ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

ועידת הנגב

"ב-2016 היו 1,300 בוגרים בפקולטה להנדסה בבן גוריון. כמה מהם בדואים? אפס"

מייסד מרכז תמר לקידום מצוינות במדעים בחברה הבדואית, אברהם נסאסרה, אמר את הדברים בוועידת הנגב של "כלכליסט": "החלטת הממשלה להקצות 3 מיליארד שקל לחברה הבדואית היא התחלה טובה אבל לא מספיקה"

נטע-לי בינשטוק 13:0913.12.17

"אי אפשר לתכנן בת"א, ליישם בירושלים ולבצע בנגב. זה לא עובד", כך אמר אברהים נסאסרה, מייסד מרכז תמר לקידום מצוינות במדעים בחברה הבדואית, בוועידת הנגב והדרום של כלכליסט, בנק לאומי ופסגות. נסאסרה הוא יזם עסקי וחברתי שגדל בכפר לקייה שבנגב.

 

נסאסרה פתח עם סיפור אישי. "אני רוצה לספר על ילד ערבי בדואי מהכפר שלי לקייה, אביו נשוי לשלוש נשים, גדל עם 32 אחיו ואחיותיו. הילד לקח מדי יום את הכבשים למרעה כדי לדאוג לפרנסת המשפחה. הוא למד בבית ספר מקומי, במרחק של 2 ק"מ מהבית שלו, הלך כל יום, בשמש ובגשם, ברגל, בוקר ואחה"צ.

 

 

 

"היתה לו ילדות יוצאת מהרגיל, מלאה בחום לצד הסתפקות במעט. היתה לו ידיעה ברורה שאין חלופה לעבודה קשה – כמו שלימד אותו אביו לדאוג לכבשים. הילד הזה הוא אני. אני גאה להיות בן של הורים שנתנו לי את הכלים להצליח. אני בטוח שהם נתנו לי את כל מה שאפשר כדי שאגיע לאן שאגיע".

 

נסאסרה סיפר על הקשיים בדרך להצלחה בחברה הבדואית. "האתגרים הם חלק אינטגרלי מחיי החברה הערבית בישראל, בייחוד החברה הבדואית בנגב. בחברה שלי, מבוגרים וצעירים, נשים וגברים, חיים בשני קצוות – רצונות ושאיפות מצד אחד, ומשאבים ותשתיות מצד שני. צד אחד רוצה להתפתח, וצד שני שוקע בבוץ של היעדר תשתיות שמעכבים אותנו. אני לא אומר את זה כדי לעורר רחמים, אלא כדי לתאר מציאות. חשוב לי להעביר את המסר – מדינת ישראל היא קטנה מסך מרכיביה, לאזרחים שלה אין תשתיות בסיסיות כמו מים וחשמל. המדינה אינה מושלת בכל חלקיה באופן שיווני. הצורך של האוכלוסיה הבדואית בממשלה זהה לצורך של הממשלה בחברה הבדואית. החברה הבדואית מהווה את אחד ממנועי הצמיחה הגדולים – במונחים עסקים אנחנו מדברים על צמיחה ואפשרות להתפתח, ובמונחים ציבוריים זו אחריות לאומית".

 

 

אברהים נסאסרה, מייסד מרכז תמר אברהים נסאסרה, מייסד מרכז תמר צילום: עמית שעל

 

לדבריו, אף שיש שינוי מסוים לטובה במדיניות הממשלה כלפי החברה הערבית, זוהי רק תחילת הדרך. "כל הדברים האלה אמורים לתת לנו חומר למחשבה, לעשייה משותפת. החלטת הממשלה להקצות 3 מיליארד שקל לחברה הבדואית היא לא מספיקה, אבל היא התחלה של דרך משותפת. צריך לשתף יותר את מנהיגי החברה הבדואית כדי לשפר את יישום ההחלטה".

 

את דרכו היזמית החל נסאסרה אחרי שהשתתף בכנס צמיחה בחברה הערבית ב-2010. "כל הדרך בחזרה מחיפה ללקייה חשבתי מה אני יכול לעשות. לקח לי שנה להקים מפעל מזון שמעסיק עובדים מהמגזר הבדואי, נלחמתי בבירוקרטיה, אבל הצלחתי.

 

"אבל זה לא מספיק. חשוב לי אני רוצה שכל ילד יקבל הזדמנות שווה, לכן ייסדתי את מרכז תמר יחד עם קבוצת אנשים שמאמינה שיש לצמצם את הפערים. פחות מ-2% תלמידים בדואים לומדים 5 יח"ל מתמטיקה, לעומת 16% בממוצע הארצי. ב-2016 היו 1,300 בוגרים בפקולטה להנדסה באונ' בן-גוריון, כמה מתוכם בדואים? התשובה היא אפס. החינוך במגזר הבדואי אינו תואם את הדרישות של המוסדות להשכלה גבוהה. מרכז תמר בא לגשר על הפער הזה. אנחנו צריכים ליזום ולקחת אחריות. אני מקווה שכמה שיותר צעירים ימשיכו לחלום".

 

נסאסרה הוסיף כי לצד האחריות של המדינה, יש גם אחריות לתושבים. "אני טוען שלמדינה יש אחריות, היא הריבון והיא בעלת ההון. אך לנו האזרחים יש תפקיד חשוב, לקחת אחריות על החיים שלנו. לדרוש, אבל גם לבקש מעצמנו יותר מעורבות ויותר אכפתיות.

 

"אני קורא מפה למשרדי הממשלה - הנגב יכול להיות סיפור ההצלחה שלכם, הגיע הזמן לתיקון. אני קורא לתושבים הבדואים – אל תשבו בחיבוק ידיים. על כולנו להפוך ליזמים. חזון ללא מעשה הוא רק חלום. חזון ומעשה יכולים לשנות את העולם".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x