקיעים, תאגידים ועובדים.
״במיוחד בתקופה הנוכחית, יזמים ישראליים צריכים מישהו מקומי שיכול לעזור להם בפתיחת אופרציה, חיבור למשקיעים ואף בגיוס עובדים ראשונים. בשל הביקוש והצורך החלטתי להשתמש בפלטפורמה שבניתי לפני מספר שנים - שעזרה לקדם את הטק הישראלי בניו יורק בשנים האחרונות בצורה משמעותית - כדי לקדם עסקאות וחשיפה לחדשנות הישראלית בתפוח הגדול״.
כשהוא נשאל האם ניו יורק, שספגה מכה קשה מהמפגה, התגברה על המשבר, אומר פרנקלין שהתעשיית הטק בעיר מראה כבר סימני התאוששות: ״בתחומים של סקיוריטי, אי-קומרס, סייבר, לוגיסטיקה פינטק ועבודה מרחוק אנחנו רואים דווקא צמיחה למרות שהחברות עובדות מהבית. חברות בתחומים אלו גייסו גיוסים גדולים דוגמת חברת אקסוניוס שגייסה 58 מליוו דולר במרץ, וסמפריס 40 מליון במאי, שתיהן בתחום הסייבר וEverCompliant כ-35 מיליון דולר בספטמבר. בתחום הפינטק, חברות הקשורות למסחר פיזי או חללי עבודה ספגו מכה קשה וחלקן סגרו באופן קבוע עוד בחודש אפריל״.
מה היית אומר לצוות יזמים שמתלבט היום אם לפתוח פעילות בניו יורק?
״המצב הנוכחי אמנם יצר קשיים לחלק אך הזדמנויות לאחרים. מי שיכול לפתוח פעילות בעיר בימים אלו, הייתי ממליץ לו לעשות כן משתי סיבות עיקריות: להתכונן היטב ליום שאחרי ולבסס פעילות בעיר ולא לחכות שהכל יחזור לקדמותו ורק אז להתחיל פעילות בעיר וכביכול להשאר מאחור יחסית למתחרים. סיבה שניה הינה שדווקא עכשיו לשחקנים מסויימים בתעשיה יש יותר זמן פנוי להיפגש ולשוחח עם מי שנמצא פיזית בעיר, דבר המקנה יתרון למי שנמצא כאן וברגע שהכל יחזור, אנשים אלו יהפכו לפחות זמינים. גם מבחינת גיוסי המשך, בייחוד בזמן כזה שלא ניתן לטוס בחופשיות כבעבר, יש ערך לנוכחות כאם מבחינת משקיע שרוצה שהחברה תהיה בשוק היעד״.