נשיא התאחדות בוני הארץ: "הנתונים מעידים שהממשלה לא עמדה במשימת הדיור"
רוני בריק אמר בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט", כי לצערו הוא נאלץ לעמוד כיום ולהגיד "אמרתי לכם" לאור תוצאות תוכנית מחיר למשתכן שמעידות כי אנו רחוקים מהמצב הרצוי; על הצהרת ביילסקי כי יבטלו את תקנת שבס אמר: "זה נוגד את האג'נדה של שר האוצר"
"אני עומד כאן היום ולא תיארתי לעצמי שאני אתחיל ב'אמרתי לכם'. הייתי רוצה לשאת כאן היום נאום של ברכה, של תודה. האמנתי באמת ובתמים כי ריכוז כל המשימות של ענף הבנייה תחת משרד האוצר יעשה את השינוי המיוחל ויביא להגדלת הצע הדירות בישראל באופן משמעותי ויצליח להפחית בירוקרטיה, אבל לצערי זה לא קרה", כך אמר היום (ד') רוני בריק נשיא התאחדות בוני הארץ בועידה הכלכלית לאומית של "כלכליסט".
בריק המשיך, "פתחתי הבוקר את עיתון "כלכליסט" ואני אגיד לכם את האמת, הייתי בהלם מהמהפכה של זאב ביילסקי יו"ר מטה הדיור בעקבות רצונו לבטל את חוק שבס. חוק שבס נותן הקלות של 20% ללא תוספת שטח עייקרי ומוסיף יח"ד שזה מבורך במצב שאין קרקע במדינת ישראל. בא משה כחלון ובכוונות טובות להוספת הרבה מאד יח"ד על קרקע קיימת החליט להוסיף 10% נוספים לשבס ויש חוק שנקרא "שבס וכחלון" תוספת של עד 30% על קרקע קיימת, ועכשיו, בא יו"ר מטה הדיור ואומר נבטל את חוק שבס ואני לא מבין מה קורה, זה נוגד את האג'נדה של שר האוצר לתוספת של יח"ד לצעירים אין לי ספק שהוא לא נתן לזה יד ולא היה מודע לכך".
בריק הוסיף ואמר, "כל הנתונים מעידים על כך שהממשלה לא עמדה במשימה - ברבעון הראשון של 2018 נרשמה ירידה של 30% בהתחלות הבניה בהשוואה לרבעון הראשון של 2017, מתן היתרי הבניה קטן ברבעון הראשון של 2018 לכ- 11,000 דירות בלבד, ירידה של 13% ביחס לרבעון הקודם". בריק אמר כי בנוסף לנתונים שאינם מחמיאים לפעילות הממשלתית, שומעים את הקולות מהשטח: "חלק גדול מזוכי מחיר למשתכן לא מרוצים, ראשי הרשויות לא מרוצים והקבלנים לא מרוצים ומתקשים להגביר את הבנייה בסביבה של אי וודאות".
בהמשך קרא בריק לממשלה להפסיק להתעלם מהקריאות משטח והוסיף: "אין לי ספק שהכוונה הייתה טובה, אבל יש כאן תקלה ממושכת שכולנו נשלם עליה. תוכנית מחיר למשתכן היא תוכנית שלא נותנת מענה לבעיות של ענף הבנייה. היא תוכנית שרק יוצרת בעיות חדשות ותביא את המשבר הבא. אפשר להודות בטעות ולתקן, אנחנו נסייע לכם. הניסיון שלכם להילחם בנתונים שלא מחמיאים לכם עכשיו באמצעות פייק ניוז והסתה נגד הקבלנים ונגד כתבי הנדל"ן' לא תפתור את הבעיה, לעניות דעתי' הוא גם לא יגדיל את התמיכה הציבורית בפעילות שלכם. אמרתם שהקבלנים גרפו כספים עם כף של שופל? הציבור יודע שעל כל דירה שהוא רוכש במחיר ממוצע של כ-1.5 מיליון שקל - המדינה מרוויחה 900,000 שקל על הגב של הזוגות הצעירים.
"הנדל"ן הוא הבוננזה של האוצר גם היום. הוא מרוויח על הקרקע, ממס הרכישה, מס שבח, היטלי השבחה, מיסוי חברות, מיסוי על העסקת עובדים זרים, וחומרי גלם והרשימה עוד ארוכה. קופת האוצר מתמלאת על גבם של רוכשי הדירות, ביניהם גם הזוגות הצעירים וחסרי הדיור. גם אחרי הסבסוד החלקי של הקרקע במחיר למשתכן, המדינה היא המרוויחה הגדולה במכירת דירות חדשות. אין לנו עדיין נתונים של 2018, אבל ב-2017 הכנסות המדינה ממיסוי מקרקעין עמדו על 11.2 מיליארד שקל. מדובר בעלייה של 5% לעומת השנה הקודמת ובכל שנה המספרים עולים. את ההכנסות ממע"מ על דירות חדשות אנחנו מעריכים בכ-7.3 מיליארד שקל נוספים, ועכשיו תגידו אתם מי צריך כף של שופל כדי להעמיס 20 מיליארד שקל?"
בסיום דבריו קרא בריק לממשלה: "יש להמשיך בעבודה הקשה של שיווק קרקעות והסרת חסמים, זה ייקח יותר זמן אבל בסוף נראה תוצאות אמת. בשכונות שבהן שווק מלאי גדול של קרקע בבת אחת, נוצרה תחרות ומחירי הדירות לא עלו. גם בענף התשתיות אנו קוראים לשינוי - מתוכננים פרויקטים במיליארדי שקלים ויש להקים תשתיות לדירות שיוקמו במסגרת השכונות החדשות. ללא הסדרה של הענף והסרת חסמים, ירדו כאן מאות מיליוני שקלים לטמיון. המדינה מפגרת בקצב. אנחנו בהתאחדות בוני הארץ ישבנו עם הצוות המיוחד שהקימה הממשלה הצגנו את החסמים וגם את הפתרונות הנחוצים. אני מקווה שכאן תהיה עבודה אמיתית ונתחיל לראות את השינוי בשטח, כך שהפרויקטים בתחום התשתיות, והציבור ייהנה משיפור אמיתי במצב התשתיות בשכונות וברחבי הארץ".