ראש המערך המסחרי בבנק לאומי: "מיקוד האשראי של הבנקים עובר לעסקים קטנים ובינוניים"
שמוליק ארבל בכנס "עסקים בעולם משתנה" של כלכליסט: "ב-5 השנים האחרונות מאז שנת 2011 ועד סוף 2016 סך המשכנתאות במשק גדל ב-50%. אחריו גדלו האשראי הצרכני ועסקים קטנים ובינוניים שגדלו ב-30%. האשראי לעסקים קטנים ובינוניים גדל אף הוא ב-20%"
"אומרים שיש מחנק אשראי לעסקים קטנים? אני לא בטוח. הבנקאות מקלה היום על קבלת אשראי לעסקים קטנים וזו תקופה מאוד נוחה, כיוון שבשנים האחרונות השתנה המיקוד של הבנקים ואנחנו רוצים להיות בעסקים הקטנים. גם מקורות המימון השתנו ואגלה לכם שהקריטריונים בבנקים השתנו" - כך אמר היום (ב') שמוליק ארבל, חבר הנהלה וראש המערך המסחרי בבנק לאומי. הדברים נאמרו במסגרת כנס "עסקים בעולם משתנה" של כלכליסט שנערך בטבריה.
ארבל סיפר שהאשראי הצרכני המוכר כולל רכב, נסיעות, משכנתא וגם עסקים קטנים. "חברות שהמחזור שלהם נע בין שלושה מיליון ל-400 מיליון שקל בשנה מוגדרות כעסקים קטנים ובינוניים, מעבר לזה מדובר בעסק גדול. בשנים האחרונות בנק ישראל מעמיד בסימן שאלה את הסקטור הזה, כי יש גידול בתחום המשכנתאות והיום יש קנסות על אשראי לעסקים גדולים".
לדבריו, "אם מנתחים את הנתונים רואים שבחמש השנים האחרונות - מאז שנת 2011 ועד סוף 2016 - סך המשכנתאות במשק גדל ב-50%. אחריו גדלו האשראי הצרכני, ועסקים קטנים שגדלו ב-30%. האשראי לעסקים קטנים גדל אף הוא ב-20%.
"לעומתם, האשראי לעסקים גדולים ירד בכ-30%, שמתורגמים בשטח לקיטון של 35 מיליארד שקל. "המציאות מביאה לכך שמיקוד האשראי משתנה, וגורר איתו את המערכת הבנקאית. כולם רוצים להגיע לשם ולקבל הלוואה של 5 או 10 מיליון שקל, ויש תחרות קשה בין השחקנים.
"גם מקורות המימון הפכו מבנקים למוסדות חוץ בנקאיים - שמקבלים לגיטימציה גדולה מבעבר. הייתי שמח אם חברות ישראליות שמגיעות לבשלות ילכו לבורסה. לדעתי אפשר לגייס ולהישאר בעל השליטה, ואני חושב שבתור אזרח ועובד בנק זה עדיף על פני מכירה". ארבל הזכיר ש"יש גם עולם דיגיטלי חדש לעסקים, בו ניתן לקבל אשראי מבלי להגיע פיזית או לפתוח חשבון בנק, ויש חברות בתחום שמתרבות כל הזמן".
ארבל הסביר שבנקים מסתכלים על חברה לא רק במימד של הבטוחות, אלא גם ביכולת לשרת את החוב, כלומר המחזור וההכנסות. "כדי שהעסקים יהנו מכל זה - הם חייבים להשתנות. הם חייבים לדעת שהבנק צריך להיות מעודכן באירוע שלישי או חיובי, כמו גם באימוץ טכנולוגיות חדשות, זאת כדי לנהל ולדווח באופן שוטף. לא ייתכן שבסוף 2017 חלק מהעסקים עדיין לא המציאו לנו את דו"חות 2016. ההבנה הזו יוצרת סיטואציה שבה הנגישות לאשראי תהיה יותר קלה", סיכם.