כנס שוק ההון
נתן חץ: "אם 20% מהנכסים שלנו יתרוקנו, הבנקים יפשטו רגל לפנינו"
חץ, הבעלים והמנכ"ל של אלוני חץ, אמר בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף פסגות ו-BDO, כי "יש חברות שבנויות לא נכון - הסתמכו על מימון ועל אשראי"
"בקרוב אגיע לגיל הפנסיה. אין לי כוונה ללכת לים ואין לי כוונה להפסיק לעבוד, את כספי הביטוח הלאומי איני צריך ואני אמשיך לעשות חיל”- כך ציין נתן חץ, בעלים ומנכ”ל אלוני חץ בכנס שוק ההון 2019.
- "85% מבני הנוער מבצעים קניות באון ליין, אבל לא נותנים להם השכלה פיננסית"
- כנס שוק ההון: צפו בשידור החי
- השוק יעלה או יירד? בכירי שוק ההון היום בכנס כלכליסט
לדברי חץ, שהתראיין בשיחה עם עורכת כלכליסט גלית חמי: “באשר לשותפי, כל אחד הופך לעתים ליתום. דודי ורטהיים שמושקע אצלי מעל 20 שנה נאנס על ידי חקיקה מוזרה להיפרד מאחזקות בבנק מזרחי או באלוני חץ. ההיפרדות ממזרחי מסובכת ולכן ורטהיים נאלץ לרדת. איני חושב שיש שינוי בחברה. גם עם דודי החזקנו כשלושים אחוז ועדיין גלעד אלטשולר ומשקיעיו היו בחברה באותה צורה. אנו מתנהלים כחברה ציבורית שנים רבות ואני סבור שאבי ורטהיים אינו קשור לדבר - הוא לא נציג דודי ורטהיים בדירקטוריון ובאלוני חץ בכוונתנו לאמץ שקיפות, נגדיל את מספר הדחצים ונייצר דירקטוריון בלתי תלוי”.
לדברי חץ: “אחזקותי בהחלט מספיקות. יש לי מספיק בשלב זה. כאשר אני מסתכל על נושא גרעיני שליטה בחברות ויחסם לרגולטור, אני חש שבאלוני חץ מדובר במקרה שונה מאחרים - את החברה הזו אני יסדתי ואני מלווה אותה זה 26 שנים, והדבר לא הולך להשתנות. כל זמן שבעלי המניות יראו אותי כראוי, לא יהיה שינוי. ואם הציבור וגופים מוסדיים יחשבו שאיני בסדר אז כמובן שישלחו אותי הביתה. לעתים אנשים מוכשרים הולכים הביתה משיקוליהם, כי אלה החיים. אם אני לא אהיה טוב אז לדירקטוריון יש חובה למצוא מנכל טוב. אני לא מערב אמוציות במצב כזה”.
עוד אמר חץ כי “באשר לאנטרופי שהמליצה בשעתו לא לשנות את שכרי, יש בעיה של קביעת כללים, כללים נוקשים מדי. אני אמרתי לאנטרופי וגם לפסגות שהם קבעו מספר מסוים לשכר, שכר שמתאים לחברה של 20 עובדים. וגם לשכר של חברה של עשרת אלפים עובדים. וזה לא הגיוני. אם חברה מראה ביצועים טובים לאורך שנים, לא יתכן שיטילו מגבלה של חמישה מיליון ואז יתנו עוד טיפונת. כעת בדיוק היה אירוע מוגזם, בשיכון ובינוי החליטו מוסדיים מסוימים להצביע עבור חבילת שכר גבוהה מאוד. גוף מוסדי צריך להצביע בשביל מה שטוב בחברה ולכן חלה כאן חובת הגינות כלפי החברה. גופים מוסדיים יצטרכו לנהוג בהגינות ולשקול מה טוב לחברה ולא מה קורה בחברות אחרות”.
“בענף הנדל"ן, בסופו של דבר כל עסק מתחיל ומסתיים במנהליו, במתודולוגיה שלו. אני סבור שלציבור עדיף להשקיע בחברה ציבורית הפועלת בשקיפות. אני מסתכל על אמות, על גב ים. התשואה של אמוטת שמעניקה מדי שנה דיבידנד של כחמישה אחוז, התשואה שהיא מייצרת על ההון היא כעשרה אחוזים - יש כאן ניהול נכון וסיכון נמוך. ויש חברות בנויות לא נכון שהסתמכו על מימון ועל אשראי. רוב החברות כיום ממומנות נכון. אם אתה ממומן נכון אז בסיכומו של דבר אם לאמות יש כ- 1,700 שוכרים במעל 100 בניינים ותזרים מזומנים טוב, אזי אני סבור שהסיכון נמוך הודות לפיזור וההשקעה יותר טובה”.
חץ ציין, בנושא אפשרות של ירידה בביקושים: “המשבר של 2008 היה משבר מינוף. הדבר הכי בטוח זה שיקרו דברים לא צפויים. איני יודע כיצד יראה המשבר הבא. אני כן יודע שמדינת ישראל יודעת שהגידול באוכלוסיה נתון. הגאז נתון. הוא ישפר את הכלכלה. וגם אם תהיה כאן האטה זו או חרת, בטווח הארוך נראה צמיחה, וזה על סמך נתונים מוכרים ובסיסיים של גיל האוכלוסיה והצמיחה. אנו בנויים היטב למשברים פיננסיים, אם יגיעו. בשעתו נשאלתי על ידי הבנקים מה יקרה אם 20% מנכסי אמות ירוקנו מדיירים. אני סבור שאם תהיה בארץ ירידה מ-97% תפוסה ל-80% תפוסה - הבנקים יפשטו רגל עוד לפני אמות”.
ועם זאת, קשה שלא אנו מעריכים ששוק הריטייל ישתנה. כבר לפני שלוש שנים חשבנו למשל וביצענו כניסה למרכזים לוגיסטייים. ובישראל קשה לרכוש נכסים. בעולם המרווחים הרבה יותר קטנים בין מחיר הכסף לתשואות. אני מאמין שיש הבדל חד משמעותי בין נכסים של שוכרים קטנים ושוכרים גדולים. למשל בביניין IBM אנו מתחרים בביניינים של רבי בעלים - קבוצות רכישה או קבלן שמוכר קונות. למי שמחפש 100 מטר בתל אביב, יש לו 100 אפשרויות. מי שמחפש קונה גדולה בתל אביב - פשוט לא יכול למצוא. הביניינים החדשים כולם מתמלאים לפני שמסיימים אותם. כיום יש כמה גופים בישראל שמחפשים 50 אלף מטר לעוד חמש שנים”.