מפגש אונליין
"כדאי להוריד עכשיו את הראש אבל לא לחסוך בפיתוח ובהתקדמות של מוצרים"
כך אמר איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס, במפגש האונליין של כלכליסט: "לדעתי גם אנחנו נמצא את עצמנו באיזור מאי-יוני כבר אחרי משבר הקורונה". עוד אמר שמלאנוקס "מתעסקים בלהביא עכשיו מעל 20 מיליון מסכות לישראל" ודיבר על מה עוד כדאי לעשות בזמן משבר
"אני חושב שאפשר ללמוד הרבה ממה שקורה בסין. שם המשבר נמשך 3-4 חודשים ולדעתי גם אנחנו נמצא את עצמנו באיזור מאי-יוני כבר אחריו. החברות במשק צריכות להיערך לזה ולמלאנוקס כבר יש תכנית מוכנה ליציאה מהמשבר", כך אמר היום איל וולדמן, מנכ"ל ונשיא מלאנוקס, במסגרת מפגש האונליין הראשון של "כלכליסט". הדברים נאמרו תוך שיחה עם כתבת "כלכליסט" סופי שולמן.
כבר הבאתם 8 מכונות הנשמה לישראל אתם קוראים לחברות טכנולוגיה נוספות לפעול באופן דומה? מה אתם עוד עושים?
"אנחנו מנסים לסייע כמה שאנחנו יכולים. מלאנוקס זה ארגון שמייצר מיליוני מערכות וחלקן מערכות מאוד מסובכות ומורכבות. אנחנו פרוסים בסין, בטיוואן, בתאילנד, בפיליפינים, באירופה, בארה"ב וביפן כך שבאמת יש לנו אנשים בכל מקום ולכן יש לנו גישה לבדוק מחסנים, ליצור קשר עם לספקים בכל העולם ואנחנו מעמידים את היכולות שלנו לרשות בתי החולים ועובדים גם עם כללית ושראל".
מצאתם עוד ציוד עבורם?
"אנחנו מתעסקים בלהביא עכשיו מעל 20 מיליון מסכות לישראל. אנחנו מנסים להביא אותן כמה שיותר מהר והיות שאנחנו גם עובדים עם גופי השילוח הגדולים בעולם אז זה עוזר לנו להביא את הציוד בצורה מאוד יעילה ומהירה מכל העולם. אנחנו מתעסקים בלהביא כמה שיותר מכונות הנשמה וגם מביאים חלקים שאולי נבנה מהן מכונות כאן בארץ".
יש חברות טכנולוגיה נוספות שעובדות איתכם? מי למשל?
"פלקס, התעשייה האווירית ומפא"ת. זו רק ההתחלה אבל לדעתי נוכל לעזור מאוד, יכול להיות שאנחנו אחד הגופים היעילים והמהירים ביותר ולכן כדאי להשתמש ביכולות שלנו ובאנשים שלנו שאנחנו מעמידים לרשות הממשלה המדינה".
זה מצב הגיוני מבחינתך שנכנסתם לוואקום הזה שהותירה הממשלה ומשרד הבריאות?
"בהחלט. אם את חושבת על זה, המוסד לא בנוי לעשות ייצור של מכונות וגם לא הרבה גופים אחרים ממשלתיים. במלאנוקס אנחנו מייצרים בצורה מאוד יעילה עשרות אלפי ולפעמים מיליונים של יחידות כל רבעון עבור כל העולם - עלי באבא, פייסבוק, נטפליקס, אובר וטוויטר כולם לקוחות שלנו. אנחנו מסוגלים בצורה מאוד פשוטה עם כל המנגנונים שיש לנו פרוסים בכל העולם לאתר את החלקים, לקנות אותם, לבקש מאנשים שלנו שיבדקו שמה שאומרים לנו באמת קיים, ואז לשנע את זה באמצעות החברות שאנחנו עובדים איתן, להרכיב ואפילו לוודא שהמוצר תקין מבחינת איכות".
איפה היית רוצה לראות יותר מעורבות ממשלתית?
"אני חושב שמה שנכון מבחינת הממשלה זה לפנות לגופים שיכולים ועושים את זה ביום יום, ברמה שוטפת של קשר עם ספקים, יצרנים ומתכננים מכונות כאלה ומייצרים אותן באיכות גבוהה. יש בעיה של אחריות מבחינה רפואית מי אחראי אם המכונה גורמת לנזק ואת זה צריך לפתור, אבל מעבר לזה הממשלה יכולה להשתמש בגופים כמו מלאנוקס כדי להביא ולספק. אנחנו עושים את זה ללא שום דרישות כלכליות".
