שרגא ברוש: ״90% מהתעשיינים העידו על חוסר יכולת לפתח עסקים - בגלל מחסור בכוח האדם״
נשיא התאחדות התעשיינים אמר בוועידת כלכליסט שקיים מחסור חמור של עובדים בכל רמות הייצור, החל במהנדסים והנדסאים וכלה במפעילי מכונות: "לפני 20 שנה העולים מברית המועצות הצילו אותנו, עכשיו אין מי שיחליף אותם"
"90% מהתעשיינים שהשתתפו בסקר שערכנו העידו שהם לא יכולים לפתח את עסקיהם - בגלל מחסור בכוח אדם״ כך אמר היום (ב׳) שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים בוועידה הכלכלית הלאומית 2017 של ״כלכליסט״.
ברוש הוסיף ״90% זה מטורף. מעולם לא הגענו למספר כל כך גבוה, זה מעיד על המצוקה הקשה בה התעשיינים נמצאים. לפני כ-20 שנה העלייה מברית המועצות הצילה אותנו, אבל עכשיו אנחנו שוב במחסור חמור של עובדים בכל רמות הייצור, החל במהנדסים והנדסאים וכלה במפעילי מכונות. זאת על אף השכר הגבוה בממוצע בתעשייה, שעומד על כ-14 אלף שקל בחודש״.
לדבריו של ברוש, כוח אדם זאת הבעיה המרכזית כיום, וזה לא קשור לענף כזה או אחר אלא זו כל התעשייה, כתוצאה ממחסור בהנדסאים ופועלים בכל המקצועות. “הנושא הזה הוזנח ב-20 השנים האחרונות ומה שהציל אותנו בעבר הייתה העלייה הרוסית בשנות ה-90.
"אותם עולים עומדים לצאת לפנסיה ואין מי שיחליף אותם. אנו משקיעים השקעה רבה בחינוך הטכנולוגי ובתוך שבועיים תפורסם תוכנית שנקראת נטו תעשייה, אשר שליש ממנה ילך לחינוך טכנולוגי בכל הרבדים. שר האוצר ושר החינוך יודעים ומבינים, וכל מי שעוסק בכך מבין שיש כאן חטא של 20 שנים והדור הזה מצווה לתקן זאת".
״הגדלת התקציב בתוכנית "נטו תעשייה" הינה במטרה להגדיל משמעותית את מספר התלמידים במגמות החינוך הטכנולוגי טכני, מ-39% ל-48% כמו במדינות ה-OECD להקים מרכזי לימוד טכנולוגיים חדשים, ולהעלות את רמת הלימודים״, אמר ברוש.
ברוש התייחס להבדלי הדורות בשוק העבודה: ״הדור החדש שאנו מחכים לו במפעלים הוא דור אחר. אם בעבר אדם היה מחליף בכל חייו שני מקומות עבודה, אנו מבינים שהיום כל שנתיים - שלוש מחליפים מקומות עבודה. לא רק אנחנו צריכים להיות ערוכים לכך אלא גם מערכת החינוך.
יש צורך למוכנות רבה, וארגון "מעגלים" משחק תפקיד חשוב בכך שהוא מאפשר לאנשים להישאר במעגל העבודה תוך פתיחת אופקים והזדמנויות נוספות. חלק מהמשתתפים בפעילות הארגון יישארו במקום עבודתם, וחלקם יעברו לקריירה נוספת שתגיע עם הכישורים - כי זה מה שמעגלים עושה. יש בארגון מעל 20 אלף מבוגרים שהכשירו את עצמם למעגל העבודה, אני מקווה שכך אנשים יישארו שנים ארוכות במעגל העבודה.
כל זה לא מספיק, כיוון שהעובדים עוברים שחיקה מנטלית ולא רק פיזית. אדם שעובד יום יום על אותה המכונה - כמה שחיקה מנטלית יש לו. אנו בהיערכות לדור הבא, צריכים לחשוב שלאורך שנות העובד נתעסק בשחיקתו הפיזית והמנטלית״.
לסיכום סיפר ברוש בהתרגשות כי בפרס ישראל הקרוב תהיה גם קטגוריה של תעשייה: ״אתמול הודיע לנו שר החינוך שמוסיפים נדבך נוסף לפרס ישראל וזו קטגוריה נוספת - תעשייה. משנת ה-70 למדינה, בכל פעם יהיה זוכה בפרס ישראל בין התעשיינים. זו הזדמנות מצוינת להוקיר ולהכיר בחשיבות הפעילות של התעשיינים לעתידה של התעשייה בישראל״.