שר הכלכלה והתעשייה: "במקום שנהיה עסוקים בסגירת התאגיד, שנהיה עסוקים בפתיחת מפעלים"
אלי כהן בוועידה לעסקים וצמיחה בצפון של "כלכליסט": "בתוך 5 שנים תיפתח קריית הייטק באזור התעשייה ציפורית, כשבשלב הראשון ישווקו 40 דונם להקמת חברות טכנולוגיות". לדבריו, "מי שרוצה להביא לכאן תעסוקה בשכר מינימום זה לא הכיוון שאני מכוון אליו"
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן הכריז היום בוועידה לעסקים וצמיחה בצפון של "כלכליסט", על פתיחת קריית הייטק חדשה באזור התעשייה ציפורית שתוקם ב-5 השנים הקרובות. השלב הראשון יוצא לדרך, במסגרתו ישווקו 40 דונם להקמת חברות טכנולוגיות.
"הכנסות מדינת ישראל מגיעות ממס של המגזר העסקי ולכן יש קשר ישיר בין מפעל שפתח לאם אר אי ותקציבי הבריאות. לכן מי שרוצה לראות כאן ישראל חזקה שיחזק את הכלכלה. טראמפ עושה דבר אחד נכון והוא לחזק את הכלכלה האמריקאית, אמריקה נהייתה מעצמה בגלל שהייתה כלכלה חזקה, כך סין מתחזקת בזכות זה שהיא כלכלה חזקה", אמר כהן.
"ישראל נמצאת היום מבחינת תל"ג לנפש במקום 21 בעולם והיעד לשנים הקרובות הוא להגיע למקום 15. נשקיע 600 מיליון שקלים בצפון, למעלה מ-340 מיליון שקלים דרך רשות ההשקעות שילחו למפעלים. אני כבר יודע שיש לי הסכמה מראש הממשלה ומהאוצר. 60 מיליון שקלים לתעסוקה. אמרתי את זה גם לרונן פלוט הבוקר, אני לא מתכוון להביא את פרי גליל לצפון. מי שרוצה להביא לכאן תעסוקה בשכר מינימום זה לא הכיוון שאני מכוון אליו, צריך להביא לכאן תעשיות הייטק, נכון להביא חברות הייטק לכאן. זה נכון לעשות זאת גם לאור הנדל"ן המתקדם בצפון".
עוד אמר כהן, "הענקנו סיוע ליצואנים - 28 מיליון שקלים ונפעל להעלות את התקציב לצפון. צריך לשנות את האווירה האנטי עסקית הקיימת בישראל, אך לא רק בכנסת אלא גם בעשייה, הפחתנו את נטל המס, מס היצואנים וכו' - כל אלו הן סיוע ליצואנים".
כהן ציין כי רווחי המס מעסקת מובילאיי הם רק אחוז מהתקציב אך זהו אינו הנתון המשמעותי, הנתון המשמעותי הוא למעלה מ-100 מקומות תעסוקה חדשים לאינטל.
"השכר בתעשייה הממוצע עומד על כ-13 אלף שקלים, יותר מכפול משכר המינימום, יש משכורות יפות בתעשייה ונפעל לקדם אותה".
כהן הוסיף כי "נפעל להפחית את הרגולציה, דיבר ראש הממשלה על סעיפים רבים בהן הפחתנו את הרגולציה ונפעל לשפר. צריך להיות ברורים, אנחנו במלחמת סחר עולמית וצריך לדאוג להעלות את הפריון ולשמור על הכלכלה יציבה.
"נדאג לכל מפעל שירצה לפתוח, ביחוד פה בצפון וברום, נדאג לתת להם מסלול לקידומם ונקדם מיקור חוץ כדי לעזור לקדם את זה".
כהן פנה למנהלים הבכירים: "גם אני הגעתי מהמגזר העסקי ויודע שרוצים להרוויח אך יש גם חשיבות ערכית לבוא לכאן לצפון ולפתוח עסקים ולספק תעסוקה משמעותית לצפון".
כהן ציטט את טראמפ ואמר :"קודם כל התעשייה הישראלית וקודם כל העובד הישראלי".
כהן סיכם את דבריו באמירה ש"במקום שנהיה עסוקים בסגירת התאגיד, שנהיה עסוקים בפתיחת מפעלים".
כהן ציין צעדים נוספים בהם נקט כהקמת מכון לייצור מתקדם וחדשנות תעשייתית, תוכנית להעלאת הפריון בתעשייה המסורתית במחוז הצפון בתקציב של 60 מיליוני שקל לשנים 2017-2018, תוכנית להעלאת הפריון בעסקים קטנים ובינוניים בענף המסחר והשירותים בתקציב 30 מיליון שקלים ומסלול תעסוקה בשכר גבוה לטובת הפעלת המסלול במתכונת המחודשת יועמדו לרשות המשרד כ- 90 מליוני שקלים.
פארק ציפורית נמצא בתחום השיפוט של העיר נצרת עילית ופועלים בו כיום 28 מפעלים על שטח של כ-4,500 דונם, בהם מועסקים כ-3,500 עובדים ועובדות.
הפארק נמצא באזור פיתוח א' ומשכך, זוכים מפעלים הנבנים בו או מועתקים אליו, במענקים מתוקף חוק עידוד השקעות הון, באמצעות הרשות להשקעות שבמשרד הכלכלה. כן זוכים המפעלים לסבסוד של 30% מעלות דמי הפיתוח ופטור ממכרז לחכירת המגרשים מרשות מקרקעי ישראל.
כעת יוצא לדרך שלב ב' בפיתוח הפארק, הכולל פיתוח של כ-200 דונם, לטובת הקמת קריית הייטק, במטרה למשוך עובדים אקדמאיים מקצועיים ולשלבם בתעשיית ההייטק, לצד משיכת אוכלוסייה חדשה תוך יצירת תעסוקה איכותית.
בשלב הראשון של פיתוח קריית ההייטק, היוצא לדרך השנה, יקצה משרד הכלכלה והתעשייה 17 מיליון שקל לטובת הפיתוח. תקציב זה ייתן מענה ל-40 הדונם הראשונים, כאשר התקצוב יועבר בהתאם להתקדמות שיווק האזור ליזמים. בנוסף, יקצה המשרד 3 מיליון שקל לטובת תכנון הרחבת אזור התעשייה ציפורית (שלב ג').