מחשבים יחליפו את העובדים? אולי, אבל לא כל כך מהר
הראל טייב, מנכ"ל קיירון סיסטמס, סיפר בוועידת Mind the Data של "כלכליסט" על האתגר בהפיכת פעולות ידניות לאוטומטיות - מה שמקשה על החלפת אנשים במכונות. כדוגמה, הביא את תעשיית הסייבר והמחסור שלה בעובדים
האם מחשבים יחליפו את בני האדם במקום העבודה? הראל טייב, מנכ"ל קיירון סיסטמס, הסביר בוועידת Mind the Data 2017 של "כלכליסט" שהדרך לשם ארוכה משנדמה.
- "נהוג לחשוב שכמה שיותר דאטה - יותר טוב, אבל עומס היתר מסוכן"
- "עתיד הרפואה הוא שהאסלה תודיע לך אם את בהריון"
- "הבינה המלאכותית היא הקטר, הקרונות הם התחומים והשיטות"
"כולנו שמענו על טורניר ה-Go בין אלוף העולם לי סדול, לבין אלפא-גו, מערכת הגו של גוגל - והמאבק האימתני ביניהם שנמשך 5 משחקים. זה טורניר שבין בינה מלאכותית לבין האדם. במשחק השני היה מהלך שקרה בצעד ה-37 ובאותה נקודה בזמן, המחשב עשה משהו שאף אחד לא דמיין שיעשה, מהלך שהסיכוי שלו היה 1 ל-10,000. המהלך הזה גרם לפרשנים לתהות מה קרה ובתוך פחות מ-10 שניות, המתחרה האנושי קם מהכסא והלך", סיפר בפתיחת דבריו.
"לאחר מכן, אמר לי שבמשחק הראשון הוא נפעם ממה שהמחשב מסוגל לעשות ובמשחק השני הוא אמר שהוא מתבייש ביכולת המחשב לעומת היכולת שלו. במשחק השלישי, היחיד שבו אותו לי ניצח את המחשב, עשה מהלך שגם הוא היה בסיכוי של 1 לעשרת אלפים ולמחשב לקח מעט מאוד זמן להבין שהמשחק נגמר. היכולת של המחשב לקחת אירועי קצה וללמוד אותם כדי להיות מסוגל לנצח את אלוף העולם במשחק הגו, מתנגש עם אותו בן אדם ועם היכולת שלנו ללמוד ולהתפתח מתוך אותם דברים שהרובוטים עושים".
דברי טייב נאמרו על רקע החשש שרובוטים יחליפו את עבודתם של פועלים מקצועיים, במטרה להרגיע את הציבור - לפחות לעת עתה: "אני שומע על הפחד העצום בין מה שהרובוטיקה תעשה לעולם התעשיה, איך בני האדם הפכו פחות חדים ושאנחנו נישאר מאחור בזמן שהרובוטים יתקדמו. החיבור הזה בין שני המהלכים, הצעד ה-37 והיכולת של אותו אלוף Go ללמוד את מה שהמחשב עשה ולחדד במהלכים הבאים מוביל לצעד מאוד מעניין שקורה כיום בתעשייה. בעבר, בשנות ה-70, הייתה מהפכה בתחום ההנדסי ונוצר חשש שהמחשב יחליף מהנדסים. אבל מה שקרה הוא הפוך: אם האוכלוסיה גדלה ב-30%, אוכלוסית המהנדסים גדלה ב-58%, שזה מדהים".
טייב קישר את הרקע של מהפכות העבר למהפכה הנוכחית: "כולם מדברים על כך שזו המהפכה התעשייתית הרביעית, והיא מחלחלת לארגונים רבים מכל התחומים, וכולם מתחילים להבין שהעולם הזה זז", אמר. "יש הרבה מידע שאפשר לפרק ולתעל לטובת הארגון על ידי כך שהופכים אותו למשהו ישים, אבל יש פער עצום בין מה שהחברות שמעבדות את הדאטה לבין מה שהחברות עצמן מסוגלות לייצר מהמידע הזה. לפער הזה קוראים The RPA Gap. היכולת לקחת את כל התהליכים שאנחנו עושים בצורה ידנית ולהפוך אותם לאוטומטיים. לנקודה הזו צריך אנשים שיזהו דברים שקורים, יעקבו אחר הבעיות ויטפלו בהן. היום מדברים על כך שחסרים מיליון עובדים בתעשיית הסייבר רק כדי להשלים את הפער הזה".