ועידת התחזיות
הכלכלן הראשי בפסגות :"אנו יודעים ששוק ההון עלול להיות 'דרמה קווין', אבל אנחנו לא ב-2008"
אורי גרינפלד העריך בוועידת התחזיות של "כלכליסט", כי "כיום יש מניות שגם בתרחיש האטה הן מעניינות". ראש מחלקת המחקר בפסגות אילנית שרף: "מניות הטכנולוגיה נמצאות בפוקוס, גם תשתיות תקשורת, חברות שבבים, ציוד ואלקטרוניקה. לעומת זאת, חברות אי קומרס ספגו ירידה של עשרות אחוזים"
"אני סבור שמה שקרה בחודשיים האחרונים הוא שינוי בציפיות לכלכלה העולמית. בארה"ב יש בניגוד לציוצי טראמפ, ציפיה להאטה ובעולם שבו סין ויפן ואירופה כבר נמצאות בהאטה, האטה בארה"ב משנה את הכלכלה העולמית, ולכן נקלענו לירידות", כך אמר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות פסגות, בוועידת התחזיות של "כלכליסט".
לדברי גרינפלד: "החדשות הרעות הן שתיקונים לוקחים זמן. טרם ראינו פגיעה בצרכן האמריקאי, אך אנו רואים האטה בנדל"ן בארה"ב. החדשות הטובות הן שניתן לראות מחירים חוזרים לרמה מעניינת. כיום יש מניות שגם בתרחיש האטה הן מעניינות. אנו יודעים ששוק ההון עלול להיות 'דרמה קווין'. לדעתי אנחנו לא ב-2008, כי 2008 זה משהו שקורה פעם בשבעים שנה. אנו בדרך להאטה, לא למיתון".
אילנית שרף, ראש מחלקת המחקר בבית ההשקעות פסגות, אמרה בוועדה, "יש תמיד מי שסופג את האש ראשון. כשהאבק שוקע ניתן למצוא מניות מעניינות שנפגעו, אך לא עקב שינוי דרמטי בסביבה העסקית. לדעתי מניות הטכנולוגיה למשל נמצאות בפוקוס, גם תשתיות תקשורת, חברות שבבים, ציוד ואלקטרוניקה. חברות אי קומרס. ניתן לראות שחברות כאלה שתומחרו במכפילים גבוהים ספגו ירידה של עשרות אחוזים", אמרה שרף.
ראש מחלקת המחקר בפסגות סבורה כי "חלק מהחברות האלה נמצאות בחוד החנית של הטכנולוגיה והן משלבות צריכה ופיתוח טכנולוגי. אלה חברות ששיעור הצמיחה שלהן דו-ספרתי. יש חברות שגם נופלות. למשל אסוס שירדה בלמעלה מ-60%. הם לא ממונפים ויש שם הזדמנות מעניינת להשקעה". עוד ציינה שרף: "בטווח הארוך יש מניות רבות בעיקר באירופה, של חברות שנמצאות בחזית השינוי וזה יורגש בעתיד".
לדברי שרף, "אי קומרס – כלומר מסחר מקוון, מהווה כ-12% מסך הצריכה העולמית. זהו שיעור שעדיין נמוך. בארה"ב קניונים חשים את ההשפעה, אך היא עדיין מאוד קטנה. עם זאת, יש להסתכל על פרספקטיבת הזמן. רק לפני 10 שנים האי קומרס היווה 3.5% מסך הצריכה העולמית. קצב הצמיחה הוא דו-ספרתי ונתמך בהתפתחויות טכנולוגיות. לדעתי אנו ניצבים בפני קפיצת מדרגה שתשנה יחסי כוחות בעולם הקמעונאי".
גרינפלד: "בל נשכח שהכלכלה ממשיכה לפעול. בנוגע לאי קומרס ולכוחו כגורם משמעותי, חברות כאלה שמיועדות להוזיל מחירים עושות טוב".
שרף: "מבלי שהצרכנים מודעים לכך, בהרבה מאד מקרים אנו צורכים יותר יעיל דרך האונליין. הצרכן באונליין, זה שקונה באמצעות המחשב, פחות אימפולסיבי. הוא צרכן יותר חכם ומחושב. מחקרים מראים כי 70% מהקניות שלנו כשאנו נכנסים לקניון הן קניות אימפולסיביות. משהו שעליו החלטנו מיידית. באינטרנט אנו צורכים יותר חכם, והפיתוחים הטכנולוגיים העתידיים יהפכו את הקניות האלה לאפילו יותר שכלתניות".
גרינפלד: "טכנולוגיה מעולם לא יצרה לאורך זמן אבטלה. כן, מדברים על רובוטים שיתפסו מקום של עובדים אנושיים אך נזכיר כי היו בעבר הרבה משרות שנעלמו וגם הוחלפו. יש כיום משרות חדשות שפעם לא היו קיימות. בני אדם לא יחדלו לצרוך שירותים כי תמיד נרצה עוד שירותים. הטכנולוגיה אולי מייצרת שיבושים אך גם מאפשרת לבני אדם ליהנות מעוד שירותים. יש לשים לב לנקודה מעניינת של AI – הבינה המלאכותית, מייצרת מצב בו רובוטים יחליפו אנשים במשרות שלהן צריך ללמוד ובכך יתכן סוג של הורדת שכר".
שרף: "אנו בתקופת שינוי טכנולוגי מהפכני והמהירות שבה הדברים קורים היא מטורפת. קשה לנו לעקוב אחרי שינויים, בטח ובטח על משרות עתידיות. לפני שנים רבות היו אנשים שתפקידם הוא להדליק אש בפנסים, היום אין. אני סבורה שיקח עוד זמן עד שטכנולוגיה תחליף בני אדם, זה לא יקרה מהיום למחר, כי נדרשת תקופת לימוד".
לסיום אמר גרינפלד: "אנו רואים בעת האחרונה שדברים קורים יותר מבעבר. יש תקופות סוערות בשוק ההון, בסופו של דבר הדבר הכי נכון הוא לחכות, לנשום עמוקמ ולהיות מודעים לכך שהכלכלה ממשיכה לצמוח".