דני נוה: "על הממשלה להקים קרן לאומית להשקעה בתשתיות שתגייס כסף ממוסדיים"
יו"ר כלל ביטוח אמר בוועידה הכלכלית לאומית של "כלכליסט", כי "יש הזדמנות לגופים המוסדיים שמנהלים כ-2 טריליון שקל, להירתם לקידום הצמיחה במשק, אלא קודם כל להשיא תשואה עודפת לחוסכים אצלנו"
"הגופים המוסדיים יכולים וצריכים להיות מנוע צמיחה במשק", כך אמר היום יו"ר כלל ביטוח דני נוה בוועידה הלאומית של כלכליסט.
נוה קרא להגדלת ההשקעה של הגופים המוסדיים במיזמי תשתיות בישראל. "כולנו מסכימים שההשקעות בתשתיות בישראל לא רק חשובה למארג ואיכות החיים, הן חיוניות כי התוצר לנפש כבר נמצא במדרון כלפי מטה ביחס למדינות הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD). יש 18 מדינות בארגון שהתוצר בהן לנפש גבוה משל ישראל. כדי לסגור את הפער צריך השקעות של 250 מיליארד שקל. בישראל ההשקעה בתשתיות שקולה רק ל-2% מהתוצר, לעומת 3.5% בOECD", הסביר נוה.
"יש כאן הזדמנות לגופים המוסדיים להירתם למטרה", הוא אמר. "הגופים המוסדיים מנהלים כ-2 טריליון שקל. המטרה שלנו היא לא לקדם את הצמיחה במשק אלא קודם כל להשיא תשואה עודפת לחוסכים אצלנו", ציין נוה.
"כבר כיום אנחנו משקיעים בתשתיות. בין היתר, במימון מתקני התפלה, כבישי אגרה, מתקני אנרגיה חלופית וגז. המוסדי הוא תיק ענק. היקף השקעות המוסדיים בחו"ל נמצאת במגמת עלייה וזה טבעי, כי כשהתיק גדל צריך גם לפנות החוצה. אז מדוע בעצם אין די השקעות תשתיות בישראל. ראשית, אין מספיק פרויקטים. שנית, לא ניתן להשקיע ישירות באקוויטי של פרויקטי תשתית ושלישית, מוסדיים לא יכולים להחזיק יותר מ-20% בגופים העוסקים בתשתיות", הסביר נוה.
נוה הוסיף: "מדינת ישראל לא תוכל לממן רק מתקציבה את קידום את ההשקעה בתשתיות שהיא כל כך חיונית למשק הישראלי. אנחנו, הגופים המוסדיים, צמאים שיתנו לנו כלים להשקיע. אני מציע לממשלה להקים קרן לאומית להשקעה בתשתיות שתגייס כסף ממוסדיים. דבר נוסף שהייתי בוחן הוא הנפקת אג"ח בערבות מדינה למימון השקעה בתשתיות. אני חושב שצריך להסיר את המגבלה שמונעת מאיתנו להשקיע באקוויטי בתשתיות. להעלות את מגבלת ה-20% שיש כיום להשקעה בתאגידים בתחום התשתיות. יש להקל בהתייחסות להון המושקע בתשתיות. השילוב של כל הדברים האלה, צריכים להביא לכך שהגופים המוסדיים יוכלו להוות רכיב משמעותי הרבה יותר לטובת צמיחה במשק ולטובת כולנו".