ועידת התחזיות
ריבלין: "צריך להגן על נבחרי העם מהדחה בניגוד לרצון העם"
נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט, בנק הפועלים ופסגות כי "יש לנו בעיה בין חוק, מוסר וערכים לרצון העם. הדמוקרטיה היא כמובן רצון העם והעם צריך לרצות נכון"
"יש לנו בעיה בין חוק, מוסר וערכים לרצון העם. הדמוקרטיה היא כמובן רצון העם והעם צריך לרצות נכון", אמר הבוקר (ג') נשיא המדינה ראובן ריבלין בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט בנק הפועלים ופסגות. הנשיא שוחח עם עורכת כלכליסט גלית חמי וצבי זרחיה.
לדברי ריבלין: "לפעמים העם נחלק בדעתו, יש קיצונים שסבורים שדעתם נכונה ויש אחרים. יש כיום הקצנה בדעות בחברה בישראל שמי שאינו חושב כמוני הוא לא רק ימני או שמאלני אלא בוגד. אלה דברים קשים. בדמוקרטיה העם הוא זה שבוחר. אי אפשר להכריח מישהו להצביע כך או אחרת. אלה דברים שבשיקול דעתו של כל אזרח שיכול לומר את דברו בקלפי".
בנושא החסינות של ראש הממשלה אמר הנשיא, כי "אין לראש ממשלה חסינות. הכנסת קבעה בשורה של סיבות המפורטות בחוק שהוא מורכב ומסובך, כי נושא החסינות הוא איזושהי בריקדה, עמדת הגנה לנבחר ציבור כדי שלא תבוא מערכת עצמאית וחיצונית כמו מערכת התביעה. יש שלוש זרועות-מחוקקת, שופטת ורשות מבצעת. קמה רשות רביעית שהיתה עד לפני כמה חודשים אפקטיבית וכל העולם הסתכל כיצד יצרנו מערכת עצמאית שהיתה אמורה לבוא בזמן אמת ולומר 'עד כאן'. אלה דברים שאני לא המצאתי".
בהמשך נשאל הנשיא "איך נאשם בשוחד יקים ממשלה?" - והשיב: "אני חושב שצריך להגן על הנבחרים שרוצים להדיח אותם בניגוד לרצונם ובניגוד לרצון העם כשאין סיבה להגיש כתב אישום. לכן צריך פיקוח וזהו לשון החוק".
כשנשאל על אפשרות חנינה לראש הממשלה ענה: "כשאצטרך להחליט בנושא יהיה מעניין. מדובר בשמועות. אני לא מתכוון לדון בדברים שאולי אצטרך לקבל בהם החלטה".
"אנחנו במצב של הקצנה מאוד מסוכנת של עמדות שהחברה הישראלית דנה בהן. אני זוכר את הימים שבהם בגימנסיה העברית הייתי לומד גם תלמוד. אחד ממורי לימד אותנו על דברי אלוהים חיים, ואני כילד לא הבנתי מדוע יש דעה של בית הלל ובית שמאי, מדוע הפוסק ההלכתי אומר שבית הלל או שמאי קובע. יש הסכמה ויש התנגדויות אבל בית שמאי פשוט לא הקשיב לדעות של המתנגדים, זו טעות. במדינת ישראל אנחנו קובעים מה לומר, אבל יש הרבה דעות. אתם אומרים שזו פעם ראשונה שנגד ראש ממשלה יש כתב אישום, אני ראיתי כמה כאלה ואנחנו מוצאים עצמנו במצב שבו אנשים חושבים שהם יכולים להשתמש בכוח בדרך שאינה מתקבלת על הדעת".
"ביקורת המדינה צריכה לבקר את כל המערכות"
בנושא ביקורת המדינה אמר ריבלין כי כשנכנס לכנסת "הייתי בוועדת ביקורת המדינה והיתה לנו את מבקרת המדינה מרים בן פורת שאמרה לאנשי הצבא שמסכות האב"כ לא יעילות, אז צחקו ממנה. ואז התברר שהמערכת יודעת היטב מה היא אומרת. לאחר מכן היה השופט אליעזר גולדברג שיצר פיתוחים במערכת של ביקורת המדינה. ביקורת המדינה צריכה לבקר את כל המערכות לבל תזלוגנה זו אל זו.
