ועידת האנרגיה
שטייניץ: "לא חברות האנרגיה מנהלות את משק האנרגיה, אלא הממשלה"
שר האנרגיה אמר בוועידה הלאומית לאנרגיה בשיתוף "כלכליסט", כי "יש לנו מספיק גז כדי להצדיק לפחות שני צינורות ליצוא והתחזיות מדברות על כך שכמויות הגז בים יהיו גבוהות בהרבה"
"יש לנו מספיק גז כדי להצדיק לפחות שני צינורות ליצוא של גז והתחזיות מדברות על כך שהכמויות של גז בים יהיו גבוהות בהרבה", כך אמר הבוקר (ג') שר האנרגיה יובל שטייניץ בוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה בשיתוף "כלכליסט".
"אנחנו בעידן חדש. לפני שנתיים אמרתי כאן בפורום הזה שאין מצב שאחרי 6 שנים של עיכובים, שבתקופה שלי כשר אנרגיה לא נתחיל לפתח את לווייתן ואת כריש ותנין. אתמול ביקרתי באניית הקידוח בלווייתן יחד עם ארבעה שרים בכירים מאירופה, שרי האנרגיה של קפריסין ויוון ונציב האנרגיה האיחוד האירופי", אמר שטייניץ. "קידוח לווייתן החל אתמול כאשר המקדח הגיע אל קרקעית הים, בעומק 1,800 מטר מתחת לפני מים".
"אתמול היה פה מפגש של שרי אנרגיה של האיחוד האירופי להתנעת צינור הגז הים תיכוני, מישראל ועד איטליה. מדובר צינור הגז הימי הארוך בעולם באורך 2,200 ק"מ ובעומק 3 ק"מ. זה פרויקט שאפתני שעל פי המחקרים של האיחוד האירופי ניתן לביצוע ואף כדאי כלכלית. לפני כשנה כשדיברתי עם צינורות לטורקיה ואיטליה זה נשמע כמו פנטזיה. לא היו יחסים דיפלומטים בינינו לבין טורקיה והועלו ספקות לגבי היכולת. עם טורקיה חידשנו את היחסים וקיימנו שלושה סבבים של שיחות על קשרים אנרגטיים וייצור גז מישראל לטורקיה. עם מדינות אירופה חתמנו אתמול על מזכר הבנות אחרי מגעים של חודשים", סיכם.
שטייניץ בירך את סגן שר האנרגיה הטורקי שמשתתף בוועידה. "לפני כחצי שנה השתתפתי בפורום זהה באיסטנבול. זו עדות לתקופה החדשה גם ביחסי ישראל טורקיה וגם בתחום האנרגיה ואנחנו מזמינים כמובן את השר שיגיע עד לכאן", אמר שטייניץ.
"המהפכה של הגז תתורגם לבריאות הציבור"
שטייניץ התייחס גם למדיניות העתידית של משרדו, תוך שהוא מעביר מסר לחברות האנרגיה, שנציגיהם ישבו בקהל: "העדיפות העליונה שלנו זה להשתמש בגז הטבעי לצורכי משק האנרגיה בישראל. לא רק כלכלית, כי הוא זול יותר, אלא גם מסיבות אחרות. אנחנו חייבים לספק ביטחון אנרגטי תוך שמירה מקסימלית על איכות הסביבה ובריאות הציבור. לכן, קודם כל נשתמש בגז הטבעי כדי לנקות את האוויר במדינת ישראל". כדוגמה למדיניות זו ציין שטייניץ: "התחלנו בנמרצות רבה בהחלפת הפחם והשנה זו הפעם הראשונה בתולדות ישראל שהגז הטבעי ולא הפחם או הסולר הוא המקור העיקרי בייצור חשמל.
"התוכנית היא שהפחם יירד אל מתחת ל-10% מייצור החשמל והודענו רשמית על ביטול בפרויקט תחנה פחמית שלישית. אנחנו פועלים להפוך את הגז לאנרגיה המרכזית בתחבורה. כלומר, המהפכה של הגז לא רק תתרום מיליארדים לחינוך בריאות ורווחה, אלא תתורגם לתמורה מאוד משמעותית לבריאות הציבור. אנחנו, ובעיקר ילדינו ונכדינו, יחיו בסביבה נקייה יותר בזכות מהפכת הגז הטבעי".
עוד הוסיף שטייניץ "לא נוכל לרוץ קדימה במהפכת הגז הטבעי אם אין לנו 3 שדות, 3 אסדות, 3 מערכות נבדלות ונפרדות בתוספת מערכות גיבוי עליהן אנו עובדים בתחום האנרגיה. הבטחנו לעצמנו 3 עשורים של שימוש בגז, כולל הכפלה של הצריכה. את העודפים שלנו נייצא. אנחנו צריכים להסתכל קדימה. המשימה שלנו זה לא להסתפק בכריש ותנין. המטרה שלנו היא לאפשר יצוא ולעודד גילוי וחשיפה של שדות חדשים. בדיונים אתמול עם האיחוד האירופי, הוצגה תחזית אופטימית של תגליות גז, יותר מהתחזית הרשמית שלנו שכוללות הכפלה ושילוש של הקיימות".
במסר לחברות הגז אמר שטייניץ: "מדיניות האנרגיה של ישראל נקבעת על ידי. אני שומע וקשוב לעסקים אבל לא תמיד האינטרסים של חברות האנרגיה ושל המדינה חופפים. כשר אנרגיה אינני מסתכל רק על כאן ועכשיו או שדה גז כזה או אחר. אני לא מסתכל רק על לווייתן או כריש ותנין, ועשינו את הכול כדי לאפשר את פיתוחם. אני מסתכל על אסדות גז נוספים שיתגלו בשנים הקרובות ומתכנן את אפיקי היצוא שלהם וזה מעודד השקעות אדירות. אני מקשיב לסקטור האנרגיה ולסקטור הפרטי, אבל בסוף המשינה היא שקובעת את המדיניות – מה לקדם ואיך ולאילו ככיוונים לפנות. אבל להזכירכם, לא חברות האנרגיה מנהלות את משק האנרגיה אלא הממשלה ומשרד האנרגיה".
לבסוף הוסיף שר האנרגיה, "הביקורים מהאיחוד האירופי מלמדים שישראל הופכת לשחקן משמעותי ולגיטימי במשק האנרגיה, לא רק פנימה אלא מול אירופה. לא רק בתחום ההייטק החשוב מאין כמותו, גם בתחום הגז הטבעי אנחנו על המפה. אנחנו על המפה הבינלאומית, האזורית, וגם האירופית בתחום הגז הטבעי".