כנס טבריה
דוד ברודט: "צריך לשבור את הסטיגמה המאשימה אותנו בהתנהלות מוטית לטובת הטייקונים"
יו"ר בנק לאומי אמר בכנס עסקים בעולם משתנה של "כלכליסט" בטבריה: "המערכת הבנקאית הצילה את הכלכלה הישראלית בעת המשבר - לא רק שהיא שמרה על יציבות והמשיכה לספק אשראי, אלא אף הגדילה אותו"
"באנו לכנס לנתח את ההווה ולתכנן את העתיד, אבל ההיסטוריה מלמדת שהקשר בין לאומי לכלכלה ולעסקים בצפון הוא קשר הדוק, חזק, יציב - וכך יישאר". כך אמר דוד ברודט, יו"ר בנק לאומי, כנס עסקים בעולם משתנה של "כלכליסט" ובנק לאומי בטבריה.
"כיו"ר לאומי אני אומר לכם בוודאות - שום דבר לא השתנה מהלהט שלנו ב-1915 לסייע לעסקים בטבריה, בצפת ובדגניה, ועד לליווי שאנחנו מעניקים היום למאות עסקים קטנים בצפון. הייתי יכול לסכם את הכל בשלוש מילים - גאווה, שליחות וכמובן מקצועיות". ברודט הדגיש כי הוא מעוניין "לשבור 'סטיגמה', המאשימה אותנו בהתנהלות מוטית לטובת הטייקונים. בשנים האחרונות חלק גדול מהאשראי שאנחנו מעניקים מוסט מהגדולים לקטנים".
לדברי ברודט, העסקים הקטנים, המסחר, הוא אחד הרכיבים המרכזיים בכלכלה בצפון הארץ. "מרבית העסקים בענפי המסחר מסווגים כעסקים קטנים. נכון לשנת 2016, כ-39% מהעסקים סווגו בבעלות של עצמאיים או ככאלה שלא מעסיקים שכירים, וכ-42% מהם מעסיקים עד 4 שכירים. רמת השרידות (מספר שנות חיי העסקים) של החברות בענפי המסחר הינה מהנמוכות ביותר ביחס לכלל ענפי המשק, והיא השנייה רק לענף שירותי אירוח ואוכל.
"על מצב העסקים הקטנים והבינוניים יש דו"ח של ה-OECD מנובמבר 2016 המצביע על מספר בעיות אשר יכולות להסביר, גם אם באופן חלקי, את רמת השרידות הנמוכה בענף. עפ"י הדו"ח, הסביבה העסקית בה פועלים העסקים בישראל אינה פשוטה כלל, וכוללת: רגולציה מכבידה, מערכות מסורבלות של רישוי עסקי, ניהול עירוני מכביד ואחר, מורכבות מערכת המיסוי, חסמים למסחר ולהשקעות ועוד.
"העסקים הפועלים בענפי המסחר מתמודדים עם סביבה מאוד תחרותית, שלעיתים מתבטאת אף "במלחמות מחירים" ושחיקת רווחיות, קושי לעסקים קטנים ובינוניים בתחרות עם עסקים גדולים, חוסר ידע מקצועי וניהולי, היעדרגמישות ומרווח ביטחון להתמודד עם תקופות שפל. דוח ה-OECD ממליץ על הקטנת הבירוקרטיה, שיפור שיתוף הפעולה בין כל משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, הגדלת השיתוף והיכולת של השלטון המקומי לתמוך בעסקים קטנים ובינוניים, סיוע להגדלת הפריון של עסקים בינוניים, שיפור ברכש הציבורי מעסקים קטנים ועוד".
ברדוט שיתף את המשתתפים באיום, שגם הבנקאות מתמודדת אתו - הנושא הטכנולוגי, "שאם לא לוקחים אותו בחשבון, צפו להפתעות לא נעימות. כדי להישאר רלוונטי ולא לאבד נתחי שוק, החברות הפועלות בענפי המסחר, יאלצו להגביר את נוכחותן בעולם האונליין בשנים הבאות, גם אם אפיק פעילות זה יהיה פחות רווחי, בשלב הראשון.