בהתייחסו לסכמות להדחת נבחרי ציבור אמר הנשיא כי היא "בידי מערכת מסוימת וצריך שיהיה פיקוח. לשם כך בא החוק. בוועדת חוקה חוק ומשפט ישב אוריאל לין, ישב דוד ליבאי, ישב בה גם משה שחל והרב רביץ, חכמי משפט. כולנו הגענו למסקנה שכאשר אנו דנים בעיקרון שבו ראש ממשלה נבחר באופן ישיר, יש אנשים אחרים שמשנים את דעתם, אם ראש הממשלה הוא ממפלגה זו או אחרת עליו לוותר על חסינותו".
ריבלין דיבר על מערכת הבחירות השלישית ואמר: "מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננים. אני ניסיתי בכל מאודי לפעול בידיעה שלא יתקבל על הדעת שבמדינה של אנשים טובים כמונו ילכו לבחירות שלוש פעמים בשנה. מתווה הנשיא הוא מתווה שמבין שהליכוד לא ילך לממשלה ללא ביבי כראש ממשלה. אנו מבינים שכחול לבן לא תלך לממשלה אם ראש הממשלה יהיה אדם שנגדו מוגש כתב אישום - לכן באנו ורצינו לרבע את המעגל. באנו ואמרנו שאם אין כתב אישום, אם בממשלה שבה יהיו 24 שרים, אנחנו נבוא ונכריע מהם קווי היסוד, מהם קווי היסוד שלא נוכל להסכים עליהם בדיוק כפי שעשינו בימים עברו, אנו נאפשר לראש הממשלה לשמר את מעמדו ועליו להכריז על נבצרות כשמוגש כתב אישום.
"ניסיתי יחד עם האנשים שלצדי לעגל את המרובע, הצענו הצעה מצוינת והתגובה שקיבלתי דווקא מצד ראש הממשלה המכהן כיום הוא שהוא מקבל את המתווה. כיום אני מבין שייתכן שראש הממשלה לא כל כך הבין כנראה למה התכוונתי", אמר הנשיא.
"בשנה הבאה נשלם על כך"
בנושא הכלכלי אמר הנשיא: "נדמה לי שהחברה בישראל ואזרחי המדינה - יכולים להתגבר על כל מצוקה כי אנו עם חזק. יחד עם זאת, החברה בישראל חיה באשליה שהכל בסדר. אנחנו נכנסים לשנה שנייה ללא תקציב מדינה, כשאין תקציב אנו מסתמכים על חלק מהתקציב האחרון שאושר -על בסיס תחזית הכנסות והוצאות והדברים השתנו. אבל בתקציב שעובד בשיטה של אחד חלקי 12 יתקבלו החלטות שלא יוכלו להתגשם, אנחנו במצב שבו אנחנו משלים את עצמנו כי החזות אינה המציאות, בשנה הבאה נשלם על כך.
"כל שנה אנו מאשרים תקציב מדינה ויודעים שייתכן עיכוב. שואלים אותי אם בשנת 2020 יהיה לנו תקציב מדינה. מי שחושב שאפשר שלוש מערכות בחירות בשנה חושב אולי שאפשר חמש מערכות בחירות בשנה, זה דבר קשה מאוד לכלכלה הישראלית.
"אנחנו צריכים תקציב ביטחון, אבל האם נטיל מסים? האם נבטל בית חולים? האם הנכים לא והקשישים יקבלו את המגיע להם? להם לא מגיע חיים בכבוד? דברים אלה מחייבים ממשלה יציבה ורחבה שתקבל החלטות מתוך הבנה שאין ברירה אחרת”, הדגיש ריבלין.
לדברי ריבלין - בנושא אפשרו חנינה לראש הממשלה: “כשאצטרך להחליט בנושא יהיה מעניין ומדובר בשמועות. אני לא מתכוון לדון בדברים שאולי אצטרך לקבל בהם החלטה”. יש פעמים שבהן השמועות רצות הרבה כדי לבדוק האם ניתן לקבוע עובדות בשטח אך עדיין מוקדם לומר”.