Mind the Tech NY
דוד ברודט: "אין כיום חברת ענק עולמית שאינה מעורבת בהייטק הישראלי"
יו"ר בנק לאומי אמר בוועידת Mind the Tech של "כלכליסט" בניו יורק, כי היה "רוצה לראות עוד ועוד סטארט-אפים ישראלים 'מתבגרים' ומתבססים, הופכים לחברות ולתאגידים, ותורמים תרומה משמעותית יותר למשק הישראלי במונחים של אפשרויות תעסוקה והכנסות"
"היום אין חברת ענק עולמית - מכל סקטור – שיכולה להרשות לעצמה להישאר ללא מעורבות כלשהי בהייטק הישראלי", כך אמר דוד ברודט, יו"ר בנק לאומי, בוועידת ניו יורק של "כלכליסט" בשיתוף בנק לאומי והמשרד לירושלים והמורשת.
"בשקט בשקט - ואולי לא כל כך בשקט – ניו יורק 'גונבת' את ההגמוניה מעמק הסיליקון, ומשנה לשנה הופכת למשמעותית ומרכזית יותר עבור יזמי ההייטק. על כן, זה אך טבעי שהכנס המרכזי של "כלכליסט" בארה״ב – Mind the Tech, מתקיים כאן, בניו יורק, בפעם השנייה ברציפות, ושכל כך הרבה הייטקיסטים, מכל הסוגים והמינים, זרמו לכאן כדי לדבר על ההייטק הישראלי, לקדם את עסקיהם וליצור שיתופי פעולה.
"כפי שאתם יודעים, אני לא איש הייטק. בעבר אמנם הייתי מעורב בסטארט-אפ קטן שעסק בטיהור מים באמצעות לייזר, עם הצלחה מוגבלת מאוד, אבל איש הייטק אני לא! יחד עם זאת, כמי שנכח בכמה מהצמתים המרכזיים במשק הישראלי, הייתי מעורב מאד בהתפתחות של תעשיית ההייטק הישראלית.
"התמזל מזלי, ובשנות ה-80 כיהנתי ככלכלן הראשי וכסמנכ"ל משרד התמ"ת - שהיה בזמנו האחראי על פיתוח סקטור ההייטק. באותם זמנים חוקק חוק המו"פ והתחזק מאוד מעמדו של המדען הראשי, כשחקן מרכזי בפיתוח תעשיית ההייטק הישראלית. מאז, מענקי המדען הראשי אפשרו את צמיחתן של מאות רבות של חברות סאטרט-אפ, אשר היוו את הבסיס לתעשיית ההייטק המשגשגת שלנו. כמו כן, התמזל מזלי להיות נוכח בצומת מרכזי נוסף שהיה ועודנו מאוד משמעותי להתפתחות תעשיית ההייטק: משרד האוצר.
"בראשית שנות ה-90, כאשר כיהנתי כממונה על התקציבים ולאחר מכן כמנכ"ל משרד האוצר, השקנו את תוכנית 'יוזמה', שיצרה את הבסיס לשוק ההון סיכון הישראלי. התוכנית הזו פתחה את השערים ואפשרה זרימה של כספי משקיעים לישראל. גם החממות הטכנולוגיות, שכולנו כל כך גאים בקיומן, החלו להתפתח באותה עת. אלה המהלכים שזרעו את הזרעים לפיתוח המואץ של תעשיית ההייטק הישראלית. הם הניחו את התשתית ואת היסודות להישגים יוצאי הדופן ובעלי השם העולמי של יזמות, חדשנות ויצירתיות, אשר מציבים את ישראל בראש רשימת מרכזי ההייטק הבינלאומיים.
