FinTech 2018
יפעת אורון: "ענקיות האינטרנט ייכנסו בוודאות לתחומים הפיננסיים"
בכנס הפינטק של "כלכליסט" בשיתוף בנק לאומי ו-KPMG סומך חייקין, אמר תומר מיכאלי שותף בקרן ויולה פינטק: "אני חושב שהבסיס שעליו מתבצעת התעשייה הפיננסית נוסדה בדם, יזע ודמעות והרבה מאוד כסף שאנשים איבדו"
"אנחנו בנקאים של חברות הייטק ואיננו רואים מאות חברות מתחרות. לפני שלוש שנים חשבנו שעל כל שירות שבנק נותן יקומו אי אלו עשרות חברות ויצברו מאסה משמעותית, אבל אנו רואים שהעולם לא הולך לשם, וכדי להישאר בתחום יש צורך להתרחב להעניק עוד שירותים", כך אמרה יפעת אורון, מנכ"לית לאומי טק בפאנל דור ההשקעות הבא, בכנס הפינטק של "כלכליסט" בשיתוף בנק לאומי ו-KPMG סומך חייקין.
בפאנל השתתפו גם ארנון דינור שותף North83, איתן בק שותף TLV Partners ותומר מיכאלי שותף בקרן ויולה פינטק. את הרב שיח הנחה מאיר אורבך, עורך מדור הייטק ב"כלכליסט".
אורבך: "אנחנו הולכים לאותו בנק, משתמשים באותה אפליקציה, אבל אין עדיין את ה-Uber או ה-Airbnb" של התחום. האם אנו צפויים למהפכה?
ארנון דינור: "בשונה ממה שיפעת אומרת, אני חושב שיצאו כמה חברות פינטק גדולות. שוק הפיננסים נורא גדול שזה נראה קטן בהשוואה לשווקים אחרים. אני לא אוהב את המילה מהפכה, ולא הייתי רוצה לגור במדינות שאין בהם שיפורים ויוזמות. אני לא רואה מהפכה גם באובר, אלא שיפור. הבייסיק לא השתנה. יש הרבה רעיונות נחמדים אבל זו לא מהפכה. האינטרנט זו מהפכה, סטיב ג'ובס עשה מהפכה, אבל כל השאר הם שיפורים".
תומר מיכאלי: "יש הרבה מאוד מה לשפר, ואחד התחומים שהשתפרו הוא תחום התשלומים, אבל אני חושב שהבסיס שעליו מתבצעת התעשייה הפיננסית נוסדה בדם, יזע ודמעות והרבה מאוד כסף שאנשים איבדו. נזילות, ניהול סיכונים ומאקרו כלכלה – הרבה דברים שסטארט-אפיסטים לא למדו, בנקאים כבר שכחו. לכן אני מאמין בפיתוח ולא ביצירת מהפכה".
אורבך: "האם אמזון, אפל גוגל או כל החברות שיש להם יותר כסף מהבנקים יחליטו לעשות צעד פיננסי אמיתי?"
אורון: "יש חשדנות לא רק על ידי חברות הפינטק אלא גם על ידי הבנקים. חלק מהנפשות הפועלות הן יותר שמרניות באופן טבעי, אבל היזמות מתרחשת מבפנים ואנחנו צריכים להילחם כדי להגן על עצמנו. הענקיות ייכנסו בוודאות. יש התחלות של כל מיני חיבורים שאת יכולה להגיד לעצמך 'אני לא מבינה לאן זה הולך'. אני חושבת שסין מהווה דוגמה לכך, בעיקר בזכות הדילוג על דור משום שלאנשים רבים לא היה חשבון בנק".
מיכאלי: "אני מפריד בין עולם הצרכנות לשאר, בקמעונאות יש יותר סכנה. בשאר העולמות זה ייקח יותר זמן, אבל אם היום אמזון למשל נותנת שירותים לעסקים שכולם אונליין יהיה להם קל יותר להציע שירותים פיננסיים מסוג מסוים. היום אמזון מנסה לשכנע בנקים לעבור לענן".
דינור: "אמזון גיפט קארד מגלגל עשרות מיליוני דולרים אם לא יותר רק בארה"ב. כולם נוגעים בזה ויש צוותים שבודקים כל דבר, וזה ארגונים שעושים הכל בכל מקרה. ארגון צריך להיות מוטרד ממה שהוא עושה ושהלקוחות שלו יהיו מאושרים ולא ממה שהענקיות עושות".
איתן בק: "הם עשו המון שינויים, ולא הייתי ממהר לבטל. זו חברה שהצליחה לגרום לשינויים דרמטיים בהרבה ענפים שהם נכנסו. הבנקים נכנסו לאחרונה לתחומים נוספים. גוגל ואמזון הן חברות חדשניות אבל קשה לראות עכשיו כיצד יעשו את זה".