ועידת התיירות
דוד פתאל: "מאז הוצאת הסודנים והאריתראים בתי מלון מאד מתקשים - וזה מייקר מחירים"
הבעלים של רשת מלונות פתאל בכנס התיירות של כלכליסט. "אנחנו מדינת התיירות היחידה שאין בה עובדים זרים", רונן ניסנבאום מנכ"ל רשת מלונות דן: "אין בעולם ארוחה כמו ארוחת הבוקר הישראלית. המלונות שיש לנו והערך שאתה מקבל עבור הכסף על זה צריך להסתכל. נכון שאנחנו יחסית יקרים לקפריסין או מדינות אחרות אבל מציעים גם הרבה יותר"
"אנחנו מחזיקים מלונות באירופה ובישראל והסיבה העיקרית שהמלונות פה יותר יקרים זה הוצאות גבוהות בעלויות ביטחון, עלויות המזון יקרות פה ביחס לאירופה, האנרגיה פה יותר יקרה ושכר עבודה יותר גבוה בישראל", כך אמר דוד פתאל, בעלים של רשת מלונות פתאל בכנס התיירות של כלכליסט בפאנל בהנחיית סגן עורכת שוק ההון, עמיר קורץ. "אנחנו מדינת התיירות היחידה שאין בה עובדים זרים. בכל מערב אירופה עובדי הניקיון באים ממזרח אירופה ודרום אמריקה. אין חדרן אנגלי באנגליה או פריזאי בפריז. בישראל אנחנו לא מקבלים את העזרה המספיקה מעובדים זרים. מאז הוצאת הסודנים והאריתראים בתי מלון מאד מתקשים וזה מייקר בסוף מחירים".
ליאור רביב מנכ"ל רשת ישרוטל אמר כי "שרוצים להקים מלון בישראל הוא יקום בעוד 10 שנים. יש פה סיפור מורכב, הליך שקשור לרגולציה ולקושי שיש פה מבחינת בירוקרטיה. מה שיוריד את המחירים בישראל זה תחרות. אם לא תהיה תחרות המחירים ישארו כמו שהם, עיתונאים ימשיכו לכתוב על זה וכלום לא ישתנה. אנחנו בהקמה של חמישה בתי מלון והשישי בדרך וזו ויה דולורוזה שהיא כמעט בלתי אפשרית. במקומות אחרים זה הרבה יותר פשוט, ועדיין אנחנו עושים את זה מסיבות ציוניות וכלכליות. הטרנד של הוסטלים פורח ותופס תאוצה וזה מעניין גם אותנו, ואם זה ינוע באופן רציני המחירים ירדו".
רוני פיבקו יו"ר מלונות קלאב הוטל אמר כי השוואות המחירים שנעשות אינן נכונות. "כשעושים השוואת מחירים בפסח, בחו"ל אין פסח באותה תקופה. אבל אנחנו למדנו שהמחיר הוא לא הבעיה ומוכרים במחיר שווה לכל נפש בקלאב הוטל. המחירים בארץ לא בשמיים וזו תדמית שיצרו עיתונאים. המחירים בארץ יותר זולים מיוון".
גם פתאל חיזק את הדברים ואמר: "אם עושים השוואה נכונה לא צריך לקחת את פסח אצלנו לעומת אוף פסח במקומות אחרים. אלא להשוות נכון. בברלין יש כמות אדירה של בתי מלון וכולם נאלצים למכור יותר בזול. נקודת איזון בבתי מלון זה דבר תנודתי. זו מכפלה גם של תפוסה וגם של מחיר. עם 70% תפוסה אתה לא מסודר. אפשר לבדוק בעולם את הנתונים, יש המון חברות ציבוריות. אנחנו במחירים שלנו ובתפוסה שלנו מצליחים להחזיר חובות ולהרוויח כסף. תפוסה של 65% במחירים סבירים זה מאפשר ברייק איוון תפעולי".
לדברי רונן ניסנבאום מנכ"ל רשת מלונות דן, צריך להסתכל על התמורה שמקבלים על המחיר. "אני מסתכל לא רק על השקל שאתה משלם אלא שביעות רצון ממה שאתה משלם. אין בעולם ארוחה כמו ארוחת הבוקר הישראלית. המלונות שיש לנו והערך שאתה מקבל עבור הכסף על זה צריך להסתכל. נכון שאנחנו יחסית יקרים לקפריסין או מדינות אחרות אבל מציעים גם הרבה יותר".
בת חן ישועה, בעלת רשת מלונות מטיילים, אמרה שכדי להתחרות במחירים הנמוכים היא הקימה את רשת מלונות מטיילים. "הקמנו את הרשת כי היה חשוב לחבר בין מטיילים לסביבה שלהם. אנחנו רשת לואו קוסט, בעקבות הכניסה של Airbnb בדקנו מה הלקוח שמגיע לשם דורש ויישמנו את זה. אנשים רוצים מחיר נמוך שבזה אנחנו יכולים להתחרות ומצד שני חווית סביבה שאנחנו רוצים לתת אותה".
רביב אמר שעל אף המחירים הגבוהים יש ביקוש גבוה למלונות היוקרה של ישרוטל. "הביקוש למלון בראשית גבוה, בתפוסה של מעל 90% שנתית. הוא עובד באופן יוצא דופן והמחירים בו לא זולים. עלות הבנייה שלו היתה מעל 200 מיליון שקל, והתפעול שלו יקר. שלושה עובדים לחדר, גם מלון כרמים בעל תפוסה של 85%".
הדוברים בכנס הלינו על התחרות הלא הוגנת מול Airbnb. פיבקו אמר כי "הם לא משלמים מס הכנסה ולא נאנקים תחת רגולציה שאנו נתונים בה. אבל תחרות זה דבר טוב ואנחנו בתפוסות גבוהות".
ניסנבאום הוסיף ואמר: "אני לא מכיר עוד מקום בעולם שהממשל המקומי לא שם מעצורים ומנסה לעשות תחרות הוגנת. צריך לראות איך העולם מתייחס לתופעת Airbnb. זה שהממשלה עוזרת ומשווקים יחד איתם זה מוזר. עדיף לקחת את הדולרים שמשקיעים בזה ולהשקיע במלונות בארץ. זה פוגע לנו בתפוסות. הסתכלתי על חמישה חודשים ראשונים באילת ולא מדברים שם על 90% תפוסה. אולי נקודתית אי אפשר למצוא פה חדר, אבל זה רק בעונות השיא. יש עונות שלמות שיש לנו מלא חדרים ריקים".