ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

משה מרי: "יש לנו עוד דרך ארוכה בנושא האקלים אבל אני אופטימי"

כך לפי מנכ"ל נספרסו ישראל בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט: "רמת המודעות בישראל הולכת וגדלה אבל רמת התכיפות נמוכה". מנכ"לית עמותת צלול מאיה יעקבס: "המשרד להגנת הסביבה מוחלש ואינו מסוגל לאכוף את החקיקות שלו"

אורנה יפת 14:3831.12.19

 

 

2019 היתה שנת משבר האקלים. הבוקר החלה הזרמת הגז מאסדת לווייתן, ורבים מתושבי חוף הכרמל והסביבה התפנו מבתיהם. "עיקר המשבר היום זה משבר אמון חמור בין הציבור לממשלה, שהיא רגולטור שבוי בידי התעשייה של הנפט והגג. אנשים לא מאמינים לנתונים של משרד להגנת הסביבה שהכל בסדר, כאשר כל הנתונים שלו מבוססים על נתוני נובל אנרג'י, שמפעילה את האסדה", אמרה מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול, בפאנל "יש שינוי באוויר? ההיבטים הכלכליים של משבר האקלים", בוועידת התחזיות 2020 של כלכליסט.

 

עוד השתתפו בפאנל, בהנחיית כתבת כלכליסט הגר רבט, משה מרי מנכ"ל נספרסו ישראל ועו"ד ג'מילה הרדל ואכים מנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה.

 

עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, את נתקלת בטיפול בזיהום במפרץ חיפה. איך אתם מתמודדים בעבודה מול הרשויות במשבר הזה?

הרדל ואכים: "אנחנו עוסקים בזיהום תעשייתי במפרץ חיפה ובהשפעות על התושבים בחיפה. זה לא משבר אלא מצב מתמשך כבר הרבה שנים. והעובדה שאלפי תושבים מפנים מהבית שלהם אתמול והיום בבוקר בגלל החשש מזיהום אוויר, והמדינה לא עומדת לצידם, זה מזכיר לי את הדיבור לפני עשור על הזיהום במפרץ חיפה. התושבים מרגישים שאין להם כתובת. מוקד תלונות הציבור של המשרד להגנת הסביבה כמעט לא פועל, והשר להגנת הסביבה עצמו לא מתייחס ברצינות לתפקידו כשר של המשרד. הייתי מצפה לשמוע אותו אומר משהו ביום הזה. החששות שלנו לא סתמיות ויש בעיה אמיתית של נתונים לא אמיתיים שמקבל המשרד".

 

מימין: המנחה הגר רבט, משה מרי, מאיה יעקבס וג'מילה הרדל ואכים מימין: המנחה הגר רבט, משה מרי, מאיה יעקבס וג'מילה הרדל ואכים צילום: יריב כץ

 

אבל הרי יש הרבה חוקים בענייני הגנת הסביבה.

יעקבס: "יש הרבה תקנות על הנייר ולא מעט חקיקה בעשור האחרון, אבל היישום של החקיקה מאד בעייתי".

 

כמה אנשי אכיפה יש במשרד?

יעקבס: "יש בעיות של חוסר אכיפה. המשרד חלש ומוחלש וחסרים לו מאות אנשי מקצוע כדי לאכוף את החקיקות שלו. חייבים להתייחס להגנת הסביבה כמשרד להגנת ביטחון הבריאות של הציבור. כבר היום אנשים רבים חולים במחלות שאפשר למנוע אותן אם תהיה סביבה נקייה".

 

מדינת ישראל מובילה מהסוף את הטיפול בפסולת סביבתית ועל פי מחקרים עד 2050 תהיה בים יותר פסולת מאשר דגים. ב-2017 שילם הציבור 3.6 מיליארד שקל על טיפול בפסולת.

 

איך מתמודדים בלהפעיל עמותה שלא יודעים מאיפה יגיע הכסף מחר?

יעקבס: "לי אין בעיה של כסף. התורם הראשי של עמותת צלול הוא מוריס קאהן. אנחנו לא לוקחים כסף מהמדינה. הכי חשוב לנו זה המוניטין והאמת".

 

 

ג'מילה הרדל ואכים ג'מילה הרדל ואכים צילום: יריב כץ

 

הרדל ואכים: "אנחנו עמותה שפועלת בשת"פ בין יהודים לערבים ונתמכת על ידי פעילי העמותה ותרומות פילנטרופיות. אבל הסכומים קטנים ומאד קשה לגייס כספים לתחום הזה בניגוד לתרומות לעמותות שעוסקות בתחומים אחרים שלהם קל יותר לגייס כספים".

 

איך תאגיד שהאחריות שלו היא לשורת רווח, מתמודד בטיפול בבעיות הסביבתיות שעולות לו כסף?

משה מרי: "לכל חברה יש חובה לקחת אחריות סביבתית גם אם זה לא באופן ישיר לתחום העיסוק שלה. לפעול בדרך הקיימות זה עולה כסף ודורש משאבים ותשומות, אבל אם חברה מסתכלת על הנושא של קיימות כחלק בלתי נפרד מתוכנית העבודה העסקית שלה, וזה הופך להיות חלק מהדי אן איי שלה, אז כבר לא מדברים על כסף ולא שואלים האם זה דורש משאבים. לפני שש שנים הקמנו את תוכנית המחזור שלנו בישראל והיה חשוב לי לראות שאני יכול לתמוך בזה לאורך זמן ושזה קל לתפעול ללקוחות. היום אני יכול לתמוך בכל נושא המחזור ואין לזה השפעה דרמטית על העניין הכלכלי".

 

אתה עדיין רואה הבדל במודעות למשבר בישראל לבין המודעות העולמית?

מרי: "רמת המודעות בישראל הולכת וגדלה אבל רמת התכיפות נמוכה. 38% מהציבור בישראל רואים את נושא האקלים כנושא קיומי. יש לנו עוד דרך ארוכה אבל אני אופטימי. לפני שש שנים זה לא עניין אף אחד, והיום רואים את המעורבות והחיבור ואנשים שותפים לזה וממחזרים. אני חושב שהדברים משתנים בכל הפעילויות שאנחנו עושים".

x