הוועידה הלאומית
השר אלי כהן: "מזרחי טפחות רצה במיזוג עם אגוד כדי לרשום רווח חשבונאי"
שר הכלכלה והתעשייה אמר בוועידה הכלכלית הלאומית 2018 של "כלכליסט", כי רווח ההון האדיר שמזרחי היה מקבל "יכול היה לכסות על ההפרשות המשמעותיות שהבנק נדרש לעשות בגלל חקירת משרד המשפטים האמריקאי"
"הבנתי שבנק מזרחי טפחות רוצה לעשות מיזוג עם בנק אגוד כדי לרשום רווח חשבונאי. זה רווח הון אדיר שהיה יכול לכסות על ההפרשות המשמעותיות שהבנק נדרש לעשות בגלל חקירת משרד המשפטים האמריקאי", כך אמר היום (ד') אלי כהן שר הכלכלה והתעשייה בוועידה הכלכלית הלאומית 2018 של "כלכליסט".
בנוסף אמר כהן כי התנגד למיזוג "משום שבמהלך השנים האחרונות היו עשרות מיזוגים של בנקים והם לא תרמו לתחרות בין הבנקים. כשעבדתי בחברות ציבוריות לקחת לא מעט הלוואות בנקאיות, אני יודע שכשאתה לוקח הלוואה אתה רוצה תמיד שתהיה לך אלטרנטיבה, לכן אנחנו רוצים יותר בנקים. אבל במשך 45 שנה אף אחד לא הצליח לקבל רישיון. לכן אמרתי לבנק ישראל 'תראו את לקוחות הבנקים לא את הבנקים'".
באשר למצבה הכלכלי של מדינת ישראל אמר כהן כי "אם היית אומר למישהו לפני 20 שישראל תקבל דירוג של AA מינוס הוא היה מתגלגל מצחוק, הנתון הזה חסר תקדים. בל נשכח שישראל נמצאת באזור גיאופוליטי מורכב. במחצית הראשונה של השנה היצוא המשיך לעלות, ב-2017 בפעם הראשונה בהיסטוריה היצוא חצה את ה-100 מיליארד דולר. באבטלה אנחנו עומדים על רמה ממוצעת של 4.2% מהנמוכות ביותר שקיימות בעולם, וחסרים בתעשייה כ-12 אלף עובדים".
לטענת כהן ישראל יכול להפיק תועלות ממלחמת הסחר בין סין לארה"ב. "בכלל מלחמת סחר היא לא טובה משום שמדינת ישראל קטנה. אבל יחד עם זאת צריך לראות בה הזדמנות כי אנחנו נמצאים בקשר טוב עם ארה"ב, וגם לאחרונה רואים בישראל הרבה משקיעים מהמזרח הרחוק - סין, יפן, הודו, דרום קוריאה".
כהן העריך כי ההחלטה של אינטל להשקיע בישראל 5 מליארד דולר אינה ההשקעה האחרונה שלה. "להערכתי זה לא סוף פסוק. יהיו עוד השקעות. סביבת המס במדינת ישראל מאוד אטרקטיבית. מפעל בפריפריה, שהוא יצואן, משלם מס של 7.5% בלבד. אני חושב שצריך להמשיך להוריד מסים. צריך מס חברות של 18%, מע"מ - 12%.
"מס החברות היה 26% והיום הוא 23% ועוד מסים ירדו, ומה קרה? גבינו יותר מס כי העוגה גדלה. כשאתה מעלה מסים את מדכא את המשק. סיבה נוספת להורדת המיסים היא העובדה שאנחנו לא נמצאים בלב העולם, אנחנו מתחרים על השקעות".
כהן סיפר על תוכנית שמשרדו מתכוון להשיק להגדלת כמות המועסקים בהייטק: "בעשור האחרון יש פספוס בענף ההייטק וכמות המועסקים בו עומדת על 10%, זה לא סביר. לא מיצינו את הפוטנציאל הקיים כאן. יש תוכנית להגדיל את כמות המועסקים ל-15%. אנחנו נפרסם במהלך חודש נובמבר השנה תוכנית לפיתוח מפעלי הייטק בפריפריה. יש ילדים מוכשרים בדימונה ובקרית שמונה".
בנוסף סיפר כהן כי משרדו מתכנן תוכנית לפיתוח ענף הרפואה הדיגיטלית. "זה הדבר הבא" אמר כהן, " אנחנו נשקיע כמה מאות מיליוני שקלים בענף שכרגע נחשב מסוכן ומשקיעים פרטיים עדיין לא רוצים להיות בו, כדי שבעוד 5 שנים ישראל תוביל אותו".
לשאלה האם יישאר במפלגת כולנו או יעבור לליכוד אמר כהן כי אמנם היה "בעבר בליכוד, ואני מאמין בערכיה, אבל מפלגת כולנו הוכיחה שהיא מפלגה אחראית לאומית".