אשראי לטובת העסקים הקטנים
"קבוצת לאומי פועלת רבות למען העסקים הקטנים: זה מספר שנים, שהגדרנו את המיקוד בעסקים הקטנים והבינוניים כנדבך עסקי מרכזי באסטרטגיית העסקית שלנו. העמקנו משמעותית את הפעילות שלנו בפלח זה. כמה דוגמאות: אנו מעניקים הלוואות במסגרת הקרן בערבות המדינה - פעילות המשפרת משמעותית את 'מרחב התמרון' שלנו בהעמדת אשראי לעסקים. קהל היעד הוא לקוחות ממחזור של כמה מאות אלפי שקלים עד מחזור הכנסות שנתי של עד 100 מיליון שקל. מאז שהתחלנו לפעול בקרן (אפריל 2016), הוגשו כ-3,500 בקשות (70% לקוחות לאומי) והועמדו הלוואות בסך של כ-800 מיליון שקל.
"אני שמח לבשר כי בחודש הבא ייפתח המחזור החמישי של בית הספר לניהול עסקים, בשיתוף עם "תפנית", בית הספר למנהלים של האוניברסיטה הפתוחה, המציע לבעלי עסקים קורס מקצועי, ללא עלות, במסגרתו יוכלו לרכוש כליםמעשיים שיסייעו לעסק שלהם לצמוח. ביניהם, סדנאות Networking תכנון אסטרטגי, ניהול מו"מ, שיווק בעידן הדיגיטלי ועוד. עד כה השתתפו כ- 2,000 לקוחות מרוצים בבית הספר לניהול עסקים בכל רחבי הארץ.
"אנחנו מתפעלים מוקד טלפוני ייעודי לבעלי עסקים – המאפשר ביצוע פעולות וקבלת מידע בחשבון העסקי והפרטי , ע"י בנקאים מיומנים, מעבר לשעות פעילות הסניפים. הרחבנו את סל מוצרי האשראי לעסקים ולבעלי העניין, והוא כולל היום הלוואות בתנאים מועדפים, המועמדות במהירות. אני יכול לציין בגאווה כי לאומי מוביל במערכת הבנקאית הישראלית במימון עסקים קטנים ובינוניים", אמר ברודט.
בהתיחסו לבנקים אמר ברודט כי "אולי זה מסוכן, לדבר על הבנקים, אבל בסיכונים אנחנו מבינים. זה בעצם המקצוע שלנו. אומר זאת כך - בשלב זה, לישראל יש מערכת
בנקאית טובה, יציבה, מודרנית שמשרתת היטב את הסקטור העסקי על כל קבוצותיו, ואת סקטור משקי הבית על כל צרכיו. מחירי השירותים הבנקאיים אינם גבוהים ביחס לעולם, ואפשר בהחלט לקבוע היום שחלקם – כמו למשל בתחום העו"ש – הם מהזולים בעולם המערבי.
"הבנקאות הישראלית היא סיפור של הצלחה, וזאת למרות שלא חוותה את המשבר הגלובלי שפגע בעשרות מדינות וגרם לנזקים כלכליים. היא עברה עשור מכונן ומעצב שלא היה כדוגמתו לא בעוצמתו ולא בהיקפו. עבורנו זה לא היה עשור אבוד אלא עשור בונה. עשור מרתק.
"אף בנק ישראלי לא היה בסיכון קיומי. אפשר להגיד בפה מלא כי המערכת הבנקאית הישראלית הצילה את הכלכלה הישראלית בעת המשבר, שבעיצומו, לא רק שהיא שמרה על יציבות והמשיכה לספק אשראי, אלא אף הגדילה אותו. במפגשים עם עמיתיי בחו"ל, לא פעם אני מקבל מחמאות ושבחים על תפקוד מערכת הבנקאות בישראל והרבה מחמאות על בנק לאומי.
"אז כשאני מדבר על בנקאות טובה, יציבה, מקצועית, אני מכוון גם אליכם - העסקים הקטנים והבינוניים פה בצפון. אני מתכוון ומתחייב בשם לאומי להיות לצדכם בעתיד, בדיוק כפי שהיינו אתכם בעבר" סיכם יו"ר לאומי.