"כיום, ישראל ממוצבת כמעצמת הייטק. כ-10% מסך העובדים בישראל מועסקים בתעשיית ההייטק. חלקו של ההייטק בתוצר הישראלי מגיע לכ-17%, שיעור גבוה יותר משיעורן של התעשיות המסורתיות בישראל. גם יצוא מוצרים ושירותים בהייטק נמצא בשיא, ומהווה כיום למעלה מ-40% מהיצוא הישראלי. אלו נתונים מרשימים בכל קנה מידה, גם בהשוואה מול הכלכלות המובילות בעולם.
"להכשיר עוד עובדים חרדים וערבים להייטק"
"ההייטק הישראלי עשה כברת דרך כה מדהימה עד שכיום, אין כאמור חברת ענק עולמית שיכולה להרשות לעצמה להישאר ללא מעורבות כלשהי בהייטק הישראלי. מעורבות זו יכולה לבוא לידי ביטוי באמצעות פתיחת מרכזי מחקר ופיתוח בישראל, כניסה לפעילות מלאה בישראל ומעורבות בחממות טכנולוגיות או השקעה בסטארט-אפים בעלי פוטנציאל. הדבר ניכר בכמות ההשקעות הגואה בסקטור וכן בכמות ובאיכות האקזיטים שנרשמים.
"אני סבור שעל אף, ואולי לאור, ההצלחה הגדולה, עלינו לעשות התאמות ושיפורים נוספים, על מנת שנוכל להמשיך את המומנטום של ההייטק הישראלי לעוד שנים רבות. ראשית, הייתי רוצה לראות עוד ועוד סטארט-אפים ישראלים 'מתבגרים' ומתבססים, הופכים לחברות ולתאגידים, ותורמים תרומה משמעותית יותר למשק הישראלי במונחים של אפשרויות תעסוקה והכנסות.
"בנוסף, אנו סובלים ממחסור במהנדסים ובכח אדם מיומן. עלינו לחזק את תעשיית ההייטק באמצעות יצירת היצע קבוע של עובדים מיומנים, אשר ימשיכו את התנופה וימשכו את הקטר הזה קדימה. עלינו להכשיר עוד עובדים מהקהילה החרדית ומקרב המגזר הערבי-ישראלי, ולעשות כל מאמץ בכדי להגביר את שיעור השתתפותן של נשים בתעשייה.
"לאומיטק מלווה מ-60% מחברות ההייטק הישראליות"
"אני שמח שגם בצומת הנוכחי שלי - בבנק לאומי - הקדמנו לזהות את המגמות החדשות. כתוצאה מכך, אנו כיום הבנק המוביל בישראל בליווי תעשיית
ההייטק. לפני כ-4 שנים הקמנו את לאומיטק, כדי שתהווה בית פיננסי עבור ההייטק הישראלי. אני גאה לומר כי 4 שנים אחרי, לאומיטק מלווה למעלה מ-60% מחברות ההייטק הישראליות – הפועלות הן בישראל והן בחו"ל. אותן חברות נהנות ממגוון מוצרים ושירותים המותאמים לצרכים הייחודיים של התעשייה.
"הקמנו את מרכז העסקים של לאומיטק בישראל, שאין לו אח ורע במיומנות, במקצועיות ובהבנת התעשייה. התוצאות מאוד מעודדות. הפעילות שלנו בתחום צומחת במונחים דו-ספרתיים, הן בהכנסות והן ברווח. לאומי נוכח במרכזי ההייטק המרכזיים בארץ ובעולם: בפאלו אלטו, כאן בניו יורק , בלונדון וגם בשנגחאי. אני יכול לומר בביטחון כי המטרה שהצבנו לעצמנו הושגה במלואה: לאומיטק הוא אכן הבית הפיננסי של תעשיית ההייטק הישראלית, בארץ ובעולם, ואנו גאים על כך מאוד. יחד עם זאת, עבודה רבה עוד לפנינו. מדובר בפעילות מורכבת ומאתגרת, אך אנו בהחלט נמצאים על המסלול הנכון. והמסלול הזה מועיל לכולם: למדינת ישראל, לתעשייה, וגם לנו בלאומי".