אתם מלאנוקס גדולים ותצלחו את המשבר, מה הסטארטאפים הקטנים יכולים לעשות כדי להתמודד עם המשבר?
"קודם כל הרבה חברות נפגעות מהדבר הזה. חשוב להבין את המצב, להבין את אורך הזמן שהדבר הזה הולך להימשך ולצמצם בהוצאות בצורה חכמה. במשבר של 2008 אני ירדתי לשכר מינימום והיו מי שהורידו 10% ו-15% משכרם וככה בצורה מדורגת חסכנו הרבה כסף בכך שהורדנו שכר למשך שנה וחצי. על ידי זה נמנענו מהצורך לפטר אנשים. הדבר הבא זה להתרכז בעשייה, להוריד את הראש אבל לא לחסוך בפיתוח, לא לחסוך בהתקדמות של מוצרים לקראת השוק ואז אתה יוצא הרבה יותר חזק מאיך שנכנסת. צריך לזכור שהמתחרים שלך עכשיו נמצאים בבעיה בדיוק כמוך ואסור להתקפל ולהשהות את הפיתוח. במלאנוקס עברנו 3-4 משברים עולמיים ועוד 3-4 משברים מקומיים גיאו-פוליטיים בישראל.
אתה חושב שלחברות ישראליות יש יכולת עמידות גבוהה יותר במשברים?
"מנהלים ומנכ"לים שעברו שירות צבאי יודעים להכין דפוסי פעולה אפשריים למקרה של אסונות להסתכל כמה צעדים קדימה ולהביא פתרונות. כדאי לנצח את המלחמה לפני שאתה יוצא אליה וזו הדרך הכי חכמה לעשות את זה, וזה מה שאנחנו עושים. הנושא של הטיפול בגופים הרפואיים ובציוד הרפואי הוא כרגע בסדר, יש מה לשפר ואנחנו עדיין יכולים לתרום, אבל לדעתי הממשלה צריכה להתמקד בדבר הבא שזה הבעיה של כל האנשים שאין להם ממה לחיות כרגע, שאין להם אוכל,אין להם איפה לגור.
"אנחנו כבר עכשיו צריכים להקצות משאבים ולתת לכולם 7,000 שקל בחודש, לכל המגזרים לדאוג לאנשים שלא יגיעו למצב שהם קמים בבוקר ואין להם אוכל. צריך לטפל באנשים שהמשבר הזה אקוטי בשבילם. צריך להגיע למצב הזה בצורה של מניעה. ואז להתחיל להתארגן ליציאה מהמשבר ואפשר לבנות בצורה טובה לעזור לעסקים קטנים לוותר על ארנונה וכו'".
יש לכם עובדים בחל"ת?
"כן מספר קטן מאוד וגם להם אנחנו דואגים. מקבלים 75 אחוז מהממשלה ואנחנו מוסיפים להם 25 אחוז שלנו בדרכים שונות".
איך אתם מתנהלים מבחינת זה שאתם במצב עדין עם הסכם מכירה לאנבידיה, אבל העסקה לא הושלמה?
"אין לנו שום מגבלות רכשנו חברה לא מזמן אנחנו עדיין מסתכלים על חבורת אחרות גם מבחינת להשקיע גם מבחינת לרכוש. מלאנוקס היא חברה עצמאית אנחנו פרוסים בכל העולם ובכל איזור מתמודדים עם המשבר ומנהלים בצורה מרכזית מישראל".
מה המשבר יעשה לאקו-סיסטם הישראלי? קטר הצמיחה שהוא ענף ההיטק ימשיך לדהור קדימה או שנראה עצירה ארוכה?
"קודם כל אני חושב שהעולם יהיה טיפה שונה כמו שהיה אחרי ה-11.9 וכמו שהיה אחרי המשבר של 2008 העולם השתנה וצריך להתרגל ולחשוב איך אתה יכול לנצל את זה לטובתך. אני חושב שההייטק הישראלי עדיין יהיה מוביל בכלכלה הישראלית ושחברות ישראליות יבינו שהן יכולות לייצר הרבה הזדמניות לסטארט-אפים נוספים. אני חשוב שהסטארט-אפים ימשיכו לגדול ואני סומך על המנכ"לים הישראלים שידעו לעשות את האדפטציה הנכונה למצב החדש".